Pénzügyek

4 vicc és a tények: ki vezeti a családi kasszát?
A nők a legmegfelelőbb döntéshozók a családi élet több kérdésében. Meglepődtél?

Szakállas vicc szól arról, hogy a házastársak közül kinek van nagyobb beleszólása a háztartás kiadásaiba: „A kisebb dolgokban az asszony dönt, a nagyobbakban a férj. És hogy ki határozza meg, hogy mi tartozik a nagyobbak közé? Természetesen a feleség.”

Felmérések szerint a poén felvezető gondolata ma sem veszített valóságtartalmából. A mindennapi életvitelbe többségében a férfiakat vagy nem engedik beleszólni, vagy ők vonulnak háttérbe, a férfiügyekben pedig a nők nem rúghatnak labdába. Míg a mindennapi kiadásokért általában az asszonyok vállalnak felelősséget, addig a férfiak inkább az autó és a szórakoztatóelektronikai készülékek vásárlásakor jeleskednek.

Több felmérés eredményei arra utalnak, hogy bár a családi élet, a női és férfiszerepekkel kapcsolatos hagyományos elképzelések még mindig erősek, némi változás már tapasztalható. Úgy tűnik, most már nemcsak a bevételek előteremtése közös feladat, hanem a pénz elköltésében is nagyobb a „demokrácia”. A férfiak egyre több, korábban kifejezetten a nők hatáskörébe tartozó ügyek költségeibe látnak bele, míg a nők hamarosan egyenjogúságra tesznek szert például a bankügyekben. Lássuk a részleteket, néhány viccel fűszerezve!

Gyerek, ruha, egészség – nők

Egy korábbi kutatásban a magyar válaszadók 75 százaléka szerint a nők döntenek, amikor egészséget és szépséget szolgáló termékeket kell beszerezni, a ruházati cikkek 64, az élelmiszerek vásárlása esetében 53 százalék szavazott a nőkre. A magyar megkérdezettek közel kétharmada szerint a nők a legilletékesebbek a gyerekekről gondoskodásban is.

Vicc 1.

Egy házaspár a sokadik gyerek születése után elhatározza, hogy spórolni fognak. Az asszony azt kéri a férjétől, hogy mondjon le a sörözésről. A férfi szomorúan, de beleegyezik. Nem sokkal ezután viszont egy nagyobb összegű számlát talál a feleségénél kozmetikumokról. Kérdőre vonja az asszonyt:
– Megegyeztünk, hogy lefaragunk a kiadásokból, te mégis egy vagyont költöttél magadra!
– Drágám, ezeket azért vettem, hogy neked jobban tetsszem! – válaszol a feleség.
– Miért, mit gondolsz, a sör mire volt jó?

Motor, elektronika – férfiak

Az autóvásárlásban a férfiak kimagasló hozzáértése mellett foglalt állást a kutatásban részt vevő magyarok 69 százaléka, szintén a férfiakat tartja döntéshozónak a válaszadók 63 százaléka a szórakoztató elektronikai készülékek, 51 százalék a személyes használatú elektronikus eszközök, a többi között zenelejátszó vagy mobiltelefon megvételekor.

Vicc 2.

Megy az országúton kilencvennel a házaspár, a férj vezet. A feleség megszólal:
– Tudod, sokat gondolkoztam a dolgon, és rájöttem, nem tudok veled élni. Beadom a válókeresetet.
A férj nem szól semmit, de rálép a gázra, immár százzal mennek.
– Találtam egy olyan férfit, aki kedvesebb, mint te, jobb az ágyban, a gyerekeket is jobban szereti.
A férj ismét gyorsít, immár száztízzel repesztenek.
– A gyerekek természetesen nálam maradnak, a házra is igényt tartok. A pénz fele a miénk lesz.
A férj továbbra is csendben van, de a sebességmérő már 130-at mutat.
– Miért vagy ilyen szótlan, neked semmi sem kell?
– Nekem mindenem megvan, amire szükségem van – mondja a férj nyugodtan.
– Igen, és mi az a minden?
– A légzsák...

Mi kerül az asztalra?

Az élelmiszer-vásárlásban az európai válaszadók 47 százaléka szerint férfiak és nők egyformán kompetensek: nőket nevez meg 46, míg férfiakat 7 százalék. Ettől eltérően Magyarországon 53 százalék a nőket említi, 44 százalék szerint mindkettő egyformán, míg a férfiakra 3 százalék voksolt. Litvániában 59 százalék, Olaszországban 58 százalék, Csehországban 54 százalék tekinti a nőket döntéshozónak az élelmiszerek beszerzésében. E téren a férfiak kompetenciája Hollandiában a legnagyobb 16 százalékkal, majd Németország következik 13, továbbá Ausztria és Törökország 10-10 százalékkal.

Vicc 3.

Egy férj búcsúzkodik a feleségétől:
– Drágám, amíg üzleti úton vagyok, hogyan adjak neked hírt magamról? Telefonon, távirattal vagy faxon?
– Banki átutalással, ha lehet.

Egyenjogúság: bank

A családi bank- és pénzügyekben összességében a megkérdezettek 59, Magyarországon 60 százaléka mindkét nem képviselőit egyformán alkalmasnak tartja, hogy döntést hozzon. Úgy tűnik, ha a pénz elköltésekor még nem is, de a megtakarítások, hitelfelvétel esetében a házastársak kölcsönösen kikérik egymás véleményét.

Vicc 4. 

Laci és Kati épp 25 éve házasok. A férj végiggondolja az addigi életüket, és azt mondja az asszonynak:
– Figyelj, Kati! 25 évvel ezelőtt igaz, hogy nem volt pénzem, albérletben laktam, busszal jártam, egy heverőn aludtunk ketten, és nem volt tévénk, de akkor, ha szegényen is, legalább egy 25 éves szöszi bombázó mellett ébredtem reggelente. Ma van egy nagy házunk, hatalmas franciaágy, plazmatévé, mindkettőnknek kocsi, de mégiscsak egy 50 éves öregedő nő mellett ébredek reggel, hiába van pénzem.
Kati gondolkozik egy kicsit, majd így szól:
– Tudod mit? Menj és keress magadnak egy 25 éves szöszi bombázót, az ügyvédem pedig elintézi, hogy megint ne legyen pénzed.
És boldogan éltek, míg meg nem haltak.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. DECEMBER Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
Pénzügyek 2022. MÁJUS Fogd meg a pénzt a konyhádban!
A konyha nemcsak az egyik legfontosabb hely a legtöbb család életében, hanem talán a legtöbb lehetőséget is kínálja arra, hogy pénzt takaríts meg egyszerű és hatékony módon.
Egészség 2020. DECEMBER Röhög a rendelő! A legjobb orvos viccek
Ürüljenek a pezsgőspoharak, szóljanak a trombiták, jöjjenek a viccek. Ezúttal az Ötvenentúl.hu egészség rovatának válogatásában.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
03
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Menu