Egészség

Aranyat rejt a kaptár
Közismert, hogy a méz egészséges. Az azonban kevésbé köztudott, hogy minden, ami a kaptárban van, gyógyító erejű. Még a lakók is.

Minden, ami egy méhkaptárban van, egészséges. Talán furcsa kijelentés ez, hiszen mi lehet egy méhkaptárban? Méz? Hát persze, régóta ismerjük az egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Méhek? Így van, a méhcsípéssel reumatikus betegségeket lehet gyógyítani. És a felsorolás itt épphogy csak elkezdődik, hiszen a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a méhkenyér, a viasz, de még a kaptár levegője is gyógyító hatású. A méhekkel kapcsolatos gyógymódok összességének saját elnevezése is van, ez az apiterápia.

Az apiterápia

A méhek által készített, használt, elfogyasztott vagy éppen lakhelyül szolgáló anyagokból készített termékeket többféleképpen is felhasználják, bár ez a gyakorlat nem egy friss felfedezésből származik. Az apiterápia valójában egyidős az emberiséggel, de legalábbis az ókorig nyúló emlékeit ismerjük. Tudjuk például, hogy az ókori Egyiptomban terápiás eszközként „használták” a méhek fullánkját, a mumifikáláshoz alkalmazott balzsam pedig propoliszt is tartalmazott.

Mi az a propolisz?

Méhszuroknak is nevezik ezt a ragadós anyagot, amely nem más, mint a rügyek nedves váladéka, többek között aromasavakat, gyantát, illóolajokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Tudjuk róla, hogy begyűjtése a legidősebb méhek feladata, de amit érdemesebb megjegyezni erről az anyagról, az remek gyulladáscsökkentő, valamint baktérium- és gombaölő hatása. Kiváló fájdalomcsillapító (például szuvas fogra), de csökkenti például a sugárkezelés és kemoterápia utáni tüneteket is. A házi patika fontos kelléke lehet, ugyanakkor az allergiás, szívbetegségben, koszorúér-betegségben, vesebetegségben szenvedő beteg egyáltalán nem, vagy csak orvos felügyelete mellett ellenőrzött dózisban kaphatja!

Az elnevezés – apiterápia – egy magyar orvoshoz, dr. Beck Bodoghoz köthető, ő használta először, majd 1935-ben egy könyvet is kiadott az apiterápia alapjairól. Eleinte kizárólag a méhcsípéssel való gyógyításra használták a kifejezést, később aztán magába foglalt mindenféle kaptárterméket, illetve az ezeket felhasználó gyógymódokat.

Folyékony arany

A méz a megfázás egyik legismertebb gyógyszere, de erős baktériumölő hatása miatt már a megelőzésre is kiválóan alkalmas. Legtöbben teában használják, de talán még a rendszeres teázók közül is kevesen tudják, hogy a mézet érdemes már a kissé lehűlő italba tenni, így több hatóanyag marad benne.

Elterjedt tévhit, hogy a tiszta, folyékony mézek a jó minőségűek. A kristályossága valójában attól függ, hogy milyen növényből gyűjtötték a kis állatok; a repceméz például nagyon kristályos szerkezetű, és ugyanolyan egészséges, mint a nálunk legkedveltebb akácméz.

Az orvosok egybehangzó véleménye szerint az volna az ideális, ha cukor helyett kizárólag mézet használnánk. A mézből ugyanis a cukor több mint 80 százaléka hamar felszívódik, anélkül, hogy megterhelné a hasnyálmirigyet. Emellett rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, bizonyított rákmegelőző és immunerősítő hatása.

Mire jó a méz?

Akácméz: emésztési panaszok, erős köhögés ellen.
Hársméz: álmatlanság, hörghurut ellen, görcsoldó hatású.
Mantaméz: puffadás és epegörcs ellen, fájdalomcsillapító hatású, javítja az emésztést.
Gesztenyeméz: étvágytalanság, vérszegénység és fürdővízbe téve a nemi szervek gyulladása ellen.
Eukaliptuszméz: légúti panaszok ellen, féreghajtó hatású.
Fenyőméz: húgyúti gyulladások ellen, vízhajtó hatású.

Következő cikk

Gyógyító fájdalom

A gyógyszeriparban régóta használják a méhmérget, de annál is régebben alkalmazzák természetes formában, „állati injekcióként”. Természetesen fecskendővel is beadható a hisztamintartalmú anyag, bár Magyarországon nincs ilyen engedélyezett készítmény. Méhcsípéssel, kenőccsel és drazséval azonban nálunk is végeznek kezeléseket, elsősorban reumatikus betegségekre. A kezelést végző szakember csipesszel helyezi a bőrre az állatot, míg az ingerlés hatására a páciensbe szúr. Egyes kutatók szerint a méhcsípés jótékony hatása azzal is növelhető, ha a megfelelő akupunktúrás pontokon helyezzük el az állatokat, bár ezt az elméletet még nem sikerült meggyőzően igazolni.

A méhmérget nem csupán gyógyászati célokra használják, de sejtregeneráló hatása miatt a kozmetikumoknak is gyakori összetevője. A szakemberek – többek között a Magyar Apiterápiás Társaság szakértői – hangsúlyozzák: a méhcsípés otthoni alkalmazása kimondottan ellenjavallt, csak ellenőrzött módon, a rovar mérgére jelentkező allergia kizárásával alkalmazható ez az alternatív terápiás módszer.

Porban az igazság

A dolgozók (mármint a hatlábú fajtából) életük nagy részében virágport gyűjtenek, nem is sejtve, hogy szinte minden fontos ásványi anyag és számtalan fontos enzim rejlik ebben a táplálékban. Bár nekünk, emberek számára kiváló ellenszer a fáradékonyságra, prosztataproblémákra, bélpanaszokra és egyes bőrbetegségekre is, legtöbben inkább mint allergiát okozó átokra gondolnak rá.

Ám akármilyen furcsa, a virágporallergia ellenszere is a kaptárban keresendő – legalábbis egy újfajta terápiás módszer szerint. Németországban ugyanis kaptárlevegővel gyógyítják az allergiát, csöveken át juttatva a kis terápiás házakba a méhek életterének levegőjét. Az apiterápia tehát az allergiára is kínál megoldást, hangsúlyozva azonban, hogy az allergia megszűntetésére irányuló eljárást fokozatosan, egyre nagyobb adagokat alkalmazva kell folytatni, folyamatosan ellenőrizve a páciens szervezetének reakcióit.

Tudtad?

  1. A méhek nem csupán a „termékeik” egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt fontosak nekünk, embereknek. A városi legendárium szerint Einstein állította, hogy a méhek kipusztulása után csupán négy éve marad az emberiségnek. A növények beporzásának elmaradása nem csupán a növényi táplálékok kiiktatását vonja maga után, de a növényevők eltűnését követően az egész tápláléklánc felszámolásával jár.
  2. A méhek védelme a költségvetésben is szerepel, hiszen 2011-ben például 55 millió adóforintot költöttünk a méhek betegségeinek megelőzésére és gyógyítására.
  3. A méhpempő-terápia jó eséllyel segít azoknak a pároknak, akiknek többszöri próbálkozás ellenére sem született gyermekük, abban az esetben, ha a sikertelenség hátterében hormonális probléma áll.
  4. A népi gyógyászat szerint a méz erős nedvszívó képességű, így remekül alkalmazható gyermekek éjszakai ágybavizelése esetén. A hagyomány szerint, ha este egy kanál mézet adsz a gyereknek elalvás előtt, megúszod az éjszakai baleseteket.
szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2020. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
Egészség 2019. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Szépség 2019. JÚNIUS Szépségápolás olcsón és természetesen
Ha nincs időd kozmetikushoz, vagy garantáltan természetes megoldást keresel, otthon is készíthetsz hatékony bőr- és hajápoló pakolást.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. JÚLIUS Mezítláb, nemcsak a parkban
Forró, száraz homok vagy friss, harmatos fű a talpunk alatt – mindenki fel tud idézni ilyen nyári emlékeket a gyerekkorából. De vajon mikor jártunk utoljára mezítláb?
02
Egészség 2020. JÚLIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2020. JÚLIUS Így vigyázz a légkondival!
A légkondicionáló igazi megváltás a nyári hőségben. Helytelen használata azonban számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat.
Menu