Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A nyári, folyamatos izzadás több szempontból is kellemetlen. Kínos annak, aki izzad, és kínzó annak, aki ezt szagolni kénytelen. Sokféleképp tehetsz azért, hogy csillapítsd az izzadást. A rendszeres, gazdag folyadékbevitel mellett ételeid megválogatásával is befolyásolhatod közérzeted a melegben.
Reggelire gyümölccsel, ebédre vagy vacsorára nagy adag friss salátával, hűsítő levesekkel vagy hideg sültekkel készülj. Kerüld a csípős, intenzív fűszerezést, melyek fokozzák a verejtékmirigy működését! Mellőzd a zsíros, nehéz ételeket és a sok édességet. Főzz zsiradék nélkül – grillezz, párolj vagy süss hirtelen!
Jéghideg paradicsomleves zöldségekkel
Hozzávalók (4 személyre):
1-2 zellerszár
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
1/2 kg hámozott paradicsom vagy 1 üveg paradicsomlé
só, bors, bazsalikom
1 csipet cukor
A zellerszárat vágd ujjnyi darabokra, a hagymát aprítsd, a répát pedig karikázd fel. Egy csepp olívaolajon párold meg a hagymát, majd a többi zöldséget. Öntsd fel a paradicsomszósszal, vagy dobd hozzá a hámozott paradicsomokat, fűszerezd és kóstolgatva főzd kb. 10 percig. Turmixold alaposan össze, majd állítsd a fazekat jéghideg vízbe. Ha már langyos, tedd a hűtőbe. Jégkockával, poharakba töltve tálald. Ha igazán ínyenc vagy, néhány csepp lime lével teheted még izgalmasabbá, frissítőbbé.
Paradicsomos-paprikás babsaláta
Hozzávalók:
40 dkg nagy szemű fejtett bab
só, 1 babérlevél
20 dkg paradicsom
20 dkg zöldpaprika
20 dkg kaliforniai paprika
1 nagy fej lila hagyma
3-4 evőkanál borecet
4-5 evőkanál olaj
1 csipet cukor
A frissen fejtett babot tedd fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd sóval, babérlevéllel. Amikor megfőtt, szűrd le, és hagyd kihűlni. Közben a paradicsomot vágd cikkekre, a paprikát csíkokra, a lila hagymát szeleteld hajszálvékonyra. Borecetből, olajból, sóból, kevés cukorból készíts öntetet, és locsold a kihűlt babbal összekevert paprika-, paradicsom- és hagymaszeletekre.
Epres tiramisu
Hozzávalók:
50 dkg eper
40 dkg mascarpone
2 tojás
1 evőkanál cukor
1 csomag babapiskóta
Az epret tisztítsd meg jéghideg folyó víz alatt, és vágd vastagabb szeletekre. Az adag felét turmixold össze egy kis vízzel, a másik felét tedd félre. A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd habosra a cukorral, a fehérjét verd kemény habbá. A sárgákhoz keverd hozzá a mascarponét, majd óvatosan forgasd bele a habot. Üvegpoharak aljára tölts egy keveset a turmixolt epervelőből, helyezz rá egy-két babapiskóta darabot, majd simítsd rá a mascarponét. Helyezz el a krémben és a tetején pár szelet epret, díszítsd mentával. A finomságot üvegtálban, az alapanyagokat rétegezve is elkészítheted. Az edény alját béleld ki az epervelőbe mártott babapiskótával, szórd meg a darabolt eperrel, majd öntsd fel a mascarpone krémmel. A rétegzést folytasd, amíg az alapanyagok el nem fogynak, majd egy éjszakára hűtsd be, és tálald jéghidegen.