Bátor Újrakezdők

Anyukám, te ezt meg tudod csinálni!
Többszörösen bátor és többszörösen újrakezdő ember. Hatgyermekes édesanyaként, négyszeres nagymamaként, 54 évesen egy különleges sportág különleges képviselője. Közben egy alapítvány munkatársaként dolgozik, könyvet ír, fest, tervez, és néha meglátogatja nagy szerelmét, a tengert.

Messziről hozhatta képességeit Sebestyén Diána, hiszen családi gyökereit az Andrássy-ágon egészen a krasznahorkai vár falán látható festményen megörökített Petronelláig vezeti vissza. A „kékvérűségből” annyi biztosan maradt, hogy nem szeret korán kelni... Igaz, bokáig érő sárban taposni sem szeret, sem ötfokos vízben járni, vagy esőben nekifutni az emelkedőnek. Mégis, egy különleges sportág különleges képviselőjeként mindezt újra meg újra vállalja. Miközben azt vallja: lelkileg és fizikailag soha nem érezte ennyire egyensúlyban magát.

Kiútkeresés

Története akkor kezdődött, amikor kisebbik fia elhívta egy Spartan versenyre. Nemcsak nézőnek, hanem sportoló társnak is. „Anyukám, te ezt meg tudod csinálni!” – mondta a fiú. A hat gyerek közül az egyik, ugyanis már ennyi gyereke volt, mi több: 50 évesen már három unoka nagymamájának is mondhatta magát.

Az is lehet, hogy a történet még korábban kezdődött, akkor, amikor öt gyerekkel kilépett a visszahúzó családi kötelékből. Ezzel szakított az elődök hagyományaival: a család asszonysorsaiban nem volt példa az önálló újrakezdésre. Onnan számolja második életének indulását, amikor ott állt egyedül, öt gyerekkel, állás nélkül, lakás nélkül, albérletet keresve... Aztán a harmadik sorsfordulót, amikor – immár hat gyerekkel – az újabb kapcsolatból is kikerülve megint az önállóságot választotta. Ebben a kiútkeresésben érte a fia hívása.

„Arra gondoltam, ha a fiamnak fontos, hogy mellette legyek, akkor támogatnom kell őt. Bevallom, aggódtam. Féltettem, hiszen kívülről nézve nagy erőpróbának tűnt a verseny. Akkor még nem is álmodtam arról, hogy egyszer ez a sport jelenti majd számomra az életben tartó közeget, a teljes megújulást.”


Új életrend

A Spartan Race elnevezésű, akadályok sorozatából álló verseny nehézsége sokakat eltántorított volna. De fia bíztatására Diána nekifogott a kemény edzéseknek. Az első futásoktól, az alkalmatlan cipőtől ínhüvelygyulladása lett. A húzódzkodás egyáltalán nem ment, s elsőre egyetlen fekvőtámaszra sem volt képes... De nem adta fel, ott edzett, ahol tudott: munka közben – cigiszünet helyett – tíz fekvőtámaszt végzett vagy otthon a szemöldökfába kapaszkodva húzódzkodott, s az unokák felügyelete mellett is elvégezte a magára kiszabott napi penzumot. A megoldatlan problémák helyét átvette az edzések, versenyek megszabta új életrend.

Aztán jött az első verseny élménye, amikor úgy érezte, szinte átröpül az akadályokon... Időközben az OCR nevű, terep-akadályfutásnál kötött ki, sportolás közben bővítve élettapasztalatait. Például, hogy az akadályokat nemcsak a pályán, hanem a való életben is könnyebb átvinni akkor, ha az ember lendületből indul neki.

„Heti két-három edzés, két futás, hétvégén a versenyek mellett ma már kicsit sem érzem a gerincemet. Pedig azelőtt a fájdalom miatt nem tudtam teljes életet élni. Az első versenyre készülve a sok majomlétrázás, fekvőtámasz megerősített. A versenyeken a harminc kilós betongolyó cipelése manapság meg se kottyan. Sokat mozgok, túrázom, utazok, sosem vagyok beteg, s nagyon büszke vagyok az egészségemre. Fantasztikus csapatnak lettem a tagja, az OCR Gabor Team a második családom. Hihetetlen erő és összetartás van közöttünk az edzéseken, a versenyeken, az életben, ahol csak tudjuk, segítjük egymást.”


Balinéz boldogság

Sebestyén Diána Balin szerezte megújuló életének döntő élményét, ahova kint élő nagyobbik fia meglátogatására utazott. Nem csupán azért, mert a szigeten meg kellett tanulnia motorozni, s mert itt hagyta el végleg a dohányzást, hanem mert teljesen megújulva tért haza az útról. A helybeliek életéből tapasztalhatta a balinéz hitvallás boldogságértelmezését, amelynek a három alappillére (Tri–Hita–Karana) az ember-ember, az ember-természet és az ember-Isten közötti egyensúly. Azt a felénk már régen eltemetett szemléletet, hogy az igazi homo sapiens a szükségletei szerint él, nem szolgáltatja ki magát a munkának, és nem halmoz fel fölösleget.

A helyi szertartások élménye: az arcmosás a forrásokban, az ivás a szent vízből, s az alámerülés – amelynek révén megtisztulhatunk a testet ért negatív hatásoktól illetve kigyógyulhatunk a betegségekből – tovább erősítette meditációs képességét. Akár egy félórás elmélyüléssel képes teljesen felfrissülni, s egy-egy lelki találkozáson már bátrabban mer szembenézni a „belső gyermekkel” – egykori önmagával...

Minden befektetett energia visszajön

Hat gyermeke közül az ötödik, Emma, Down-szindrómával született. A kezdetben enyhe fokúnak ítélt, ám utóbb mégiscsak súlyosnak bizonyuló kromoszóma-eltérés által meghatározott sors is az anya bátor újrakezdésének egyik fő mozgatója lett. Sebestyén Diána ma a Down Alapítvány programkoordinátora: pályázatokat ír, szakmai programokat, táborokat tervez és vezet, s a Fotóterápiás művészeti műhelyben barátnőjével, Bege Nórával együtt művészeti foglalkozásokat tart értelmi fogyatékos embereknek és gyerekeknek.

Emma lánya pedig magától értetődő természetességgel részt is vesz a hasonló gyerekek számára kíírt próbákon. Mindemellett Diána könyvet is ír: Adventi mesenaptár címmel megjelent művét legkisebb lányának, Mirának esténként mesélt történetekből állította össze. A készülőben lévő Füge naplója Emma kutyájának szemével láttatja a világot.

„A barátaim sokszor megkérdezik, honnan van ennyi energiád? Azzal az elhatározással állok a dolgokhoz, hogy csinálom, és minden percét élvezni fogom. Tudom, hogy minden befektetett energia visszajön, mert újra és újra megtapasztalom, hogy visszakapom. Így van ez a sportban, a csapatomban, de különösen a Down-szindrómás gyermekek között. Ők szavak nélkül is a legnagyobb szeretetre képesek.”


A sportoló anya-nagymama azt vallja: minden eddigi közül a mostani a legboldogabb élete. Ezért szeretné ösztönözni barátait, ismerőseit is a mozgásra. Nem fogadja el azt a gyakori választ, hogy „nincs időm”. Szerinte, ha ki-ki csak egy fél órával kevesebbet töltene a kütyüje előtt, máris jutna ideje a mozgásra. Nem mindegy, mire szánunk energiát! Az a jó, ha megszabadulunk attól, ami csak viszi az erőnket, s felváltjuk valami olyan tevékenységgel, ami visszahoz belőle, gyakran többszörösen is. Aki pedig egyszer is belekóstol a test edzéséből fakadó adrenalinszint-emelkedésbe, többé abba sem tudja hagyni a sportot.

Diána mottója: „Ha akadály kerül elém az életben vagy a pályán, nekimegyek. Ha megtorpanok, csakis magam vagyok az akadály. Mosollyal az arcomon lendülök hát át a nehézségeken – csak azért is!”
szerző: Major Árvácska
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Virtusból született könyvek
46 év könyvtárosi munka után ment nyugdíjba. Mindenki más talán gondtalanul örült volna a kiérdemelt pihenőnek, a megnőtt szabadidőnek, a tisztes nyugdíjnak, Kószó Andrásné, Gyöngyi azonban rögtön egy új pályát választott: írni kezdett. Ráadásul egy egészen különleges témát talált magának: a repülést.
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Élete a sport
Az ötvenhárom éves Ispán Erika a különböző távolságú és nehézségi szintű Spartan akadályverseny-sorozaton az elmúlt négy évben negyvenhárom hazai és nemzetközi versenyen mindig az első három között végzett. Ötvenegy évesen Európa második legjobb versenyzője lett.
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mindennap tanulom önmagamat
Sok mindenre lehetne büszke az életében: akár az anyaságára, akár a sikeres vállalkozására is. Laza Ildikó mégis a bátorságát tartja a legfontosabbnak, amivel 50 évesen újrakezdte az életét.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS 5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu