Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Amikor a lakás börtönné válik: agorafóbiák

2017.01.08. | webbeteg.hu
A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de a félelmét már nem képes uralni.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A fóbia valamely tárgyhoz, személyhez, állathoz társuló szorongás, mely sokak életét keseríti meg tartósan. A kórkép kialakulása során a szorongás keres „tárgyat” magának, azaz a parttalan szorongás helyébe a félelem lép valamitől, ami könnyebben kezelhető az adott személy számára. Egyszerűbb esetben a félelemkeltő tárgy, állat, helyzet elkerülhető (ilyen például kígyótól való félelem), máskor azonban jelentősen beszűkíti az egyén életterét (például emberektől, terektől való félelem).
Sajnos a fóbia hajlamos „terjedni”, azaz míg kezdetben mondjuk a beteg „csak” a buszoktól félt, később már a vonatok, villamosok, sőt maga az utca is félelmetessé válhat, így a beteg saját lakásának foglyává válik.
A fóbiákhoz gyakran társulnak pánik-rosszullétek. Ez azt jelenti, hogy a félelmet keltő tárgy, személy, szituáció közelében, vagy annak csak lehetősége, gondolata esetén a beteg súlyos szorongásos rosszullétet él át halálfélelemmel, szívdobogással, fulladással, remegéssel, verejtékezéssel, hasi diszkomfortérzéssel, szédüléssel. Ez megijeszti, menekülésre készteti. Ezt követően a hasonló helyzeteket is elkerüli, illetve biztonsági intézkedéseket tesz, hogy a gyors segítség mindig kéznél legyen.
A fóbiák igen változatos formákban fordulhatnak elő, több mint 60 változatukat különböztetjük meg. Ezek egyik csoportját alkotják az agorafóbiák.

Agorafóbiák – a lakás foglyai

Az agorafóbiák neve a görög agora (központi tér) nevéből éred, nem meglepő tehát, hogy az egyénnek a térben elfoglalt helyzetével kapcsolatos félelmek tartoznak ide. Legismertebb a csoport névadója, a szűkebb értelemben vett tériszony (agorafóbia). Ezek a betegek kerülik a nagy, nyílt tereket, az utcán a falak mellett közlekednek, gyakran nem mernek átmenni az úttesten.
Idetartozik a közlekedési fóbia, amikor a beteg nem mer tömegközlekedési eszközöket használni, inkább minden pénzét taxira költi, de nem száll buszra villamosra, vonatra, metróra. Kezdetben gyakran csak az egyik féle jármű vált ki félelmet és elkerülő magatartást, de kezeletlen esetekben szinte biztos, hogy a szorongás a későbbiekben a többi közlekedési eszközre is kiterjed.
Szintén széles körökben ismert a klausztrofóbia, a félelem a bezártságtól. Ezek a betegek nem szállnak liftbe, kerülik a bezárt ajtajú, szűk helyiségeket. Ide sorolható az akrofóbia (magasságtól való félelem), repülési fóbia, gefirofóbia (hidakon való átkelési képtelenség), bevizelési, beszékelési fóbia (a beteg kerül minden olyan helyzetet, ahol nem tud gyorsan elérni a mosdóba) is.

Ne alakulhasson ki függés!

Az agorafóbiák mindegyike jelentősen beszűkíti az egyén életterét, súlyos esetben a beteg csak kísérővel tud kimozdulni, vagy a lakása foglya marad, mindenben családtagjai támogatására szorul. A túlóvás tovább súlyosbítja a helyzetet, teljesen függő állapotot alakítva ki, az életminőséget nagymértékben lerontva. Itt már komoly gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésre van szükség, mely jelentős javulást, akár gyógyulást is hozhat a beteg számára.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Fóbiák: A félelem börtönébe zárva


Rettegés minden nap
Életünket átszövik a szorongásos tartalmú élmények és események. Honnan jönnek, miért és hogyan birkózhatunk meg velük?  tovább Tovább
9 kérdés arról, hogy szorongó...
Már csak néhány perc és sorra kerülsz. Behívnak, beülsz a fogorvosi székbe és megkezdődik a kezelés. Mit érzel?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség félelem fóbiaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés