Szépség

Minden, amit tudni akartál a botoxról!
Közel húsz éve, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a botox használatát. Azóta ez a kezelés a leggyakoribb fiatalító eljárássá vált.

Először Hollywood leghíresebb sztárjai vették rá magukat a fiatalító lehetőségre, de az elmúlt tíz év során a botox széles körben elterjedtté, az átlagember számára is elérhetővé vált. A korábbi évekkel ellentétben ma már a hírességek sem tagadják, hogy átestek ilyen jellegű beavatkozáson. Így ma már nyílt titok, hogy a filmvilág olyan csillagai köszönhetik a beavatkozásnak fiatalos megjelenésüket, mint Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Hasselhoff vagy Nicole Kidman.

A botox története

Az arcfiatalításra, ránctalanításra széles körben alkalmazott botox egy fehérje. Justinus Kerner német orvos és költő 1818 és 1822 között a botulinium toxinra a „kolbászméreg” és „zsíros méreg” kifejezéseket használta, ugyanis ez a baktérium gyakran okozott mérgezést nem megfelelően kezelt vagy előkészített húskészítmények esetében. Kerner volt az első, akinek eszébe jutott a botulinium toxin lehetséges gyógyászati felhasználása. 1870-ben egy Müller nevű német orvos új szót alkotott: botulism (botulizmus), a latin botulus = kolbász szóból. 1895-ben Emile van Ermengem először izolálta a Clostridium botulinum baktériumot. 1944-ben, Edward Schantz kitenyésztette a baktériumot, és izolálta a toxint, majd a Burgens-csapat 1949-ben felfedezte, hogy a botulinum toxin blokkolja az ideg-izom közötti ingerületátvitelt.

 1950-ben fedezték fel kutatók, hogy az A-típusú botulinumtoxin nevű anyag befecskendezése a túlzottan aktív izmokba csökkenti az izom aktivitását azáltal, hogy gátolja az ingerületátvitelt az ideg és az izom között. Emiatt az izom 4-6 hónapon át képtelenné válik az összehúzódásra. Az anyag azonban nem károsítja az idegvégződéseket.

1973 környékén, Alan B. Scott, a Smith-Kettlewell Institute doktora majmokon végzett kísérletekben használta fel a botulinium toxin A típusát (BTX-A), és 1980-ban ő használta először hivatalosan a toxint embereken kancsalság kezelésére. Az FDA 1989 decemberében engedélyezte a BTX-A (BOTOX) használatát 12 év feletti betegek kancsalságának és féloldali arcbénulásának kezelésére.

Kisimultak a ráncok

A botox kozmetikai hatására először a kanadai Vancouverben dolgozó házaspár, Jean Carruthers szemész és Alastair Carruthers bőrgyógyász hívta fel a figyelmet. Az orvos házaspár szemészeti betegségeket kezelt botox segítségével. Eközben észrevették, hogy a kezelés környékén a ráncok kisimulnak. Sok vizsgálat elvégzése után 2002-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA engedélyezte a botulinium toxin A típusának (BOTOX Cosmetic) használatát szemöldök közötti ráncok kezelésére. Ugyancsak engedélyezték a BTX-A használatát a hónalj túlzott izzadásának csökkentésére.

„A botox injekció 2006 óta a leggyakrabban használt kozmetikai beavatkozás az Egyesült Államokban – magyarázza dr. Papp Ildikó, a Körúti Orvosi Centrum igazgató főorvosa. – A botoxot azokhoz az izmokhoz juttatjuk el, amelyek a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek. Hatására az ideg-izom közötti ingerületátvitel gátlódik, az izomműködés gyengül, a ráncok elsimulnak. Kezelhető területek: homlok, szemöldökök közötti régió, szem és ajak körüli ráncok, nyak. Az arcfiatalítás mellett alkalmazható fokozott izzadás kezelésére hónaljban, tenyéren, talpon. Nyaki, háti izomgörcs megszüntetésében is nagyon hatékony. A botoxkezelés viszonylag egyszerű eljárás, hiszen 15 perc alatt elvégezhető, és a beavatkozást követően a páciens akár a munkahelyére is visszatérhet. Viszont a botoxkezelés nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt lehessen elérni a legkisebb kockázattal. A hatás 4-7 nap múlva alakul ki, míg maximumát 4 hét múlva éri el. Átlagosan 6 hónapig hatásos. Az eljárást korlátlanul lehet ismételni.”

A botox használata egyre inkább elfogadott izomgörcs és rendellenes izomműködés esetében, sok európai országban függőben van használatának engedélyezése, és számos tanulmány létezik a témában fejfájás (például migrén), bizonyos prosztatabetegségek, asztma, elhízás és sok egyéb más lehetséges felhasználásáról.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2022. DECEMBER Szépségápolás olcsón és természetesen
Ha nincs időd kozmetikushoz, vagy garantáltan természetes megoldást keresel, otthon is készíthetsz hatékony bőr- és hajápoló pakolást.
Szépség 2021. MÁRCIUS Karcsúsító tippek alkatod szerint
Úgy érzed, egyetlen ruha sem áll jól? Segítünk alakod besorolni, s azt is eláruljuk, milyen trükkökkel öltözhetsz igazán csinosan, nőiesen.
Szépség 2021. FEBRUÁR Tények és tévhitek a szépségápolásban
Vajon valóban jót tesz a bőrnek az uborkapakolás, a teás filter, az élesztő? 5 állításról rántjuk le a leplet.
éppen olvassák
01
Szépség 2023. DECEMBER Szépülj gránátalmával!
Egészséges, finom és még fiatalít is. A vörös gyümölcs valóságos varázsszer, és most épp szezonja van!
02
Szépség 2023. NOVEMBER Őszi hajhullás - meddig normális?
A hajhullás bizonyos mértékig természetes folyamat. A hajvesztés azonban lehet stressz, fogyókúra vagy betegség következménye is.
03
Szépség 2023. NOVEMBER Van megoldás puffadt szemre
Nem csak esztétikai kérdés, más problémát is jelezhet, ha alvás után duzzadt szemmel ébredsz. Szépségtippek és életmódtanácsok, amiket érdemes megfogadni.
Menu