Szabadidő

5 lenyűgöző merülőhely a búvárkodás szerelmeseinek
Földünk felszínének több mint 70 százalékát óceánok és tengerek borítják, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket!

Vannak, akik a nyaralást legszívesebben a szárazföldön töltik, mások inkább az ismeretlen mélységeket kutatják, és a tengerek titkait fürkészik. Manapság egyre többen indulnak vakáció címén búvártúrákra, vagy más néven búvárszafarikra, hogy távoli tájak ritka hal- és növényfajaival ismerkedhessenek meg testközelből. Íme, néhány a világ legszebb búvárparadicsomaiból!

Delfinek egy karnyújtásra

Egyeseknek a Jurassic Park, másoknak a doveri fehér sziklák jutnak eszükbe Fernando de Noronha láttán. Az UNESCO Világörökségének egy darabja ma az ökoturizmus része, így szigorú környezetvédelmi politika jellemzi. Ha erre a gyönyörű vidékre utaznánk, jó előre le kell foglalnunk a nyaralást, mivel a helyi erők nagyban szabályozzák az itt megforduló turisták számát és az itt eltölthető időt.

A szigeten mindössze 420 turista tartózkodhat egyszerre, emellett érkezéskor mindenki köteles úgynevezett természetvédelmi adót fizetni, melynek kiszámítása aszerint történik, ki hány napot tölt ott.  Fernando de Noronha igazi búvárparadicsom és a világ legnagyobb delfinlelőhelye: a megannyi delfin és teknős mellett a vizek sokféle különleges halnak és több mint 16 cápafajnak adnak otthont.  Minden délután több száz trópusi delfin hagyja el a védett öblöket, hogy a mélyebb vizekben vadásszon. A Dolphin Bay nevű partszakaszon közvetlen közelből figyelhetjük meg ezeket a csodálatos állatokat természetes környezetükben.

Bámulatos korallzátonyok

Ausztrália partjainál a Nagy-korallzátony a világ legnagyobb és legszebb korallzátonya. A  lélegzetelállító színekben és formákban gazdag víz alatti világ életre szóló élmény a búvárok számára. Ez a hely számtalan olyan különleges halfajnak ad otthont, mint a dajkacápa vagy az ajakos hal. Az óceánok savasodása, a környezetszennyezés, a ciklonok és a forró óceáni hőmérséklet azonban rengeteg problémát okoznak, így egy ideje nagymértékű korallfehéredés tapasztalható ezen a területen.

Az elmúlt három évtizedben a Nagy-korallzátonynak több mint a fele eltűnt, a becslések szerint pedig a fennmaradó rész a jelenlegi körülmények között leghamarabb 2030-ra szintén megsemmisülhet. Döbbenetes, hogy egy olyan különleges jelenség, amelynek megalkotásához az anyatermészetnek több mint 8000 évre volt szüksége, még a mi életünkben eltűnhet.

Roncsmerülés kalandvágyóknak

Ha rajongsz a hajóroncsokért, és szívesen felfedeznéd a víz alatti világ eme különleges csodáját, akkor érdemes ellátogatnod Grenada környékére! Az MV Bianca C nevű luxus tengeralattjárót vízrebocsátása után nem sokkal németek torpedózták meg még a II. világháború alatt, ám csak 1961-ben egy robbanás következtében süllyedt el Grenada partjainál. A hajó ma a homokos tengerfenéken nyugszik Grand Anse közelében.

Legmélyebb pontja kb. 52 méteren fekszik, a legmagasabb pedig 30 méteres mélységben érhető el. Az említett roncs a Karib-térség egyik legizgalmasabb búvárhelye. A hajót ma csak a Karib-tenger Titanicjaként emlegetik. Bár a roncs egy része mára az enyészeté lett, még így is számtalan látnivalót tartogat, beleértve a tengeri teknősöket is, akik néhány éve tanyát vertek a Bianca C fedélzetén. A kirándulás kizárólag tapasztalt búvároknak ajánlott a mélység miatt.

Víz alatti kultúra

Bár Lanzarote közkedvelt úti cél az egész éves napsütésnek, a drámai vulkanikus tájnak és az elegáns butikhoteleinek köszönhetően, a leggyakoribb ok, amiért a turisták mégis idelátogatnak, a víz alatti világ. A Kanári-szigetek legkeletibb, legészakibb és egyúttal legidősebb szigetét kristálytiszta meleg tenger, nyugodt körülmények, jó látásviszonyok és enyhe áramlatok jellemzik, így tökéletes merülőhely lehet a kezdő búvárok számára is. Lanzarote egyik fő attrakciója a Museo Atlantico, mely Európa első víz alatti szoborparkja. A 15 méterrel a felszín alatt lévő szobrokat Jason deCaires Taylor készítette, és máig közkedvelt látványosságnak számít.

Egy eldugott világ

Csakis a búvárok ismerik Mallorca északi részén a Geronimo barlang titkait, hiszen a területet kizárólag búvárkodás útján fedezhetjük fel. A legtöbb barlangmerüléssel ellentétben ehhez a kiránduláshoz a PADI Nyíltvízi búvárminősítés is elegendő lehet. A területet először hajóval kell megközelíteni, majd a vízbe merülve egy hatméteres nyíláson keresztül juthatunk el a barlang belsejébe, ahol türkizkék víz és egy bámulatos eldugott világ fogad bennünket.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2024. JÚNIUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
Szabadidő 2023. NOVEMBER Eltűnőben lévő természeti csodák
Pár évtizeden belül ezek a bámulatos helyek eltűnhetnek a térképről!
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
02
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
Menu