Egészség

1 óra a tünettől a halálig
A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.

Magyarországon naponta hetvenen szenvednek hirtelen szívhalált. A tragédiát leggyakrabban bizonyos öröklődő szívbetegségek, a koszorúér-betegség, illetve a szívritmuszavar okozza, ám számos esetben nem lehet előre számítani a bekövetkeztére, ismert szívbetegség nélkül is kiválthatja a stressz, a fizikai megterhelés vagy egyéb provokáló tényező. Bár örökletes tényezők hajlamosíthatnak a szívleállásra, ezek sokáig egyáltalán nem okoznak gondot, így a beteg és orvosa sem figyel fel rá.

A hirtelen szívhalál akár fiatalkorban is bekövetkezhet genetikai rendellenességek, szívizomgyulladás esetén. 35 év feletti férfiaknál a leggyakoribb ok a koszorúér betegsége. A kamrák ritmuszavara szintén potenciálisan életveszélyes állapot, amely azt eredményezi, hogy a szív nem tud megfelelő mennyiségű vért továbbítani, így oxigénnel ellátni a szervezetet, és az illető elveszti a tudatát. Amennyiben a koszorúerek beszűkülnek, akár a fizikai, akár a lelki terhelés előidézheti a szív pumpafunkciójának csökkenését, fibrillációhoz, kamraremegéshez, végül szívhalálhoz vezetve. Ez a folyamat 5 percen belül visszafordítható, de 10 percen túl már kevés a túlélés esélye.

Mi utalhat a hirtelen szívhalálra?

Ha a szív- és érrendszeri betegségek ismertek, a hirtelen szívhalál kockázata is valószínűsíthető. Amennyiben fáradékony vagy, gyakran alakul ki légszomjad, szegycsonttáji fájdalmat érzel, vizsgáltasd meg a szívedet, a panaszok ugyanis a koszorúér betegségére utalhatnak.

Következő cikk

Légy óvatosabb akkor is, ha magas a vérnyomásod, dohányzol, stresszes vagy, cukorbetegségben szenvedsz, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatsz, vagy a családodban előfordult keringési rendszeri megbetegedés, hiszen ezek a különböző szívbetegségek rizikófaktorai. Bár a hirtelen szívhalál konkrét előjelek nélkül is bekövetkezhet, a szívbetegségek korai felderítése nagy lépés a megelőzésben.

Mit tehetsz hirtelen szívhalál esetén?

A szívleállást követő első 4-5 percben még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés. A szívhalált követő tízedik percig még van esély az újraélesztésre, ám ekkor már valószínűleg nem kerülhető el az agy visszafordíthatatlan károsodása, a tízedik perc után pedig már sajnos minimális az életben maradás esélye.

Amennyiben szívleállás gyanúja miatt kell segítened valakin, azonnal hívd a mentőket, majd – akár laikusként is – alkalmazd az alapszintű újraélesztés lépéseit: tedd szabaddá a légutakat, gyakorolj ritmikus nyomást a mellkasra, majd alkalmazz befúvásos lélegeztetést!

A szív munkájának újraindításához elektromos defibrillátorra van szükség, a lélegeztetéssel és a mellkasi kompresszióval csak időt nyerhetünk a segítség megérkezéséig. A defibrillálás után kialakuló, úgynevezett elektromos csendben beindul a szív saját ingerképző munkája, amely már megfelelő frekvenciával működve alkalmas a szervezet vérellátására.

A sport nemcsak a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzése szempontjából fontos, hanem – orvosi kontroll mellett – még ismert szív- és érrendszeri betegség mellett is ajánlott. A testedzés azonban a szakorvosok egybehangzó véleménye szerint az egészségesek, sőt orvosi felügyelet mellett a betegek számára is hasznos, akár életmenő tevékenység lehet.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. OKTÓBER A legjobb szívvédő magvak – receptekkel!
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.
Egészség 2022. JÚLIUS Így hatnak a frontok a szívünkre
Az elkövetkező időszakban többféle fronthatással kell számolnunk. A hideg- és a melegfrontok is megterhelik a szívünket, érrendszerünket.
Egészség 2020. OKTÓBER Megdöbbentő, de valóban megszakadhat a szívünk
Ki ne ismerné a „Madárka, madárka” című népdalt, ami arról szól, hogy a kínzó honvágytól megszakadhat az ember szíve? De mit jelent ez a tudósok szerint?
éppen olvassák
01
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
02
Egészség 2023. NOVEMBER Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.
03
Egészség 2023. NOVEMBER 3 szezonális immunerősítő – receptekkel
Nem csupán nagykabáttal kell készülnöd a télre, a belső védelmi vonalat is ideje megerősítened.
Menu