Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A szív- és érrendszeri betegségek világszinten az elsők a veszélyes – az esetek igen nagy százalékában halállal végződő – betegségek között. Táplálkozásod és szíved állapota összefügg, így a szívbetegségek megelőzésének is remek módja lehet, ha áttérsz a megszokott, magyaros, olykor-olykor nehéz és zsíros ételekről az egészségesekre.
Ráadásul attól sem kell félned, hogy az „egészség” és „szívvédelem” zászlaja alatt unalmas ételeket, nyers zöldségeket kell éjt nappallá téve rágcsálnod. Az egészséges és a finom ugyanis – legtöbbünk téveszméjétől teljesen eltérő módon – nem zárja ki egymást. Készítsd el alábbi receptjeinket – családod jobb egészségéért és kedvére! Mind megnyaljátok a tíz ujjatokat!
Almaragus pulykasültfalatok
Hozzávalók:
40 dkg pulykasült
2 vöröshagyma
2 piros alma
4 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál méz
1 evőkanál fehérborecet
kevés só, őrölt bors
póréhagyma
A hagymát tisztítsd meg, vágd vékony karikákra. Az almát mosd meg, magozd ki, majd szeleteld fel. Az olaj felén először pirítsd meg a hagymát, majd az almát is dobd rá, mézzel és ecettel ízesítsd, és párold puhára. Sózd, borsozd meg. A pulykahúst először szeletekre, majd kisebb érmékre vágd fel. A maradék olajon süsd ropogósra. A hagymás almaraguval és burgonyapürével körítve, apróra vágott póréhagymával díszítve kínáld. Még izgalmasabbá teheted az ízeket, ha mézes-mustáros szósszal ízesíted.
Sütőtökös tollhegytészta
Hozzávalók:
Egy kisebb sütőtök
30 dkg tollhegytészta (penne), teljes kiőrlésű
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
reszelt parmezán
rozmaring, reszelt citromhéj, szerecsendió
kevés só, őrölt bors
Vágd fel a sütőtököt kis kockákra. Forrósítd fel az olívaolajat, futtasd meg benne az összezúzott fokhagymát, majd add hozzá a tökkockákat. Fűszerezd összetépkedett rozmaringgal, reszelt citromhéjjel, őrölt szerecsendióval, sóval és darált borssal.
Lefedve, kis lángon párold kb. 15 percig, míg a tök krémes nem lesz, majd keverd össze a kifőzött tésztával. Tálald tányérokra, a tetejét szórd meg reszelt parmezánnal, és rozmaringágakkal díszítsd.
Forró és laktató zöldségleves
Hozzávalók:
2 sárgarépa
2 cukkini
1 gerezd fokhagyma
néhány friss ág kakukkfű
1/2 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál olívaolaj
7,5 dl zöldség- vagy tyúkhúsleves alap (1 leveskockából)
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
15 dkg „szarvacska” tészta
1 doboz vörös vesebab (40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
őrölt bors
só
A répát és a cukkinit tisztítsd meg, majd kockázd fel. A fokhagymát aprítsd fel. A fűszereket mosd meg, és tépkedd le a szárakról a leveleket. A zöldfűszereket aprítsd fel, a petrezselyem egy részét tedd félre. A zöldségeket, a fokhagymát és a zöldfűszereket az olajon kevergetve kb. 2 percig süsd, majd öntsd fel a tyúkhúsleves alaplével. A paradicsomot vágd apró kockákra, majd add a húsleveshez. Sózd, borsozd meg, és a tésztát belerakva kb. 8 percig főzd. A babot szűrőn csepegtesd le, add a leveshez, majd forrald fel. A sajtot szórd bele, a levest kóstolgatva sózd-borsozd újra, a félretett petrezselyemmel szórd meg, és azonnal tálald.