Szabadidő

5 csoda a természetből - gyönyörű fotókkal
Felejtsd el a mindennapi kellemetlenségeket, és képzeld el, hogy lélegzetelállító tájakat fedezel fel!

Bár az időjárás itthon hideg és barátságtalan, lehetőségünk van rá, hogy magunk mögött hagyjunk mindent, és hátradőlve kényelmes fotelünkben, elkalandozzunk eddig ismeretlen tájakra, csodálatos vidékekre. Képzeletben kontinensek között vándorolva bejárhatjuk, megismerhetjük a világ öt csodálatos helyét, és otthonunkban élhetjük át az érintetlen természet nyújtotta kellemes élményeket.

Iguazú-vízesés (Argentína/Brazília)

A fákkal szegélyezett szigetek és sziklakiszögellések több mint 275 különálló vízesésre osztják a zuhatagot. A látogatók kis gumicsónakokon egészen közelről csodálhatják meg a természetnek ezt a remekművét, de a brazíliai oldalról induló helikopteres körutak résztvevőit is elkápráztatja a vízesés és a szurdok nem mindennapi látványa. A turisták számára készült gyalogösvényeken és gyaloghidakon végighaladva a szurdokot szegélyező bambuszok, pálmák, liánok és vad orchideák sokaságában gyönyörködhetünk. A páfrányokkal, zuzmókkal és broméliákkal benőtt fákat a környék énekes madarai töltik meg élettel.

Szent Helens-hegy (Oregon/Washington, USA)

A Csendes-óceán északnyugati partját uraló vulkánok közül a legfiatalabb és legaktívabb. A vulkánt és a környező területet nemzeti értékként védetté nyilvánították, de az emberek fölkereshetik, és saját szemükkel láthatják romboló erejének döbbenetes bizonyítékát és a táj csodálatos látványát. A kalandvágyóbbak lenyűgöző élményben részesülhetnek, ugyanis a csúcson, ha fölmásznak, fölfedezhetik a krátert.

Machu Picchu (Peru)

Az „Öreg csúcs” szigorúan véve nem természeti csoda, de ez az ősi inka város a perui Andokban azért kapott itt mégis helyet, mert a természeti elhelyezkedése páratlanul látványos. A város egy 400 négyzetkilométeres vulkáni kitüremkedésen fekszik, bőven tartalmaz természeti érdekességet, látnivalót. Közelről megcsodálhatjuk orchideáit, melyek 5 méter magasra nőnek, virágaik pedig 8 cm hosszúak.

Olgas (Északi terület, Ausztrália)

E természeti csoda valójában 36 nagyobb és 60 kisebb vörös kőzetkibukkanásból áll. A mai hatalmas kőzethegy eredetileg egy sekély beltengerben lerakódott hordalék volt. Mintegy 300 millió éve a tenger kiszáradt, és a terület elsivatagosodott. Ekkor kerültek a föld felszínére a kőzetek, melyeket a szél romboló ereje hosszú évezredek alatt kerekített le. A főbb dómhegyek körül vezető úton valamint a „Szelek sétájának völgyében” is kellemes gyalogtúra tehető.

Namaqualand (Észak-fokföld, Dél-Afrika)

Nyugatról az Atlanti-óceán, északról az Orange folyó határolja ezt a meglehetősen száraz vidéket. A kiadósabb téli esőzések után azonban csoda történik, és a meglehetősen barátságtalan hely lélegzetelállítóan szép virágos mezővé változik át. Sokan keresik fel ilyenkor, hogy megcsodálják a pazar látványt nyújtó százszorszépeket. A namaqualandi tavasz azonban jóval több látványosságnál: a botanikusok számára rendkívül vonzó az érintetlen táj, a járatlan utak és a vidék fajgazdagsága.

Még több csodálatos hely!

Olvasd el Michael Bright 1001 természeti csoda, amit látnod kell mielőtt meghalsz című könyvét! Ez a könyv egy álomutazás, melynek során elzarándokolhatsz a földkerekség leglátványosabb természeti csodáihoz. Miközben felkeresed bolygónk valamennyi kontinensét és óceánját, megannyi életre szóló élményben lehet részed. Michael Bright, a BBC munkatársa választott ki számunkra 1001-et a természet csodái közül, melyek látványa minden bizonnyal felkavarja a lelkünket, s elállítja a lélegzetünket.

Olyan földrajzi helyeket és természeti jelenségeket ismerhetünk meg e válogatás révén, amelyekre örökké emlékezik az, aki egyszer látta már.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2024. JÚLIUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER A világ legbámulatosabb vasútvonalai
Legyen szó akár egy túráról a svájci Alpokban, akár egy kirándulásról a misztikus Ázsiában, az ember hamar rájön, hogy nem a cél a fontos, hanem az út, amelyen eljutunk odáig.
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu