Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szépség
A tavasszal együtt beköszönt a diétakorszak is, így egyre többen érzünk sürgető késztetést arra, hogy megszabaduljunk a hosszú téli hónapok alatt felszedett feleslegtől, és felfrissítsük szervezetünket. Szerencsére a szezon számtalan ízletes friss zöldséggel és gyümölccsel örvendeztet meg minket, melyekkel feltölthetjük vitaminraktárainkat, és ismét formába hozhatjuk magunkat! Íme, néhány rostban, illetve tápanyagban gazdag táplálék, amely kiváló alapja lehet a diétás étrendednek!
Retek
Egy csésze retek mindössze 19 kalóriát tartalmaz, így kiváló diétás étel. A retek gazdag káliumban, B6-vitaminban, valamint C-vitaminban, emellett magas rosttartalmával serkenti az emésztést, ráadásul hosszú időre eltelít, vagyis csökkenti az éhségérzetet. Szeleteld fel egy könnyű tavaszi salátához, készítsd el grillezve, vagy használd fel szendvicsekhez, mártogatós krémekhez!
Rebarbara
Ezt a szárzöldséget nem véletlenül emlegetik a tavasz egyik nagy kedvenceként. Alacsony glikémiás táplálékként tartják számon: magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalma mellett a retekhez hasonlóan gazdag C-vitaminban és káliumban. Kiváló rostforrás, felgyorsítja az anyagcserét, és segíti a fogyást. A rebarbara még egy figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik: összetevői között megtalálható az antioxidáns hatású katekin is, amely hatékonyan serkengeti a zsírégetést. A rebarbara a sütemények, desszertek kedvelt alapanyaga, de készíthetsz belőle lekvárt, krémlevest, szószt vagy kompótot is!
Spárga
A spárga kalóriaszegény étel, ezért diétázók is bátran fogyaszthatják! Mindemellett rendkívül egészséges, gazdag folsavban, A-vitaminban, gyulladáscsökkentő fitonutriensekben, magnéziumban, vasban, cinkben, rostokban és proteinben, így elősegíti az emésztést és az immunrendszer megfelelő működését. Lehetőleg fogyaszd minél természetesebb formájában! Tálaláskor kerüld a nagy zsírtartalmú szószokat, illetve a vajat, helyette kombináld sóval, borssal, illetve egy kis olívaolajjal, majd tedd 15-20 percre a sütőbe! Az így készült sült spárga kiváló köret lehet húsok mellé, de a vacsoraasztalon önmagában is megállja a helyét.
Spenót
A gazdag ízvilágú spenót az egyik legtökéletesebb diétás alapanyag, hiszen egy csésze mindössze 10 kalóriát tartalmaz. Mindemellett rosttartalma is figyelemre méltó, ezért sokáig telítettségérzetet biztosít, így megelőzi az éhségérzetet.
Az antioxidánsban dús spenótot azonban nem csupán diétás hatása miatt érdemes fogyasztani, hiszen a smaragdzöld növény kiváló forrása például a K- és az A-vitaminnak, a magnéziumnak, a káliumnak és a vasnak, ezáltal nagymértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.
Articsóka
Az articsóka igazi tavaszi ínyencség, amellyel bármikor feldobhatjuk megunt ételeinket! Egy nagy articsóka körülbelül 64 kalóriát, 10 gramm rostot és 3 gramm proteint tartalmaz, emellett gazdag C- és K-vitaminban, illetve antioxidánsokban. Ez a kalóriaszegény, rostban dús zöldség számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik, többek között magas vérnyomás, emésztési problémák és cukorbetegség esetén is fogyasztható, tésztákhoz feltétként, húsokhoz köretként, vagy önmagában egy kis citrommal, és némi petrezselyemmel kombinálva.