Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A változókorban tapasztalható kellemetlen tünetek egy része hatékonyan enyhíthető a táplálkozás ésszerű megváltoztatásával. Csak néhány vásárlási és főzési szabályt szükséges betartanod ahhoz, hogy a menopauza ne a hőhullámok rettenetes időszaka, hanem egy könnyebb – ráadásul ízletes ételekkel tűzdelt – átmeneti periódusa legyen az életednek.
Fattoush
A fattoush egy nagyszerű szíriai kenyérsaláta. Az egészséges petrezselyem, szójajoghurt és fokhagyma mellett benne felhasznált lenmagolaj nemcsak fitoösztrogén-tartalma miatt fontos, hanem esszenciális zsírsavakat is tartalmaz. Az esszenciális zsírsavak segítenek fenntartani a hormonális egyensúlyt, puhává teszik a bőrt és a hajat. A paprika és a paradicsom pedig gazdag antioxidánsokban, így megkötik a szervezetben lévő káros szabad gyököket.
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagyobb, lapos pita kenyér
2-3 citrom leve
1 nagy fej lila hagyma, felaprítva
6 nagy, érett paradicsom, feldarabolva
1 kígyóuborka, kockákra vágva
1 kisebb, eltérő színű paprika, kimagozva és felkockázva
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
100 ml olaj
2 evőkanál lenmagolaj
6 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál finomra vágott korianderlevél
2 evőkanál finomra vágott mentalevél
1 evőkanál lenmag
tengeri só, frissen őrölt bors, szójajoghurt a tálaláshoz
A pitákat nyisd ki és vágd szét, az oldalaikat pirítsd meg egy serpenyőben, vagy kenyérpirítóban, majd törd őket apróbb darabokra. Közvetlenül a tálalás előtt a hozzávalókat tedd egy nagy üvegtálba és alaposan keverd össze a pitával. Ízlés szerint sózd, borsozd és öntsd le a citrom levével. Azonnal tálald, és kínáld mellé a szójajoghurtot, adhatsz hozzá friss mentát vagy koriandert.
Sáfrányos-cukkinis spagetti
Már egy kis adag cukkini fedezi a napi C-vitamin-szükséglet egynegyedét. A fenyőmagban nagy mennyiségű esszenciális zsírsav található. A frissesség és a textúra megőrzésének érdekében csak az utolsó pillanatban készítsd el az ételt.
Hozzávalók (4 személyre):
25 g vaj
1 evőkanál olívaolaj
csipetnyi sáfrány
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
60 dkg közepes vagy nagyobb fiatal, kemény cukkini, hámozatlanul, a végeit levágva
25 dkg szem koktélparadicsom
egy marék fenyőmag, enyhén megpirítva
Kis láng felett forrósítsd fel a vajat és az olívaolajat egy serpenyőben. Add hozzá a sáfrányt, szórj bele bőségesen sót és borsot. Hagyd a serpenyőt a legalacsonyabb hőmérsékleten, amíg a cukkinit előkészíted.
Gyaluld le a cukkinit spagettiszerű vékony csíkokra. Csavard fel a lángot a serpenyő alatt, ha az olaj felhevült, dobd rá a cukkinicsíkokat is. Egy nagy fakanál segítségével alaposan, gyorsan forgasd össze, hogy az olaj mindenütt bevonja, és jól átmelegedjen. Fenyőmaggal megszórva, félbevágott koktélparadicsommal tálald. Ha még izgalmasabb ízekre vágysz, készíthetsz mellé avokádókrémet, vagy pesztót.