Szépség

Veszélyes tévhitek a naptejekről
A fényvédő készítményekről sok ellentmondásos információ és tévhit kering. Hogyan válassz, hogy biztonságban érezd magad?

A megváltozott környezeti feltételek, a vékonyodó ózonpajzs, a légszennyezés miatt sokkal jobban ügyelned kell a fényvédelemre, mint húsz-harminc évvel ezelőtt – azonban a túlzott óvatosság is veszélyeket rejt. Napfényre továbbra is szüksége van a szervezetednek, nélküle komoly betegségek fenyegetnek. Mielőtt a leginkább reklámozott naptejet leemelnéd a polcról, nézz a tények mögé!

Jóból is megárt a sok

Minél magasabb faktorszámú készítményt vásárolnál? Ezzel akár az ellenkező hatást érheted el, mint amit remélnél. A napfény legfőbb előnye, hogy általa természetes formában jutsz D-vitaminhoz. Immunrendszered optimális működése, csontrendszered egészsége szempontjából ez a vitamin létfontosságú. A legfrissebb kutatások rámutatnak, hogy számos daganatos betegség kockázatát is csökkenti. Érdekes ellentmondás, hogy legtöbben a bőrrákot a napozással hozzák összefüggésbe, holott a nap nyújtotta D-vitamin ennek a kórnak is mérsékli a kialakulását.

A melanóma legalább olyan gyakran alakul ki a ruhával fedett bőrfelületen, mint ahol nap éri a testet. A 30-as faktorszám még világos bőrszín esetén is bőven elegendő, és ha fokozatosan hozzászoktattad bőrödet a napozáshoz, alacsonyabb védelem is biztonságot nyújt.

Veszélyes összetevők, olvasd a cimkét!

Bőrvédelem helyett káros anyagokkal terheled szervezetedet egyes naptejek használatával. Ha ezeket látod a naptej dobozán, lehet, hogy érdemes mást választanod:

  1. Oxibenzon: az UV sugárzás elleni védelem miatt használják, ám a bőrön keresztül a véráramba kerülve megzavarhatja a hormonháztartást. Mesterséges ösztrogénként viselkedik, és egyes ráktípusok megjelenését is összefüggésbe hozták a használatával. Nőknél az endometriózis kockázatát növeli, és várandósság alatt használva túlzottan alacsony súlyú lehet majd az újszülött.
  2. Retinil palmitát: az A-vitamin egyik, mesterséges formája. Míg a béta-karotin hatékonyan segíti a bőrvédelmet, ez az anyag épp ellenkezőleg, a bőrrák esélyét fokozza. Napfény hatására kóros sejtszaporulatot okozhat, ezért legfeljebb az éjszakai krémekben fogadható el a használata, semmiképp nem a naptejedben.
  3. Parabének: tartósítószerként szerepelhetnek a fényvédő készítményekben. Egyre több hiteles forrás igazolja, hogy a daganatos betegségek gyakoriságát növelik, és a hormonrendszer zavarait is kiválthatják. Szerencsére már egyre több termék előállításakor kerülik a használatukat.

Mikor és hányszor kenjük?

Egyetlen esetben érdemes állandóan fényvédelmet biztosítanod a szabadban: ha igazoltan fényérzékenységgel élsz együtt. Ekkor a legenyhébb sugarak is kellemetlen tüneteket okozhatnak. De még ilyenkor is jobb, ha kalappal, vékony hosszú ujjú ruhával véded magad.

Ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson bőröd, érdemes naponta legalább húsz percet napon töltened, magas faktorszámú készítmény nélkül. Természetesen ne a legerősebben tűző napon tedd ezt. Szabadságod alatt a kora délelőtti és késő délutáni órákban napozz, ha érzékeny a bőröd, a lombok félárnyéka is megfelelő. A déli órákban válaszd a teljes árnyékot, vagy a naptejeket. Erre ne csak nyaralás alatt figyelj, de minden nap, amikor erős napfényben tartózkodsz az utcán, a városban. Úszás, fürdőzés után ismételd a krémezést, még akkor is, ha vízállónak gondolod a készítményt. A spray kevésbé jó választás, mert egyes anyagait belélegezve allergiás panaszokat tapasztalhatsz.

Így vigyázz a gyerekekre!

Az újszülöttek és a csecsemők bőre nagyon érzékeny, sokkal enyhébb napfény is károsíthatja őket, mint idősebb korban. A néhány hónapos babákat jobb, ha nem teszed ki közvetlen napfénynek. Levegőzés, séta alkalmával könnyű vászonsapka, karjukat-lábukat védő vékony ruha a legjobb választás. Ha szeretnéd, hogy bőrüket közvetlenül érje a szabad levegő, csak biztonságos árnyékban veheted le a nyári öltözéket.

Kisgyermekeknél fokozottan figyelj, hogy minél természetesebb napvédő készítményt válassz. Tartózkodj a mesterséges illatanyagoktól, színezékektől! Bőrkiütést, allergiát okozhatnak, és a bőrön keresztül felszívódva csaknem olyan veszélyeket rejtenek a káros vegyi anyagok, mint amelyek az élelmiszerekben rejlenek. Mivel az ő szervezetüknek a növekedés fázisában igen nagy szüksége van D-vitaminra, őket sem szabad reggeltől estig a legerősebb faktorú krémmel szinte páncélként elzárni a naptól. Reggel és késő délután enélkül is biztonságban játszhatnak a szabadban, a gyerekeknél gyakori ekcéma pedig gyakran javul, ha a nem túl erős napsugárzás rövid ideig és rendszeresen éri a bőrüket.

Házi készítésű naptej

Ha a legtermészetesebb megoldást választanád, állítsd össze otthon a fényvédő krémedet. Mire lesz szükséged?

•   sheavaj vagy kakaóvaj, mely enyhe fényvédő hatású
•   kókuszolaj vagy mandulaolaj, melyek táplálják a bőrt

•   néhány csepp levendulaolaj, a szúnyogokat is távol tartja
•   cink-oxid por, ezt patikában keresd, véd az UV sugárzás ellen

A sheavajat vagy kakaóvajat és a kókusz olajat vízgőz felett olvaszd meg egy lábosban. Végül add hozzá a levendulaolajat és fokozatosan keverd bele kis adagokban a cink-oxidot. A kívánt faktorszám szabja meg, hogy ebből mennyit használj, a teljes krémmennyiséghez képest 10-20 százaléknyit érdemes a porból hozzákeverned. Végül tedd zárható tégelybe, és hűvös helyen 6 hónapig tárolhatod.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Szépség 2021. ÁPRILIS Figyelsz arra, mit kér a bőröd?
A bőr élete is ciklikus, emiatt fontos, hogy mikor, hogyan ápolod. Íme, az órarend a szépségápoláshoz.
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
éppen olvassák
01
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
02
Szépség 2024. FEBRUÁR Lépj be az illatok birodalmába!
Ha kell, frissítenek, ha kell, megnyugtatnak. Az illatok számos mindennapos problémára nyújtanak megoldást.
03
Szépség 2024. FEBRUÁR Így ápold a cipőidet, hogy sokáig szépek maradjanak!
A most következő jól bevált trükkök segítségével cipőid úgy fognak kinézni, mintha aznap vetted volna őket!
Menu