Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 jel, ami pajzsmirigyrákra utal

2014.08.27. | Futaki Balázs
A pajzsmirigyrák korai észlelése életmentő lehet. Ráadásul akár kézzel is kitapintható a rendellenesség.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, melyen óránként a test teljes vérmennyiségének kétharmada áramlik keresztül. Az energiafelhasználás irányítása, az anyagcsere, a szellemi és pszichés egyensúly múlik rajta. Magyarország nagy részén a víz a kelleténél kevesebb jódot tartalmaz, pedig a pajzsmirigy megfelelő működésének legfontosabb feltétele a megfelelő mennyiségű jódbevitel. Ezért érdemes ügyelni a jódpótlásra, többek között jódozott só, tengeri herkentyűk, jódtartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásával.

És hogy mi az összefüggés a jódbevitel és a pajzsmirigyrák között? Közvetlen kapcsolat nincs, ugyanakkor a jódhiányos állapot úgynevezett göbös elváltozásokat okozhat a pajzsmirigyben, ami számos – ezt a szervet érintő – betegség tünete, így a rosszindulatú daganaté is. A pajzsmirigygöbös megbetegedések bizonyíthatóan nagyobb számban fordulnak elő a jódhiányos országokban és területeken.

Miért alakul ki? Kik a veszélyeztetettek?

A pajzsmirigyrák kockázati tényezői a mai napig nem konkrétan meghatározhatók. Az biztos, hogy a radioaktív sugárzás, illetve a genetikai tényező, azaz az öröklődés növeli a kialakulás esélyét, ennél többet azonban biztosan nem állíthatunk. A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Különösen 40 év fölött nő meg a megbetegedés kockázata.

Nem tartozik a nagy számban előforduló daganatos megbetegedések közé, Magyarországon évente 1000 alatt van a felfedezett pajzsmirigyrákos esetek száma. Az egyre kifinomultabb vizsgálati módszerek miatt szerencsére mind korábban veszik észre a daganat kialakulását, így a pajzsmirigyrákból következő elhalálozások száma is csökken.

Tünetek, prognózis

A pajzsmirigygöbök, azaz a kis csomók megjelenése többféle betegséget is jelezhet. A göbök száma és nagysága sokféle lehet, az alig vagy egyáltalán nem tapinthatótól a több milliméteresig terjedhet. Kialakulásuk jó esetben csupán gyulladást vagy immunrendszeri megbetegedést jelez, de a lassan fejlődő göbök megjelenése a jóindulatú pajzsmirigydaganat tünete is lehet.

A rosszindulatú, azaz áttétet képző daganatot kísérő tünetek a következők:

  • A nyak elülső oldalán fejlődő göbök. A jóindulatú daganatokat jelző csomóktól eltérően növekedésük gyors és folytonos. Ha hetekig érezhető a kemény göbök jelenléte, esetleg növekedésük, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
  • Jellemző lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás.
  • Egyes betegeknél a daganat rekedtséggel jelentkezik.

Kezelés

A pajzsmirigyrák diagnózisát követően a felépülési esélyeket jelentősen befolyásolja, milyen stádiumban észlelték a daganatot. Az első lépést rendszerint a sebészi beavatkozás jelenti, ami többnyire pajzsmirigy eltávolítását jelenti. Ezt az izotópos kezelés követi, amely a pajzsmirigy teljes kiirtását célozza, mivel a megmaradt pajzsmirigysejtek esélyt adnak a daganat kiújulására. A pajzsmirigyállomány felszámolását követően pajzsmirigyhormon-kezelésre van szükség, melynek során a hormonokat tablettával pótolják. Ez a kezelés valójában élethossziglan tart, a hormonokat állandóan pótolni kell.

Külső besugárzásra és kemoterápiára ezen daganattípus esetében ritkán kerül sor, elsősorban az előrehaladott esetekben alkalmazzák.


Jelek, hogy baj van a pajzsmirigyeddel
A pajzsmirigy-működési zavarok nagyon gyakoriak a felnőtt lakosság – főleg a nők – körében, sokszor mégsem gondolunk rá…  tovább Tovább
Tények és tévhitek a...
Hallottál már a menopauzás hormonkezelésről? Még nem tudsz róla mindent? Utánanéztünk.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganat tünet pajzsmirigy rák kezelésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés