Egészség

7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.


Áldás és átok, elengedhetetlen az élethez, de nagy dózisban biztos út a halálhoz. A napfényről, az UV sugárzásról annyi elrettentő adattal riogatnak minket, hogy ideje egy könnyedebb számvetésnek is. A következőkben néhány igazán érdekes tényt, felhasználási lehetőséget, rekordot osztunk meg, amelyek az éltető napfénnyel függnek össze.

Miből áll a napfény?

Egyszerű és kézenfekvő, megszokott jelenség az arcunkat simogató napfény – látszólag. A napfénynek ugyanis csupán 12 százaléka látható fény, 8 százaléka ibolyántúli sugárzás (UV), 80 százaléka pedig melegsugárzás vagy más néven infravörös fény.

Ingyenes vitamin

Köztudott, hogy a napfény a legfontosabb D-vitamin-forrásunk. Az is ismert tény, hogy a D-vitamin hiánya milyen sokféle változatos betegség kialakulásáért felel. Annak ellenére, hogy ez a vitamin valóban ingyen van, Magyarországon szinte népbetegség a D-vitamin hiánya. A teljes lakosság mintegy 40 százaléka szenved – valamilyen szinten – hiányt ebből a vitaminból, a legsúlyosabb a helyzet az idősek körében. Az idősotthonokban élők közel 80 százaléka D-vitamin-hiányos. Az óvatos napozás az egyik legfontosabb és legegyszerűbb egészségmegőrző módszer.

Az allergia, ami nem allergia

A napfényallergia valójában a napsugarakkal szembeni túlérzékenység. Tünetei, a bőr viszketése és felhólyagosodása nem valódi allergiás reakció, amelyben az immunrendszer részt vesz, hanem egyfajta túlérzékenységi tünet.

Kifogyhatatlan izzó

A Nap fénye szinte minden földi élőlény számára nélkülözhetetlen. És hogy meddig tart még ez az egész lakhelyünket beragyogó fényforrás?

A Nap 10 milliárd éves élettartamának körülbelül felénél jár. Nagyjából 5 milliárd év múlva elhasználja a fűtőanyagául szolgáló hidrogént, ami még mindig nem az élete végét jelenti, a földi élet végét azonban mindenképp. Ezt követően ugyanis Napunk úgynevezett vörös óriássá duzzad, és elnyeli, felperzseli bolygónkat. Addig azonban – még néhány százmillió generáción át – élvezhetjük a fényét.

Tükör által fényesen

Olaszország legsötétebb települése, Viganella nem mindennapi látványossággal szolgál az oda látogatóknak. A mély alpesi szurdokban található falu polgármestere ugyanis azzal az ötlettel állt elő, hogy ha már természetes forrásból nem kaphatnak elég fényt, egy óriás tükör segítségével juttatják a napfényt az otthonokba. Hosszas tervezés és kivitelező munka után egy 40 négyzetméteres tükröt állítottak fel a falu melletti hegy oldalába, amely napi 5-6 órában világítja meg a település főterét és környező utcáit. A számítógép által vezérelt motorok úgy forgatják a tükröt, hogy kövesse a nap mozgását, nem is csoda, hogy a professzionális technika mintegy 100 ezer euróba, 30 millió forintba került.

A legnagyobb napfénycsapda

Bár a napfénynek csupán elenyésző részét hasznosítjuk, a világban egyre több naperőmű épül. Idén februárban kezdte meg működését az eddigi legnagyobb ilyen létesítmény, az Egyesült Államokban, Las Vegastól 64 kilométerre. Az erőmű által megtermelt áram 140 ezer kaliforniai háztartást képes ellátni, ám még így is sokára térülhet meg a mintegy 2,2 milliárd dollár, amibe az erőmű építése kerül.

A létesítmény működése meglehetősen egyszerű: tükrök vezetik a napfényt egy hatalmas toronyba, itt a napenergia felforralja a toronyban tárolt vizet, az így keletkező gőz pedig megforgat egy turbinát, és elektromos áramot termel.

Sivatagi pokol

A világ legmelegebb területei a sivatagok, itt a napfény valóban pusztító hatású. A világon mért legforróbb nap 2005-ben köszöntött be az Irán déli részén fekvő Lut-sivatagban. Az ekkor mért talajközeli hőmérséklet 70,7 Celsius-fok volt. Az adatot műholdas méréssel sikerült rögzíteni, ezeken a területeken ugyanis az embertelen körülmények miatt nem működnek mérőállomások.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2022. JÚNIUS Június: a nagy lehetőségek hónapja
Júniusban turbófokozatra kapcsol a természet. Felsorolni is lehetetlen, mennyi friss gyümölcs- és zöldségféle kínálja a lehetőséget az egészségesebb táplálkozásra. Gondold újra a piaci bevásárlólistádat!
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Egészség 2019. JÚLIUS Víz, víz, tiszta víz
Egyik napról a másikra betört a kánikula, vele együtt megnövekedett a folyadék igényünk. Mit igyunk és mennyit? Tényleg biztonságos a csapvíz? És környezetbarát is?
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu