Pénzügyek

Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.

Közel ötezer balesetet vizsgált meg a német biztosítók baleseti kutatóintézete, és arra az elgondolkodtató eredményre jutott, hogy semmiféle biztonsági berendezéssel nem lehet megelőzni a vadbalesetek nagy részét. Sem kerítés, sem reflektor, sem sövény nem segít.

Márpedig egy száguldó autó és egy suhanó őz vagy vaddisznó, pláne szarvas találkozása nem tréfadolog. Paradox módon mégis az az első szakértői tanács, hogy ha hirtelen ilyen veszélyhelyzetben találod magad, csak taposs keményen a fékre, a kormányt pedig markold erősen, és inkább üsd el az állatot, mint hogy egy hirtelen manőverrel a szembejövő sávban ütközz frontálisan egy másik autóval, vagy az útszéli árok, fa állítson meg.

Törődj a táblával!

Szántóföldek és erdők közelében, különösen szürkület idején számítanod kell arra, hogy vadállat keresztezi az utadat. Ezzel együtt is az a legvalószínűbb, hogy egy pillanat alatt és nagy sebességgel kerül elő a „semmiből”. Ahol az utat mindkét oldalról erdő szegélyezi, ott állandó lehet a vadak vonulása. Ha erre jelzőtábla figyelmeztet, először is vedd észre, másodszor: vedd komolyan, és csökkentsd a sebességet. Ha megpillantasz egy vadat az út szélén, riaszd el dudával, reflektorral, vagy állj meg, és várd meg, amíg átmegy az úton, vagy visszafordul, de számíts arra is, hogy nincs egyedül.

A vadveszélyt jelző táblát komolyan venni! Elsősorban a saját biztonságod, másodsorban pedig amiatt, mert ha ki van téve az érintett útszakaszon, akkor egy esetleges ütközés esetén a területen illetékes vadásztársaságot nem terheli semmilyen felelősség.

Sőt nemcsak az autódban esett kár megjavíttatását kell saját zsebből (vagy a casco biztosításod terhére) fedezned, hanem még az elütött vadért is kártérítéssel tartozol a vadásztársaságnak. Ha amúgy nincs közöd a vadgazdálkodáshoz, meg fogsz lepődni, amikor megtudod, milyen értékes állatok élnek nálunk erdőn-mezőn! Ha nem volt kihelyezve az útra vadveszélyt jelző tábla, akkor a helyzet nem ennyire egyértelmű. Ha nem te voltál a hibás, nem kell megtérítenéd a vad árát, és még az is lehetséges, hogy a vadásztársaság felelősségbiztosítása terhére lehet rendezni az autódban esett kárt. Már ha van neki ilyen biztosítása…

Erdő mellett nem jó

…és ha egyetértésre tudtok jutni. Amihez nem feltétlenül ideálisak a feltételek az erdőszéli szürkületben egy frissen kimúlt őz vagy vaddisznó teteme és egy többé-kevésbé megrongálódott autó társaságában, eléggé zaklatott lelkiállapotban. Mi a teendő? Rendőrt kell hívni. (Ha személyi sérülés is történt, ez egyébként sem kérdés. Olyankor, ha kell, a mentőket is.) Nem szabad semmit változtatni a helyszínen, hogy a rendőrség kiérkezvén a pontos helyszíni szemle után elkészíthesse a jegyzőkönyvet a balesetről, és kihívja az adott vadászterület vadászmesterét is.

Te se tétlenkedj: jegyezd fel a pontos helyszínt, fotózd körbe, a megsérült autót is, az elütött vadat nemkülönben! Így minden fontos részlet dokumentálva lesz, és ha szükséges, ezeket is be tudod mutatni a kárrendezéskor. A kárbejelentő lapot is ki kell tölteni, csak éppen az „A jármű” rovatába a vadásztársaság adatait kell beírni, a „B jármű” rovatba a szokásos módon a balesetet szenvedett jármű adatai kerülnek.

A legfontosabb, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelően és körültekintően vezess! Az őszi esős, ködös időben ne csak a megváltozott útviszonyokkal számolj, hanem az érintett területek közelében a váratlanul az autód elé ugró vadakkal is.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2022. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
Egy kis munkával és néhány hasznos trükkel kertünk ősszel is tündökölhet.
Pénzügyek 2021. MÁJUS Eső előtt köpönyeg: utasbiztosítás
Magyarországon csak minden harmadik utas köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Pedig rengeteg bosszúságtól és pénzkiadástól menthet meg minket.
Szabadidő 2020. DECEMBER Utazás az utolsó pillanatban. Vigyázz!
Tízezreket spórolhatsz meg, ha a last minute utak kínálatából választasz. Ha azonban nem kérdezel meg néhány apróságot, előfordulhat, hogy sokat veszítesz.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
03
Pénzügyek 2023. SZEPTEMBER „Nagyi! Vedd meg nekem!”
Ahogy a kisgyerek előtt egyre tágul a világ, úgy fedezi fel maga körül a külvilágot, és annak tárgyi valóságát.
Menu