Szabadidő

A rock fenegyerekei Budapesten
Mötley Crüe és Def Leppard koncert az MVM Dome-ban.

Igen, egykoron fenegyerekeknek számítottak e két banda tagjai! Mindkét csapat bő negyven esztendeje alakult: a Mötley Crue négyese Los Angelesben, a Def Leppard ötösfogata az angliai Sheffieldben. A hard rockban, annak is heavy metal ágában találták meg azt a lázadó stílust, amelyet követni akartak mind megszólalásban, mind öltözködésben, viselkedésben. Extravagáns megjelenésük természetes velejárója volt a hosszú, feltupírozott haj, a színes ruha. A két csapat közül az amerikai banda képviselte a keményebb vonalat: életszemléletüket a szex, drog és rockn'roll hármasa jellemezte, míg az angolok a heavy metalt ügyesen vegyítették a kemény rock dallamosabb ágával, többszólamú vokálokkal, már-már slágerességgel.

Az elmúló évtizedekben a fiúk talán megkomolyodtak, lehiggadtak, elvégre a huszonéves srácokból kortalanná váló férfiak váltak, akik túl a hatodik ikszen is profin tudnak muzsikálni, és képviselni azt a zenét, amit annak idején választottak. Tudják, hogy a közönségük sem lett fiatalabb, akik még ugyanúgy a régi srácokat látják bennük, mint ahogy talán magukban is.

A két zenekar pályafutása első évtizedeiben tízmilliószámra adta el bakelitjét majd CD-jét, ma pedig, haladva a korral, internetes letöltésszámokban lehet mérni népszerűségüket. A Def Leppard 2018 óta 5,5 milliárd letöltést és 15 millió követőt gyűjtött össze, míg a Mötley Crüe is több mint 5 milliárd letöltéssel büszkélkedhet, valamint 8 millió követővel a közösségi médiában.

Amikor úgy döntöttek, hogy együtt indulnak világkörüli turnéra, arra gondoltak, hogy hasonló ízlésű közönségüket gyűjtik egybe a nézőtéren, Amerikától Európáig. Ez sikerült is, hiszen 2022-ben a The World Tour elnevezésű stadionturnéjukon 1,3 millióan látták őket. Sikeres fellépés-sorozatukat 2023-ban Dél-Amerikában és Európában folytatják: februárban kezdtek Mexikóban, majd Kolumbia, Chile, Peru és Brazília színpadjait követően május 22-én érkeznek meg az öreg kontinensre. Éppen Sheffieldbe, ahol a négy tizenéves, Rick basszusgitáros, Pete Willis gitáros és Tony Kenning dobos megalakították a Def Leppardot, akikhez hamarosan Joe Elliot énekes is csatlakozott.

A turné Münchenből érkezik május 29-én Budapestre, az MVM Dome-ba, ahonnan Krakkóba és Prágába utazik tovább. A koncertsorozat júliusban Dublinban és Glawsgow-ban zárul.

Aki a Mötley Crüe történetével szeretne jobban megismerkedni, többet megtudni arról, miként alapította az együttest a lánglövelő-gitárjáról is híressé vált Nikki Sixx basszusgitáros és Tommy Lee dobos, hogyan csatlakozott hozzájuk Mick Mars gitáros és Vince Neil énekes, az könnyen megteheti, ha megnézi a Mötley Crüe: Mocskos rock’n’roll (The Dirt) című, csaknem kétórás dokumentumfilmet, melyet a Netflix pár évvel ezelőtt készített.

A budapesti koncertre jegyek a koncertszervező Live Nation weboldalán online megvásárolhatók.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Deep Purple: a legenda él!
Újra Budapesten ad koncertet minden idők egyik legjobb kemény rockot játszó együttese.
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Időtlen előadó, időtlen slágerekkel
Tavaly nyáron hiába várták rajongói a budapesti koncertjét, most visszatér a kortalan walesi énekes.
Szabadidő 2021. ÁPRILIS 5 szórakoztató hobbi a mentális egészségért
Íme, néhány hasznos hobbi, ami amellett, hogy szórakoztató, még a mentális funkciókat is fejleszti!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. FEBRUÁR 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
02
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
03
Szabadidő 2024. FEBRUÁR Szécsi Pál emlékkoncert
Születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából dalaival emlékezik a popszakma a bársonyos hangú énekesre, akinek csak néhány év jutott a rivaldafényből.
Menu