Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Egyél több halat, mert kiemelkedően egészséges, magas omega-3 zsírsav tartalma, alacsony kalóriaértékei miatt különlegesen jótékony hatással van a szervezetre. Rendkívül értékes ásványianyag- és nyomelemforrás, nem beszélve a vitaminokról és a magas fehérjetartalomról. Mi azonban jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, mint kellene. Azokban az országokban, ahol nagyobb mértékű a halfogyasztás, jóval alacsonyabbak a szív- és érrendszeri problémák, továbbá a mellrák aránya is. Fogyókúrák tökéletes kiegészítője, hiszen nemcsak alacsony a kalóriatartalma, de akár zsírégető hatásai is lehetnek. Halat természetesen a legjobb és a legegészségesebb frissen fogyasztani; érdemes érdeklődni, figyelni a piacokon, mikor érkezik a friss áru, és hazatérve jó azonnal elkészíteni. Konzervekből érdemes a külföldi, drágább márkák közül válogatni. Ebben az esetben pedig a fagyasztott termékek is jók lehetnek.
Narancsos, sült csuka
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg konyhakész csuka
1 narancs
2 narancs leve
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2-3 evőkanál olívaolaj
1 pritaminpaprika
1 paradicsom
10 dkg újhagyma
csipetnyi só
egész bors
A csukát mosd át, majd irdald be éles késsel a húsát. A narancsot pucold meg úgy, hogy a héj fehér részét is távolítsd el. A hártyáitól megfosztott gerezdeket darabold fel, keverd el a narancsok kinyomott levével, a lereszelt gyömbérrel és az összetört borssal, majd sózd és add hozzá az olajat. Ezzel a páclével locsold meg a halakat, és pár órára helyezd a hűtőszekrénybe. Ezután kb. 20 perc alatt, forró sütőben süsd át a halat. Közben darabold fel a zöldségeket, és szórd a hal köré. Süsd együtt további 10 percig.
Mustáros harcsa
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg harcsa
1 csokor újhagyma
4 savanyú uborka
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál dijoni mustár
étkezési keményítő
3 dl sovány tejföl
3 dl joghurt
1 citrom
olívaolaj
száraz fehérbor
só, bors
A hagymát és az uborkát karikázd fel, a fokhagymát vágd apróra. Egy tálkában keverd el a tejfölt, a joghurtot és a mustárt, és adj hozzá egy kiskanál étkezési keményítőt. A halat kockázd fel, sózd-borsozd, majd a felhevített olajban süsd át. Szedd ki és tedd félre, majd a visszamaradt olajban pirítsd meg a hagymát, öntsd fel egy löttyintésnyi fehérborral. Add hozzá a fokhagymát, majd öntsd fel a mustáros mártással, és add hozzá az uborkát, majd a halat is. Ízesítsd a citrom héjával, főzd össze az egészet, és ha besűrűsödött, kész is.
Babos tonhalsaláta
Hozzávalók:
1 doboz konzerv tonhal
3 darab paradicsom
1 fej lila hagyma
1 kaliforniai paprika
2 tojás
fél konzerv vágott zöldbab
olaj- és kapribogyó vegyesen
jégsaláta
olívaolaj
só, bors
citromlé
friss petrezselyem
A hagymát szeleteld vékonyra, a tonhalat és a babot hagyd lecsöpögni. A paradicsomot kockázd, az olajbogyót karikázd fel. A salátát, a paradicsomot, a hagymát és az olajbogyót egy salátástálban keverd el a zöldbabbal és a leöblített kapribogyóval. Főzd keményre a tojásokat, hűtsd le és negyedeld. Óvatosan törd a tetejére a halat. Az öntethez keverd össze a citromlevet, az olívaolajat, és sózd, borsozd. Ezt az önteted borítsd a salátára, majd szórd meg az apróra vágott friss petrezselyemmel.
Mutatós előétel lazaccal
Hozzávalók:
halszeleteként 1 tojás
kaviár
hajszálvékony nyers lazacszeletek
citromszeletek
fejes saláta
A tojásokat főzd minimum 10 percig, majd ha kihűltek, pucold meg őket. A lazacszeleteket kend be kaviárral, helyezz rájuk hajszálvékonyra vágott citromszeleteket, majd tekerd be velük a főtt tojást. Kínáld salátaleveleken.