Pénzügyek

Eső előtt köpönyeg: utasbiztosítás
Magyarországon csak minden harmadik utas köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Pedig rengeteg bosszúságtól és pénzkiadástól menthet meg minket.

Magyarországon sajnos kevesen költenek utasbiztosításra. A statisztikai adatok szerint talán minden harmadik honfitársunk biztosítja magát ily módon külföldi utazása során. Pedig mint oly sok mást, az utasbiztosítás ötletét is egy magyarnak köszönhetjük! 1905-ben Cserkuti Engel Miksa kereskedő, „miután látta, hogy milyen könnyen kapnak lángra a csomagok, bőröndök a luzerni pályaudvaron a mozdony szikrája nyomán, és milyen könnyen utasítja el a vasúttársaság a kár megtérítését, gondolt egy merészet: 1907-ben megalapította az Európai Utipodgyász Biztosító Rt-t”.

Az azóta eltelt több mint száztíz évben természetesen nagyon sokat fejlődött ez a szolgáltatás, ma már számtalan biztosító kínálja a különféle lehetőségeket arra, hogy baj esetén számíthassunk rájuk.

Mire jó az utasbiztosítás?

A külföldi utazás mindig több veszélyt rejt magában, mint az itthoni, ismert környezet. Mások a szokások, a közlekedés, az ételek, sok esetben a higiénia, nem ismerjük az egészségügy működését, költségeit. Sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk, és valljuk be, a segítség intézményes feltételeit jobb egy biztosítótársaságra bízni, mint az esetleges humánumra…

Utasbiztosítást kötni ma már nagyon egyszerű. Csoportos útra az utazási irodánál is megkötik, ahogyan minden pénzintézetnél, biztosítónál, brókercégnél. Sőt otthon a számítógépnél ülve, kényelmesen bebiztosíthatjuk magunkat az út előtt. Napi három-négyszáz forintért szinte teljes körű védelmet kaphatunk betegségre, balesetre, rokkantságra. Ezen túl a felsoroltakkal kapcsolatban felmerülő pluszköltségek fedezésére, elveszett csomagok, okmányok pótlására, kényszerű további külföldi tartózkodás kiadásainak biztosítására is lehetőségünk nyílik, a legrosszabbakról nem is beszélve.

A legtöbb utasbiztosítás jogvédelmet is ajánl. Fedezi az esetleges ügyvédi költségeket, jogi képviseletet, óvadék jellegű kiadásokat. Egy nyaralás vagy üzleti út legolcsóbb kelléke az utasbiztosítás.

Váltsd ki az európai egészségügyi kártyát!

Már három éve minden magyar állampolgárnak lehetősége van, hogy kiváltsa az európai egészségügyi kártyát (E 111), amely az Európai Unió tagállamaiban élő állampolgárok számára azonos feltételeket biztosít a sürgősségi betegellátásban. Az ellátás költségeit az egészségbiztosító fizeti. Ezt igazolja a nyomtatvány.

Ez a lehetőség azonban nem elegendő, nem váltja ki az utasbiztosítást. A különböző tagországokban eltérő mértékű hozzájárulásra van szükség az orvosi kezeléshez. A magánorvosok esetében a kezelés önrészét még a kártya birtokában is neked kell kifizetned, amely még így is tetemes lehet. Más jellegű kárral szemben pedig teljesen védtelen maradsz.

Biztos, ami biztos

Ha igazán nyugodtan, gondtalanul szeretnél nyaralni, váltsd ki az E111-es nyomtatványt bármelyik kormányablaknál. (Ehhez személyi igazolványra, TAJ-kártyára lesz szükséged.)

Ezután pedig köss utasbiztosítást olyan feltételekkel, amelyekre úgy gondolod, hogy szükséged lehet. Ezt megteheted egy bróker segítségével, vagy online módon. Ha a Google-ban rákeresel az „utasbiztosítás” szóra, tucatnyi cég kínálja magát. Érdemes kicsit böngészni az árak és szolgáltatások között.

Tapasztalataim szerint, az alapdíjon felül napi negyven-ötven forinttal magasabb áron akár milliókkal kaphatsz többet, ha baj ér, és a szolgáltatás is magasabb színvonalú. Ennek megfelelően napi 300 forintért is köthetsz biztosítást, de egy kis tájékozódás után napi 340-350 forintért sokkal összetettebb segítségre számíthatsz. Gondolj bele, mi ez az összeg egy nyaralás alkalmával elköltött summához képest!

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. JÚNIUS Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.
Szabadidő 2020. DECEMBER Utazás az utolsó pillanatban. Vigyázz!
Tízezreket spórolhatsz meg, ha a last minute utak kínálatából választasz. Ha azonban nem kérdezel meg néhány apróságot, előfordulhat, hogy sokat veszítesz.
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Utazás az álmok hajóján
Fényárban úszó terek, grandiózus látványvilág. Így fest a harmadik évezred technikai megoldásaival megálmodott legújabb óceánjáró, a Celebrity Edge.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu