Szabadidő

4 különleges halétel - nem csak finom, de egészséges is!
Szeretnél különlegesen finomat, és egyben egészségeset? Ne feledkezz meg a halakról! Receptekkel!

Egyél több halat, mert kiemelkedően egészséges, magas omega-3 zsírsav tartalma, alacsony kalóriaértékei miatt különlegesen jótékony hatással van a szervezetre. Rendkívül értékes ásványianyag- és nyomelemforrás, nem beszélve a vitaminokról és a magas fehérjetartalomról. Mi azonban jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, mint kellene. Azokban az országokban, ahol nagyobb mértékű a halfogyasztás, jóval alacsonyabbak a szív- és érrendszeri problémák, továbbá a mellrák aránya is. Fogyókúrák tökéletes kiegészítője, hiszen nemcsak alacsony a kalóriatartalma, de akár zsírégető hatásai is lehetnek. Halat természetesen a legjobb és a legegészségesebb frissen fogyasztani; érdemes érdeklődni, figyelni a piacokon, mikor érkezik a friss áru, és hazatérve jó azonnal elkészíteni. Konzervekből érdemes a külföldi, drágább márkák közül válogatni. Ebben az esetben pedig a fagyasztott termékek is jók lehetnek.

Narancsos, sült csuka

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg konyhakész csuka

1 narancs
2 narancs leve
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2-3 evőkanál olívaolaj
1 pritaminpaprika
1 paradicsom
10 dkg újhagyma
csipetnyi só
egész bors

A csukát mosd át, majd irdald be éles késsel a húsát. A narancsot pucold meg úgy, hogy a héj fehér részét is távolítsd el. A hártyáitól megfosztott gerezdeket darabold fel, keverd el a narancsok kinyomott levével, a lereszelt gyömbérrel és az összetört borssal, majd sózd és add hozzá az olajat. Ezzel a páclével locsold meg a halakat, és pár órára helyezd a hűtőszekrénybe. Ezután kb. 20 perc alatt, forró sütőben süsd át a halat. Közben darabold fel a zöldségeket, és szórd a hal köré. Süsd együtt további 10 percig.

Mustáros harcsa

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg harcsa

1 csokor újhagyma
4 savanyú uborka
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál dijoni mustár
étkezési keményítő
3 dl sovány tejföl
3 dl joghurt
1 citrom
olívaolaj
száraz fehérbor
só, bors

A hagymát és az uborkát karikázd fel, a fokhagymát vágd apróra. Egy tálkában keverd el a tejfölt, a joghurtot és a mustárt, és adj hozzá egy kiskanál étkezési keményítőt. A halat kockázd fel, sózd-borsozd, majd a felhevített olajban süsd át. Szedd ki és tedd félre, majd a visszamaradt olajban pirítsd meg a hagymát, öntsd fel egy löttyintésnyi fehérborral. Add hozzá a fokhagymát, majd öntsd fel a mustáros mártással, és add hozzá az uborkát, majd a halat is. Ízesítsd a citrom héjával, főzd össze az egészet, és ha besűrűsödött, kész is.

Babos tonhalsaláta

Hozzávalók:
1 doboz konzerv tonhal

3 darab paradicsom
1 fej lila hagyma
1 kaliforniai paprika
2 tojás
fél konzerv vágott zöldbab

olaj- és kapribogyó vegyesen
jégsaláta

olívaolaj
só, bors
citromlé
friss petrezselyem

A hagymát szeleteld vékonyra, a tonhalat és a babot hagyd lecsöpögni. A paradicsomot kockázd, az olajbogyót karikázd fel. A salátát, a paradicsomot, a hagymát és az olajbogyót egy salátástálban keverd el a zöldbabbal és a leöblített kapribogyóval. Főzd keményre a tojásokat, hűtsd le és negyedeld. Óvatosan törd a tetejére a halat. Az öntethez keverd össze a citromlevet, az olívaolajat, és sózd, borsozd. Ezt az önteted borítsd a salátára, majd szórd meg az apróra vágott friss petrezselyemmel.

Mutatós előétel lazaccal

Hozzávalók:
halszeleteként 1 tojás
kaviár
hajszálvékony nyers lazacszeletek
citromszeletek
fejes saláta

A tojásokat főzd minimum 10 percig, majd ha kihűltek, pucold meg őket. A lazacszeleteket kend be kaviárral, helyezz rájuk hajszálvékonyra vágott citromszeleteket, majd tekerd be velük a főtt tojást. Kínáld salátaleveleken.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2023. AUGUSZTUS 3 csodálatosan finom recept, hús nélkül
Rengeteg zöldség van, amelyről csak hiszed, hogy nem szereted, de valójában még meg sem merted kóstolni? Most próbáld ki őket!
Szabadidő 2023. FEBRUÁR A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Vizelethajtó, tisztító és puffadásgátló
A sóska és a spenót nemcsak finom, de számos remek egészségtani hatása is van. Kóstold meg egészséges receptjeinket!
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Miért flörtölünk, ha süt a nap?
Kétségtelen a kapcsolat: tavasz közeledtével mindenki nyitottabb a másik nem közeledésére. Jobb a kedvünk, és nagyobb a libidónk. Miért?
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
Menu