Bátor Újrakezdők

Segíteni az embereknek
Évtizedekig alkalmazottként dolgozott, de mellette kiélte alkotni vágyását is. Megálmodója, létrehozója és tulajdonosa az egészségmegőrző termékeket és gyógyászati segédeszközöket üzletben és az interneten is forgalmazó Vitalmedshopnak.

Régóta gondolkodott azon a most 52 éves Balatoni Hilda, hogy mást kellene csinálnia, mint korábban, és tudta, hogy ehhez hosszabb időre befektethető pénzre van szüksége. Ezért évek óta úgy gazdálkodott, hogy ha eljön az idő, legyen elég tőkéje az újat kezdéshez. Akkor még nem tudta pontosan, mire is gyűjt, de azt igen, hogy bármi is lesz az, pénz nélkül semmilyen vállalkozásba nem tud belevágni. A párjával élő Hilda 34 éves lányai kirepültek a családi fészekből, róluk már nem kell gondoskodnia.

Sosem ült tétlenül

Korábban évtizedeken át alatt alkalmazottként dolgozott: hol üzletkötőként, hol irodai asszisztensként.

„Mindig csináltam valami mást is, ahol kiélhettem alkotni vágyásomat, kreativitásomat” – mondja. Volt, amikor egyedi alkalmi ruhákat készített, és volt, amikor munka mellett műkörmösként dolgozott: „Elmondhatom magamról, hogy sosem tétlenkedtem, és nagyon sokféle módon próbára tettem magamat.”


Ötvenévesen úgy gondolta, eljött az idő, hogy leüljön, számot vetni egész addigi életével. Több kérdést kellett feltennie magának. Hol tart most? Szereti-e, amivel foglalkozik, és azzal foglalkozik-e, amit szeretne? A jelenlegi munkáját hasznosnak tartja-e? Rá kellett jönnie, hogy egyik kérdésére sem tud határozott igennel válaszolni. Biztos volt abban, hogy ha nem lép hamar, akkor már sosem fog.

Nem volt könnyű döntenie, hiszen egy nyugodtnak mondható irodai állást készült elhagyni valami bizonytalanért. Mégis, akárhányszor latolgatta a jövőt, érezte, hogy többre van szüksége. Az irodai munkája során egyre értéktelenebbnek érezte magát. „Mindezek mellett hálás vagyok az akkori évekért, hiszen azok is formáltak rajtam, tanítottak.”

Újra az iskolapadban

Hamarosan körvonalazódott előtte, hogy milyen területen akarja látni magát. Szeretne emberekkel foglalkozni és kapcsolatban lenni az egészség megőrzésével, az egészségügyi prevencióval, segíteni az egészségügyi rehabilitációt, és valami olyat adni az embereknek, amitől élhetőbbé lesznek mindennapjaik.

Tisztában volt vele, hogy orvosnak tanulni ennyi idősen késő, szakápolónak pedig már nem biztos, hogy elég fizikai ereje lenne… Egyszer csak kipattant a szikra: szeretne nyitni egy üzletet, ahol minden olyan terméket tud árusítani, amelyekkel az előbb felsoroltakat gyakorolhatja.

Elsőként csak egy egészségmegőrző termékeket árusító üzletre gondolt, ám rájött, hogy hasznosabb lenne, ha gyógyászati segédeszközöket is forgalmazna. A gyógyászati segédeszközöket csak vényre lehet kiadni, ehhez szakirányú oktatásban kell részesülni. Távol álltak tőle az ehhez szükséges orvosi és egészségügyi fogalmak, szavak, mégis belevágott, és a Forgalmazók az Egészségért Szövetség keretein belül államilag elismert képzésben gyógyászati segédeszköz forgalmazóként végzett.

Kialakult az irány, kezében volt frissen megszerzett oklevele, elkezdődött a megvalósítás, de akkor „jött a lábremegés”. Biztos, hogy jól döntött, jól kalkulált, ez az ő útja? Alkalmas arra, hogy vállalkozása legyen, egy boltot vezessen? Rengeteg kérdés felvetődött fel benne, sok álmatlan éjszakája volt.

Megvalósult álom

Sikeres vizsgáját követően belevágott. Keresett egy üzlethelyiséget, Dunakeszin talált rá. Feltöltötte áruval, és 2022. áprilisában megnyitotta. Ezek után kezdte el az orvosi vényes gyógyászati segédeszközök beváltásához szükséges állami hivatalokkal felvenni a kapcsolatot, beszerezni az engedélyeket, megkötni a szerződéseket, kitanulni a vénybeváltó program alkalmazását.

Az üzlet honlapját egy szakértővel közösen 2021 őszén kezdte fejleszteni, üzlete webáruháza a Vitalmedshop néven az interneten is megtalálható, melynek facebook-oldalát ő maga írja.

Azt mondja, hogy most „a helyén van”. Sokan térnek be hozzá. Van, aki orvosi javaslattal érkezik, és bajára megtalálják a megfelelő gyógyeszközt. Más vénnyel jön, és Hilda örömmel szolgálja ki. Van, aki csak a panaszát mondja el, és kis beszélgetés után ő tud neki olyan terméket javasolni, ami enyhíti a panaszait. „Természetesen ilyenkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy orvoshoz is menjen el” – biztosít.

„Az, hogy ilyen módon segíthetek az embereknek, örömmel tölt el, és értelmet ad a napjaimnak” – mondja. Mindennap tanul valamit, minden nap egy újabb tapasztalás. Igyekszik minden helyzetre megtalálni a megoldást, ha valami épp nincsen készleten, azt másnapra, harmadnapra beszerzi, felhívja a vásárlót, és tájékoztatja, hogy a rendelt termék megérkezett…

Tapasztalata szerint az embereknek egyre nagyobb szükségük van az empatikus törődésre, arra, hogy valaki komolyan vegye a panaszaikat, hogy segítőkészen álljon a problémájukhoz, hogy megoldásban gondolkodjon, és megfelelő szakmaisággal kapjanak segítséget.

Hilda büszke az üzletére. Még csak rövid idő telt el ahhoz, hogy kijelenthesse, anyagilag megérte, de bízik és hisz abban, hogy van annak létjogosultsága, amit csinál.

A célja, hogy a vállalkozását olyan szintre fejlessze, amiben jól érzi magát, és az üzletét úgy tudja mindig alakítani, hogy a vásárlók elégedetten távozzanak, megkapják azt a szakmai segítséget, amiért betérnek a boltjába, majd jó érzéssel ajánlják az ismerőseiknek. „Szeretném, ha ez az üzlet biztos megélhetést adna nekem. Nálam is szalad az idő, és csak eljönnek egyszer a nyugdíjas évek. Remélem, itt akkor is megfelelő jövedelemre és elfoglaltságra találok.”

Hilda mottója: „Most indulj el, különben a holnap mindig csak holnap marad”.
szerző: Bukta Zsuzsa
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Luszi Food: csak azért is!
A Luszi Food, azaz Lukács Elvira sztorija kézzelfogható példája annak, hogy érdemes belefogni 50 felett egy álom megvalósításába, még akkor is, ha nem áll rendelkezésre elegendő tőke. Nem csak ezen múlik ugyanis a siker, viszont a szenvedély, az elhivatottság és a lendület elengedhetetlen.
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Tiszta Forrás
László Bea 53 éves bölcsődei kisgyermeknevelő. Úgy érzi, az övé a legszebb hivatás, s már egy éve a legjobb munkahely is. A gyerekek iránti szeretete, elkötelezettsége motiválta mindvégig előző munkahelyén is, de többet szeretett volna nyújtani annál, amire intézményi keretek között lehetősége volt.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu