Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Vannak dolgok, amik nem múlhatnak el a gyerekkorral. Ilyen például a fagylalt iránti szenvedély. Ez az érzés pedig nyáron megszázszorozódik: nem kell fagyis pultot vagy fagyit nyalogató járókelőket látnod ahhoz, hogy reggel, ebéd után vagy lefekvés előtt hirtelen elöntsön a vágyakozás egy gombóc jeges, tejes, gyümölcsös, nyelven olvadó finomság iránt. A dobozos fagylaltok nem mindig találják el azt, amiről ábrándoztál – gyakran drágák, túlbonyolított ízkompozícióik és furcsa hozzávalóik elriaszthatják a fagylaltvágyat.
Ha igazi függő vagy, be kell szerezned egy fagylaltgépet, ha azonban most azonnal, hirtelen felindulásból vágnál neki a kevergetésnek, ahhoz is vannak ötleteink. Tejes és vizes alapút is találsz a receptek között, hogy a vonalaidra is vigyázhass. A klasszikus ízek világából válogattunk, hiszen az ősi receptek sosem avulnak el.
Fontos! A fagylaltmasszát a fagyás ideje alatt 4-szer 5-ször, körülbelül óránként keverd át alaposan, vagy turmixold le. Ha van fagylaltgéped, akkor természetesen erre nincs szükség.
Málnafagylalt
Hozzávalók (6 adaghoz)
500 gramm málna
100 gramm cukor
1,5 dl víz
fél citrom leve
A cukrot tedd fel főni egy lábasban a vízzel, forrald fel, és főzd pár percig. Az így kapott szirupot öntsd a málnára, majd egy botmixerrel vagy turmixgépbe töltve mixeld össze. Add hozzá a citromlevet, majd jégkockatartókba vagy üres joghurtospoharakba töltve fagyaszd le.
Vaníliafagylalt
Hozzávalók (8-10 adaghoz)
1 liter (nem tartós) tej
4 tojás
150 gramm cukor
fél rúd vanília
Fogj egy nagy lábast, és keverd habosra benne az egész tojásokat a cukorral. Öntsd fel a tejjel, dobd hozzá a vaníliarudat, és tedd fel főni. Kavargasd, majd ha besűrűsödött, állítsd a hideg vízzel feltöltött mosogatóba. Keverd tovább, és ha lehűlt, keress a hűtéshez alkalmas edényt vagy tálat, és tedd a fagyasztóba.
Citromfagylalt
Hozzávalók (6 adaghoz)
2 dl kefir
2 dl tejszín
150 gramm porcukor
3 citrom leve
1 citrom héja
csipet só
A citromok levét facsard ki, az egyik héját reszeld le. Keverd el a cukorral és a sóval, öntsd rá a kefirt, majd turmixold össze. Add hozzá a tejszínt, és turmixold tovább. A masszát öntsd edényekbe vagy joghurtos poharakba, és fagyaszd el.
Keserűcsokoládé-fagylalt
Hozzávalók
100 gramm cukor
2 tojás
3 dl tej
1,5 dl tejszín
75 gramm keserű csokoládé
A tojást a cukorral keverd habosra, majd egy külön lábosban forrald fel a tejet és a tejszínt. Húzd le a lángról, és keverd hozzá az apró darabokra tört csokoládét. Ha elolvadt, add hozzá a tojásos keveréket, és állítsd hideg vízbe, miközben tovább kevergeted. Várj, míg kihűl. Öntsd alkalmas edényekbe, és tedd a mélyhűtőbe.
A fagylaltokat tálald friss gyümölccsel megszórva!