Bátor Újrakezdők

Újrakezdők a mozivásznon
A válságos helyzetekben nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy átformáljuk az életünket. Ezt a tényt a hollywoodi álomgyár is felismerte!

Életünk folyamán a sors gyakran állít minket változások elé. Válás, egy szerettünk halála, a munka elvesztése, mind-mind olyan események, amikor úgy tűnhet: elvesztünk. Ilyenkor az ember könnyen az önsajnálat hibájába esik. Ha azonban képesek vagyunk ismét talpra állni, olyan kalandok várhatnak ránk, amelyekről korábban még csak álmodni sem mertünk. Az újrakezdés örökzöld témáknak számít a filmiparban is. A szereplők helyzetéből és küzdeni akarásából mi, nézők is sokat tanulhatunk. Ezek az alkotások a változásokról szólnak, arról, hogy minden új napban ott rejlik a lehetőség.

Ízek, imák, szerelmek

Egy élénk és rendkívül megkapó leírással kezdi Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek című memoárját. Az amerikai írónő a fürdőszobapadlón ül és sír. Elizabeth látszólag tökéletes kertvárosi életet él szerető férjével, aki gyermeket szeretne tőle, ez azonban olyan jövő képét vetíti előre, melyet ő valójában nem akar. Miután az írónő ráébred erre, szakít addigi életével, és útnak indul, hogy megtalálja önmagát és boldogságát.

Elizabeth Gilbert 2007-ben megjelent bestsellere és a belőle készült film hatalmas sikert aratott az egész világon. A történet szerint a Julia Roberts megformálta hősnő válása után először Olaszországba megy, hogy ismét felfedezze az élet örömeit, majd Indiába utazik, hogy meglelje a belső békét, végül pedig Balira látogat, ahol rátalál a nagy szerelem is. A film rávilágít arra, hogy sohasem késő változtatni. Ahhoz, hogy elérjük, amit szeretnénk, gyakran ki kell lépnünk a komfortzónánkból, tisztáznunk kell magunkban a céljainkat és azt, hogy kik szeretnénk lenni.

Napsütötte Toscana

Elizabethhez hasonlóan Frances Mayes is hasonló helyzetben találja magát a Napsütötte Toszkána című filmben. A szintén önéletrajzi regény alapján készült alkotás egy széles körben ismert, sikeres írónő életének kritikus szakaszába enged betekintést. Frances (Diane Lane) sikeres és boldog írónő, egészen addig, amíg házassága zátonyra nem fut.

Egy csodálatos új világ nyitja meg azonban kapuit előtte, amikor úgy dönt, villát vásárol a toszkán vidéken. A nő egy idő után szoros barátságot köt olasz szomszédjaival, és a háza felújítására felbérelt lengyel bevándorlókkal, majd szép lassan felfedezi, mennyi szépséget rejt az egyszerű olasz élet. A film központi üzenete: akkor találunk rá az igazi boldogságra, amikor megbékélünk önmagunkkal. Frances Mayes szerint a legfontosabb, hogy sose veszítsük el a gyermeki lelkesedésünket, akármibe fogunk is.

Keleti nyugalom – Marigold Hotel

Szomorú, de igaz, az idősebb karakterek, illetve színészek manapság ritkán játszanak központi szerepet a mozivásznon. Pedig a Keleti nyugalom – Marigold Hotel című a film az élő példa arra, milyen nagyszerű dolgok születnek, ha mégis így történik. A Deborah Moggach regényéből készült film, bár kiszámítható, mégis nagyon szerethető: az időskorral, illetve nyugdíjas léttel kapcsolatos fontos kérdéseket vet fel. A történet szerint egy csábos reklám hatására hét brit állampolgár élete alkonyán úgy dönt, hogy a boldogság reményében egy indiai hotelba költözik. Az okok különbözők: egészség, pénz, munka, régi és persze új szerelmek. Megérkezésükkor azonban szembesülnek azzal, hogy új lakóhelyük merőben más, mint Anglia, ráadásul a szálloda sem olyan, mint ahogyan a hirdetésben lefestették.

A film legnagyobb érdeme, hogy szép lassan lebontja az idősebbekkel kapcsolatos sztereotípiák halmazát, és rideg brit nyugdíjasok helyett színes, humoros egyéniségeket ismerhetünk meg, akik csöppet sem unalmasak vagy érdektelenek. Sőt! Kamaszokat megszégyenítő bátorsággal és életkedvvel vágnak neki új életüknek.

Jerry Maguire – A nagy hátraarc

A Cameron Crowe rendezte 1996-os romantikus komédiát a sportmenedzser Leigh Steinberg története ihlette. A cselekmény szerint 35 éves Jerry Maguire (Tom Cruise) sikeres sportügynökként dolgozik a Sports Management International nevű ügynökségnél. Mindene megvan: karrier, pénz, csinos menyasszony. Rengeteg kliense van, azonban egyikkel sem törődik igazán, csupán kihasználja őket. Egy nap azonban ráébred, hogy változtatni szeretne: ezután a pénz helyett ügyfeleire akarja helyezni a hangsúlyt.

Ötleteit munkatársai elé tárja, és bár először úgy tűnik, pozitív a fogadtatás, néhány nappal később elbocsátják állásából. Mindenki elpártol tőle, egyedül a csinos könyvelőnő, Dorothy és a focista Rod Tidwell áll ki mellette. Ennek ellenére az egykori sportmenedzser úgy dönt, hű marad újdonsült elveihez, és saját ügynökséget alapít a semmiből.

Akik megcsinálták: Bátor Újrakezdők

A közhiedelemmel ellentétben a sikernek semmi köze a korhoz. Az Ötvenentúl.hu Bátor Újrakezdők kezdeményezése azokra az ötven év feletti aktív személyiségekre kívánja ráirányítani a figyelmet, akik változtattak addigi megszokott életükön, vagy értek el kiemelkedő eredményt. Köztünk élő példaképek, akik hiteles megtestesítői annak, hogy az élet teljes, tartalmas és értéket teremtő lehet ötven fölött is.

Te is lehetsz példakép, ha: 1.) pozitív személyiséged, eltökéltséged révén figyelemre méltó eredményt értél el ötven éves korod fölött! 2.) eredeti gondolkodásod, kreativitásod, elkötelezettséged és motivációd ötven fölött is aktívan őrzöd! 3.) ötven fölött valami új dologba kezdtél, mertél valami szokatlant vagy akár merészet lépni és hoztál pozitív változást az életedbe!

Bátor újrakezdő vagy? Jelentkezz e-mailben részletes bemutatkozásoddal (word, pdf) elküldésével, fotókkal, valamint a történetedet alátámasztó egyéb dokumentumokkal, internetes hivatkozásokkal. batorujrakezdok@otvenentul.hu Jelentkezési határidő: 2024. június 30.

szerző: M. Kovács Szilvia
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS 5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Bátor Újrakezdők 2022. SZEPTEMBER 10 hiba, amit az újrakezdők elkövethetnek
Az újrakezdés sohasem könnyű. Íme néhány buktató, amit mindenképp kerülj el!
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS 5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu