Bátor Újrakezdők

Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.

Komoly változást jelenthet életedben a negyvenedik, ötvenendik születésnapod és az utána következő néhány év. A célok, amelyeket eddig követtél, már kevésbé vonzók. Családodban, munkádban is átrendeződnek a körülmények. Elveszítheted lelkesedésed a mindennapi tevékenységek iránt, és nem látod tisztán, mi volna jó számodra a jövőben. A lelki zűrzavarhoz testi tünetek is kapcsolódhatnak. Ezt az időszakot úgy vészelheted át egészségben, ha új terveket, lehetőségeket találsz a következő évekre.

A karrierlétra megbillen

Új lépcsőfokok a hivatásodban, nagyobb elismertség, esetleg magasabb fizetés – eddig világosan láttad, miért érdemes felkelned reggelente. Most fokozatosan csökkenhet a kitartásod, egykedvűen nézel az új nap elé.

Munkahelyeden már nem biztos, hogy kihívást jelentenek az eddig érdekesnek tartott feladatok. Ha személyiséged alapján kreatív, mozgékony, újdonságokat kereső ember vagy, nehéz elfogadnod, hogy a munkád rutinná válik. Nagyobb változtatáshoz azonban lehet, hogy már nem érzel magadban elegendő lendületet. A döntéshelyzet szorongást eredményez: maradj a biztonságos, ám unalmasabb helyzetben, vagy fordíts hátat, és lépj teljesen új útra?

Ha hosszas mérlegelés után is úgy látod, eddigi munkaköröd nem lelkesít, két választást érdemes megfontolnod. Maradhatsz a megszokott területen, megfontolva valamely kiegészítő képzést. Lehet ez egy új nyelv elsajátítása, új számítógépes program tanulása vagy egyéb, feladatkörödhöz kapcsolódó ismeret. Idő hiányában az egyre népszerűbb levelező módszerhez, az e-learnighez is folyamodhatsz. Így munkahelyeden látni fogják, hosszú távon elköteleződtél, és az eddiginél értékesebb területekbe is bekapcsolódhatsz.
Előfordulhat, hogy hirtelen egészen más hivatás kezd érdekelni. Kétségek közt vívódsz, nem késő-e váltani? Ám mostanában, a munkában eltöltött évek hosszabbodásával nem mindegy, hogy még 20-30 évig mivel fogsz foglalkozni! Érdemes igénybe venned szakértő tanácsadó, coach segítségét. Ő segít rátalálni, mi lenne az igazán hozzád illő új munkahely, és a gyakorlati megvalósításhoz is ötleteket ad.

Akik megcsinálták: Bátor Újrakezdők

A közhiedelemmel ellentétben a sikernek semmi köze a korhoz. Az Ötvenentúl.hu Bátor Újrakezdők kezdeményezése azokra az ötven év feletti aktív személyiségekre kívánja ráirányítani a figyelmet, akik változtattak addigi megszokott életükön, vagy értek el kiemelkedő eredményt. Köztünk élő példaképek, akik hiteles megtestesítői annak, hogy az élet teljes, tartalmas és értéket teremtő lehet ötven fölött is.

Te is lehetsz példakép, ha: 1.) pozitív személyiséged, eltökéltséged révén figyelemre méltó eredményt értél el ötven éves korod fölött! 2.) eredeti gondolkodásod, kreativitásod, elkötelezettséged és motivációd ötven fölött is aktívan őrzöd! 3.) ötven fölött valami új dologba kezdtél, mertél valami szokatlant vagy akár merészet lépni és hoztál pozitív változást az életedbe!

Bátor újrakezdő vagy? Jelentkezz e-mailben részletes bemutatkozásoddal (word, pdf) elküldésével, fotókkal, valamint a történetedet alátámasztó egyéb dokumentumokkal, internetes hivatkozásokkal. batorujrakezdok@otvenentul.hu

Jelentkezz és legyél példakép, akik hiteles megtestesítője annak, hogy az élet teljes, tartalmas és értéket teremtő lehet ötven fölött is. Jelentkezési határidő: 2024. június 30.

Átrendeződött családi kör

Kapcsolataidban szerepvesztést élhetsz át ezekben az években. Ha gyermekeket nevelsz, ők lassan elhagyják a közös otthont, vagy ha együtt maradtok is, egyre kevésbé igénylik a folyamatos jelenlétedet. Úgy érezheted, az anya- vagy apaszerep veszít fontosságából, és nehezen találsz helyette új, biztos pontokat.

A változás csak látszólag igaz. Felnövő gyerekeidnek éppúgy szükségük van rád, mint korábban, csak más formában. Hiába van számtalan barátjuk, esetleg már párjuk is, a lényeges kérdésekben számítanak a véleményedre – feltéve, hogy mindig őszinte volt a kapcsolatod velük. Igaz, hogy már nem kell naponta leckét ellenőrizned, uzsonnát készítened. Ezt ne veszteségként éld meg, inkább fordítsd a felszabaduló időt olyan tevékenységekre, amelyek eddig háttérbe szorultak az ő kedvükért.

Párodhoz fűződő érzéseid is mérlegre kerülnek a középkor éveihez érve. Sokakat fenyeget a kapcsolat elszürkülése, monotóniája, még akkor is, ha továbbra is szeretik egymást. A másiktól várod, hogy színesebbé tegye az együtt töltött időt? Inkább ragadd magadhoz a kezdeményezést. Lehet, hogy eleinte visszautasítja a közös színházlátogatást, vacsorát, esti sétát, de ez ne szegje kedvedet. Vágj neki egyedül, majd a lelkes beszámolódat hallva legközelebb jó eséllyel csatlakozik.

Következő cikk

Ha egyedül élsz, esetleg váláson vagy túl, akkor sem késő új partnert találnod. Előnye, hogy mindketten tapasztaltan, kialakult értékrenddel, gyakorlottabb alkalmazkodóképességgel vártok egymásra.

Békében a testeddel

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül a fiatalság megőrzésének célja. Kozmetikai termékek, étrend-kiegészítők, szépségszalonok sugallják, hogy dacolj az idővel, életkorod ne hagyjon nyomot a testeden. Amíg ez az irány egészséges étrendre, testmozgásra ösztönöz, nincs gond vele. Sokan azonban képtelenek elfogadni, hogy negyven-ötven éves kor tájékán óhatatlanul megjelennek a kisebb ráncok, és a dinamikus aerobikórák már megterhelők.

Ha arra törekszel, hogy versenyre kelj a huszonévesekkel, örök kudarc lesz az életed. Ez tovább fokozza elégedetlenségedet, önbizalomhiányodat. Akik öltözködésben, hajviseletben, viselkedésben is a jóval fiatalabbakat követik, nagy eséllyel válnak nevetség tárgyává. Ezzel szemben, ha harmóniát keresel jelenlegi korod és külsőd között, rokonszenves leszel nemcsak mások, de a saját tükörképed szemében is. Ugyanúgy megérdemelsz divatos ruhadarabokat, szépségápolást, sportot, mint eddig. Csak személyre szabottan válogass, ehhez még nagyobb kiadásokra sem kell gondolnod. Számtalan, otthon is elkészíthető arcpakolás, változatos mozgásforma gondoskodik arról, hogy a születésnapjaidat ne válságként éld meg. A statisztikák szerint egyre emelkedik az átlagéletkor, így bátran érezd magad fiatalnak. Az éveket kevésbé a naptár, sokkal inkább a környezetednek sugárzott személyiséged jelzi.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Újrakezdők a mozivásznon
A válságos helyzetekben nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy átformáljuk az életünket. Ezt a tényt a hollywoodi álomgyár is felismerte!
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Pénzügyek 2024. FEBRUÁR Piszkálnak a munkahelyeden? Sosem jó, amit csinálsz?
Kibeszélnek a munkahelyeden? Megszégyenítnek? Valószínűleg a munkahelyi pszichoterror áldozata vagy.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Újrakezdők a mozivásznon
A válságos helyzetekben nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy átformáljuk az életünket. Ezt a tényt a hollywoodi álomgyár is felismerte!
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS 5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu