Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. A következőkben hasznos tanácsokkal és egy süteményrecepttel is segítünk a tojásmentes diéta összeállításában.
Durum
A tojás számtalan, a hazai konyhában is gyakran előforduló étel alapanyaga. A rántotta és omlett mellett a rántott hús, tészták és sütemények is elképzelhetetlenek lennének nélküle, ha nem létezne ma már több összetevő és praktika is a helyettesítésére. A tojásmentes diétát tartó betegek számára több alternatíva is rendelkezésre áll, hogy ne kelljen egy alapanyag kiesése miatt drasztikusan változtatni az étkezési szokásokon. Durumtészta például a legtöbb üzletben kapható. Ízében teljes mértékben a hagyományos, tojást is tartalmazó tésztákkal megegyező termék, a különlegessége abban rejlik, hogy mivel a durumliszt fehérjetartalma magasabb, tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket. Súlyos tojásallergia esetén arra azért érdemes figyelni, hogy a legtöbb durumtészta nyomokban tartalmazhat tojást, így a címke olvasását sose mellőzzük vásárlás előtt!
Lenmag, gyümölcsök és keményítő
A sütemények készítésekor használhatjuk tehát az említett búzafélét, de ha szeretnénk például zabpehelyliszttel is sütni, mint az alábbi recept esetében, akkor szükségünk lesz egy pluszhozzávalóra, amellyel a tojást kiválthatjuk: ez jelen esetben a lenmag. Egy tojást megközelítőleg 3 evőkanál vízbe áztatott, aztán összeturmixolt egy evőkanálnyi lenmaggal helyettesíthetünk.
Ennél egyszerűbb megoldás a lenmagpehely, amelyet közvetlenül a hozzávalókhoz adhatunk. Kevert süteményekhez a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre: kb. 80 g gyümölcs egyenlő egy tojással. A tojás kukorica- és burgonyakeményítővel is kiváltható – panírozáshoz például jól bevált a kukoricakeményítőt vízzel elegyítve, habverővel felverve kapott tojásfehérje állagú anyag –, de létezik erre a célra speciálisan tojáshelyettesítő por, amelyet a csomagolásán leírtaknak megfelelően használunk fel.
Piskóta tojás nélkül
Bár első hallásra elképzelhetetlen piskótát készíteni tojás nélkül, ám egy kis konyhai trükkel ez sem lehetetlen. Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.
Tojás a készételekben
Tavaly december 13-tól megváltoztak az élelmiszerek allergénjelölésének szabályai. Aki tojásra allergiás, jegyezze fel a 3-as számot, ezzel jelölik ugyanis, hogy az adott termék vagy készétel tojást tartalmaz. A jelölés szerepelhet a csomagoláson, de egyre több helyen látható, hogy táblát függesztenek ki az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok felsorolásával (a rendeletben szereplő sorrendben), és a termék neve mellé csak számokat írnak. Például ha a pékségben a kakaós csiga árcéduláján a glutént jelző 1-es mellett 3-as is szerepel, akkor tojást is tartalmaz.
Tavaszi ropogtatnivaló: citromos keksz
Hozzávalók (12 darabhoz):
100 g vaj
7 dkg xilit (nyírfacukor)
4 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
1 fél citrom leve
70 g zabpehelyliszt
1 evőkanál lenmagpehely
A felolvasztott vajat kikeverjük xilittel, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a citrom reszelt héját és a citrom egyik felének kifacsart levét. Hozzákeverjük a zabpehelylisztet, a lenmagpelyhet, és ha szükséges, kevés vízzel vagy tejjel könnyebben formázhatóvá tehetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk, és egy kanál segítségével ellapítjuk őket, vagy keksznyomót is használhatunk. 180 C-fokra előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt készre sütjük.