Bátor Újrakezdők

A folytonos változás harmóniája
Napközben hivatalnok, esténként és hétvégente sportedző. Kiadványt jelentetett meg életmódváltásról, és már azt is tudja, hogy életében mi lesz az a következő jelentős kihívás, mellyel ismét bátor újrakezdővé válik.

„Úgy éreztem többet szeretnék tudni a test és a lélek erősítéséről, karbantartásáról. Így 2015 őszén, 47 évesen beiratkoztam a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára, ahol 2016 júniusában, kiváló eredménnyel végeztem sportedzőként” – tekint vissza élete egyik fordulópontjára a Szekszárdon élő, most 52 éves Sas Andrea, aki akkor az edzőségről még nemigen álmodott, csak sportszeretete és érdeklődése miatt akart edzői oklevelet szerezni.

Bár világéletében szeretett sportolni, komolyabban, heti rendszerességgel csak 38 éves korában kezdett el. Elsősorban a spinninget, a teremkerékpározást választotta, valamint a TRX-et. Aki ebben nem járatos, annak Sasi – így becézi mindenki –, röviden elmagyarázza: ez a funkcionális edzés egyik, hevederrel felakasztható alapeszköze, amely az izomláncok edzését teszi lehetővé, saját testünket használva. A TRX mozaikszó, teljes testtel végzett ellenállásos edzés, az amerikai haditengerészet nyomán vált népszerűvé. Emellett kedveli az erőnléti edzést kettlebell, fogantyúval ellátott vasgolyó segítségével is. „A gyakorlatok a teljes testet átmozgatják, a felsőtestre valamivel jobban fókuszálva, és nem is igénylik feltétlenül, hogy kifulladásig eddzünk” – mondja.

Alvásra nincs sok idő

Tanulmányai befejezését követően nem gondolt arra, hogy azonnal átáll a másik oldalra, de amikor edzője felkérte, hogy vállaljon oktatást, nem tudott nemet mondani. „2016 őszétől tartok eszközös és saját testsúlyos edzéseket saját csapatot építve, iskolák, művelődési házak tornatermét kibérelve, Szekszárdon és vidéken. Célom a koruktól függetlenül sportolni vágyó hölgyek és urak átmozgatása, fitten tartása.”

Edzéseihez a TRX és a kettlebell mellett hozzátartozik még a tárcsa, a labda, a szekrény, a zsámoly, a szék és az ugrálókötél is, de megvan a fortélya az eszközök nélküli edzéseinek is. Az órákon igyekszik többféle módszert alkalmazni a különböző eszközökkel. Ezeket már jól ismerik a tanítványok is.

Eközben főállásban változatlanul a Tolna megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatalánál dolgozik a gyámügyi osztályon, szociális területen, napi kilenc órában. „Nem sok idő jut alvásra, de a hat-hét óra nekem elég.”

A sportórákra hétköznap késő délutántól jut ideje: „Az edzések jó hangulatban, családias környezetben zajlanak, hol nagyokat nevetünk, hol nagyokat nyögünk – írja le a hangulatot. – Sokan a napi több órás ülő munkavégzés után nyak-váll-hátfájdalmakra panaszkodnak, ízületi problémájuk van, vagy akár súlyfeleslegük. Ezekre szeretnék a mozgással megoldást találni úgy, hogy a test és a lélek is megkapja azt, ami jár neki.”

Sasi jól tudja, hogy a rendszeres mozgáson kívül az életmódváltásnak fontos eleme a megfelelő étrend kialakítása is. „Mindig pocakos kisgyerek voltam, ezért az edzések mellett kíváncsi lettem, hogy a hasam körméretét menyire befolyásolja a diéta. Így az akkori edzőm segítségével nekiláttam egy diétának, mely beigazolta: étkezésünk 70 százalékban felelős a súlyunkért, formákért. Az edzéseken inkább csak szépítjük, tónusossá tesszük izmainkat.” Ezért aztán Facebook-oldalán „Főzz és egyél egészségeset Sasival” elnevezéssel létrehozott egy csoportot, ahol a tagok finom, egészséges, megfizethető alapanyagokból gyorsan, könnyen elkészíthető ételek receptjeit és fotóit osztják meg. „A karantén idején mindenki elkezdett kenyeret dagasztani, sütni-főzni, fermentálni, savanyúságokat eltenni, közösen ötleteltünk a megváltozott körülmények között.” Emellett szerkesztett is egy kiadványt Életmódváltás – Sasival címmel.

Soha ne mondd, hogy soha

A járványhelyzet különben számos tervét hiúsította vagy változtatta meg. Úgy tervezte, minden évszakban szervez egy-egy életmódtábort, ahol a jelentkezők elutaznak, kiszakadnak a városi rohanásból, és a friss levegőt, csendet, nyugalmat rejtő természetben részt vesznek különféle programokon, ahol a test és a lélek harmóniára lelhet. Az első tábor egy hosszú hétégén meg is valósulhatott Váralján 2019 szeptemberében, az erdő közepén, egy kis fogadóban, de az ideieket egyelőre elsöpörte a pandémia.

Sőt, a tavaszi kijárási korlátozások egy időre az edzéseket is veszélybe sodorták. De Sasi kitalálta, hogy elindítja interneten online edzéseit – a nagyszobájából. „Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer erre is képes leszek, de igaz a mondás: soha ne mondd, hogy soha. A lakóktól előre elnézést kértem: ha kiabálok, hogy hajrá vagy hogy egy-kettő-három, az nem azért van, mert megőrültem, hanem csak azért, mert Facebookon élőben edzést közvetítek. Hetente öt alkalommal, hétfőtől csütörtökig este 6-tól, vasárnap pedig reggel 8-tól voltak az egyórás edzések. Nagy örömömre, még külföldi barátaim is csatlakoztak!”

Ennek köszönhetően kérték fel a bajai Dél+ TV-től, hogy készítsenek közösen a tévé számára edzésvideót, kettő meg is valósult. A tervek között pedig további felvételek szerepelnek, immáron új alkotóközösséggel: egy gasztroblogger, valamint dietetikus szakemberek felkérésének tesz eleget, és vesznek fel közösen edzésvideókat. Másik terve, hogy létrehoz egy négy hölgyből álló alkotócsapatot, mely vele együtt egy-egy karrier-, stílus- és táplálkozási tanácsadóból áll.

Sasi nyitott, érdeklődő, pozitív gondolkodású személyiségnek tartja magát, úgy érzi, sikerült kitörnie a hivatalnoki létből, még akkor is, ha fő munkaidejét egy irodában tölti.

Beszélgetni is imád a sportról, az életmódváltásról, ezért hívta életre Hab a kávén című, beszélgetős programsorozatát. Olyan embereket lát vendégül társalogni, akiknek a mindennapokban fontos a váltás, változás képessége. Első vendége Magyar Bálint színész-énekes volt, Szekszárdon, a Belvárosi Kávéházban. Aztán rendezvénysorozat a vírushelyzet miatt átköltözött a helyi Antritt Rádió műsorába. Beszélgetett már többek között futóval, táplálkozási tanácsadóval, természetgyógyásszal.

Újabb és újabb ötletei, álmai nem hagyják nyugodni. „Ezt édesanyámtól örökölhettem, aki főállásban anyakönyvvezetőként dolgozott, de mellette több újság is megjelentette írásait, s novellásköteteket is adott ki. Az emberek szeretetét, a nyitottságot, a gyermeki kíváncsiságot is tőle kaptam örökül. Mivel egyéves korától egyedül neveltem a gyermekem, az élet rá is kényszerített arra, hogy ha én nem csinálom meg a dolgokat, akkor helyettem más nem fogja.”

A nagy utazás

Legnagyobb álmának megvalósítására lélekben már most készül. Úgy tervezi, ha öt év múlva nyugdíjba vonul, kiköltözik lányához Ausztráliába. A 28 éves Lilla Brisbane-ben él ausztrál párjával, 2021-re tervezik esküvőjüket. Gyermeke idegenforgalmi szakmenedzser szakon szerzett felsőfokú képesítést Budapesten, majd Skóciában, a turizmusban vállalt munkát, mivel úgy érezte, Magyarországon nem találja meg számításait. Ott ismerkedett meg ausztrál barátjával, akivel három éve költözött Ausztráliába. Andrea azt meséli, sokat köszönhet lányának: ő fizette ki sportedzői tanulmányainak tandíját, mert azt hivatalnoki fizetéséből nehezen tudta volna összespórolni. Eddig már kétszer repült át a távoli kontinensre, hogy meglátogassa gyermekét.

„Fantasztikus országban él, csodálatos emberek között. Azt tapasztaltam, hogy akik arrafelé élnek, sokkal nyitottabbak, mosolygósabbak, kedvesebbek. Bevallom, itthon sokszor csalódom emberekben. Talán az én hibám is, hogy folyton meg akarom váltani a világot, hogy azonnal segíteni akarok másokon.”

Ausztráliában gyönyörű természeti helyeket ismert meg, és mivel továbbra is szeretne edzéseket tartani, úgy gondolja, hogy azokat online módon a világ bármely szép pontján meg tudja szervezni. Tervezi, hogy nemrég elkészült magyar nyelvű weboldalát idővel angol nyelven is elkészíti. Ami pedig jelenlegi és jövőbeni magyar tanítványait, követőit illeti, úgy gondolja, egy részüket az internet révén meg tudja majd őrizni, miközben újakat is képes lesz szerezni.

Szóval még Sasi előtt áll élete egyik legnagyobb, igazán bátor újrakezdése.

Sasi mottója: „Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!” ━ Walt Disney
szerző: Falus Tamás
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS 5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu