Szabadidő

Az életre szóló barátság titkai
Manapság nehéz jó barátokat találni, és még nehezebb őket megtartani. A tartós kapcsolatok ugyanis nem kevés áldozatot és energiabefektetést igényelnek.

Egy harvardi kutatásban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a pénz és nem is a hírnév, vagy a munkánkban elért sikerek jelentik a boldogságot. Ennél ugyanis sokkal fontosabbak az emberi kapcsolatok, amelyek hosszú távra meghatározzák az elégedettségünket. Szerintük a jó társadalmi kapcsolatok megőrzik mentális és fizikai egészségünket, illetve fiatalságunkat.

A barátok tehát fontosak. Mindez aligha címoldalas hír, ám valahogyan mégis hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni. Legtöbbször biztosra vesszük és garantáltnak tekintjük ezeket a kapcsolatokat, és ahogyan a család vagy a karrier felé fordulunk, elhanyagoljuk őket. Valahogyan nem szívesen fordítunk energiát a barátainkra. És az említett probléma egyre jelentősebb méreteket ölt. 1985-ben egy felmérés adatai szerint a megkérdezettek többsége legalább három közeli barátról számolt be, addig 2004-re ez a szám nullára redukálódott. Az brit Relate 2014-es kutatása arra utal, hogy az Egyesült Királyságban az emberek nem kevesebb, mint 10 százalékának nincs egyetlen barátja sem. Úgy tűnik, sokan egyszerűen képtelenek fenntartani baráti kapcsolataikat a munka és a családi kötelezettségek mellett. A barátságok ugyanis bonyolultak, és minél jobban elmélyülünk bennük, annál komplikáltabbá válnak. Ez akár a családi kapcsolatokra is igaz lehet, ám a családtól nehéz eltávolodni. A barátokkal más a helyzet, ha elhanyagoljuk, netán sokat kritizáljuk őket, egy idő után egyszerűen „szakítanak” velünk.  

Mégis, akkor hát mit tehetünk, hogy fenntartsuk baráti kapcsolatainkat? Íme, néhány tudományos jó tanács!

A legfontosabb: az időmenedzsment

A leglényegesebb és legnehezebb feladat, hogy időt szakítsunk a hozzánk közelállókra, akkor is, ha nehezünkre esik sűrű teendőink közepette. Ezzel mutatjuk ki ugyanis szeretteinknek, hogy értékeljük őket, és jelenlétük fontos az életünkben. Senki sem szereti, ha elhanyagolják vagy alulértékelik. Ezt támasztják alá Daniel Hruschka vizsgálatai is. A kutató számtalan barátsággal kapcsolatos tanulmányt elemzett az évek folyamán. Kiderült, hogy a legtöbb konfliktus általában az időhiányra vezethető vissza.

Légy türelmes

A türelem a barátságban is erény. A Friendfluence című könyvben megjelent kutatások szerint, ha nem vagyunk hajlandók néha unatkozni, sosem lesznek barátaink. Olykor előfordul, hogy a barátaink olyan dolgokról beszélnek, amelyek számunkra lényegtelenek vagy érdektelenek. Ám fontos, hogy ilyenkor is meghallgassuk őket, kimutassuk törődésünket. Az igaz barátság nem csupán a szórakozásról szól, és nem minden esetben százszázalékosan kölcsönös. Előfordul, hogy félre kell tennünk a kicsinyes gondolatokat, és segíteni a másiknak akkor is, ha éppen úgy érezzük, nem érdemli meg.

Rugalmasság mindenekfelett!

A jó szociális készség azt jelenti, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a környezetünkhöz, és olykor ezért a saját preferenciáinkról, illetve igényeinkről is lemondunk. A Friendfluence című könyv írói kiemelik, fontos, hogy más-más arcunkat mutassuk más-más helyzetekben, anélkül persze, hogy hamisak vagy képmutatók lennénk. Ez tehát mindössze annyit jelent, hogy figyelnünk kell a szociális jelekre, és igazodva hozzájuk, olykor változtatni a viselkedésünkön. Hiába szeretünk például a középpontban lenni, néha érdemes visszavonulni, és hagyni, hogy mások is érvényesülhessenek, megmutathassák képességeiket.

Támogasd a szeretteidet!

A barátság megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy támogassuk barátainkat abban, amit igazán szeretnek. A jó barátok nem irigykednek egymásra, és nem kárörvendnek a másik sikertelenségén, inkább teljes mellszélességgel kiállnak egymás mellett. Így ahelyett, hogy megpróbálnánk a másikkal versenyezni, inkább törekedjünk arra, hogy javuljon barátaink önbizalma. A pszichológus Carolyn Weisz megállapította, a pozitív társadalmi identitás elősegítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a barátságok igazán elmélyülhessenek.

Légy jelen!

A fizikai közelség nem csupán a párkapcsolatokban, de a barátságokban is rendkívül fontos. A „közelség teória” hívei úgy gondolják, az emberek a legtöbbször azokkal barátkoznak, akik földrajzilag közel laknak hozzájuk. Ez lehetőséget ad a gyakori találkozásokra, ami pszichológiai kutatások szerint már önmagában is elősegítheti, hogy az illetőt megkedveljük.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Egészség 2019. JÚNIUS Teljes megoldás az inkontinenciára
Ha nyár, akkor pompás illatok. De mit tehetsz, ha valami kellemetlen, szúrós szag tolakodik a nyári illatorgiába és a kirándulás kínos feszengéssé válik?
Egészség 2019. MÁJUS Tuti módszerek stressz ellen
Egy kicsit túlterhelted magad az utóbbi időben? Szeretnéd megtalálni vagy megtartani lelki egyensúlyod? Íme 6 egyszerű tipp, hogy megszabadulj a feszültségtől.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu