Bátor Újrakezdők

5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!

A középidős váltás a megfelelő időpont arra, hogy a munkát egyeztessük személyes értékrendünkkel, és megtaláljuk azt, amiről úgy érezzük, értelmet ad az életünknek. Kétség sem fér hozzá, hogy a karrierváltás ijesztő, akadályokkal tűzdelt folyamat: társunk ellenállása, a pénzügyi aggályok, a kudarctól való félelem visszatarthat tőle, hogy megtegyük az első lépést. Félelmeik a legbátrabb embereknek is vannak, ők azonban kiléptek komfortzónájukból. A legnagyobb jutalom a legnagyobb kockázat vállalásával jár – vallják a coachok és karriertanácsadók. Máskülönben életünk hátralévő részét megkeseríti a megbánás.

A tanulmányok tanúsága szerint az úgynevezett baby boomer nemzedék tagjainak 80 százaléka úgy tervezi, 70 éves korukig fizetett munkát vállalnak, hogy szellemileg minél frissebbek maradjanak, társasági kapcsolataikat életben tartsák, és biztosítsák anyagi biztonságukat nyugdíjas éveikre. Az ötvenes éveiken túl nemcsak új életszakaszba lépnek, hanem új munkaszakaszba is, amikor egyszerre több munkát próbálnak összeegyeztetni. Például vállalhat valaki egyszerre írást, előadásokon való részvételt, tanítást, tanácsadást, vagy fix állása mellett elkezdheti letenni pitesütő vállalkozása alapjait. Akármi legyen is szívünk vágya, a lényeg, hogy úgy érezzük, az életünk irányítása a mi kezünkben van, és elégedettséggel tölt el, amit csinálunk.

Hogyan vágjunk mégis bele? Milyen szempontokat kell ilyenkor szem előtt tartani?
 
A szakemberek óvnak a gyors döntéstől és türelmetlenségtől. Elegendő időt kell szánni a felkészülésre és a terep felmérésére. Nem kell félni szembenézni a kemény kérdésekkel, segítséget kérni barátoktól, munkatársaktól, tanácsadóktól, trénerektől, akik véleményükkel, tapasztalatukkal segíthetnek és inspirálhatnak minket.
 
Íme, az az öt kérdés, amire a legelején jó, ha tudjuk a választ.
 
1. Melyek a legfontosabb céljaink?
 
Kik vagyunk és mit akarunk? – ez egyszerű kérdésnek tűnhet, de a választ nem könnyű megtalálni. Azoknak, akik hozzászoktak a folyamatos sikerhez, kihívás lehet, hogy időt szakítsanak a lazulásra, amikor semmit nem csinálnak. Nem lehet azonban elkerülni, hogy átgondoljuk, mi az, ami örömmel és izgalommal tölt el, amit szenvedéllyel művelünk. Muszáj egy pillanatra megállni és a legalapvetőbb dolgokat tisztázni, hogy a későbbi döntéseket megalapozzuk.
 
2. Miről szólt eddigi pályánk?
 
Az eddigi munkák áttekintése is információval szolgál arra nézve, merre vezethet jövőbeli utunk. Írjuk le életünk fordulópontjait, akár negatívak, akár pozitívak, meghatározó kapcsolatainkat, a fontos sikereket és eredményeket, mert ezek meglepő részletekkel szolgálhatnak.

•    Mi volt a munkánk során, ami büszkeséggel és újult erővel töltött el?
•    Mi tesz boldoggá?
•    Mit várunk az élettől?
 
Ez azért is érdekes lehet, mert kiderül, hogy az, amit eddig magától értetődőnek tekintettünk, mennyire nem az. Egy önkéntes munkával töltött hétvége, egy szívességből vállalt közösségi feladat lehet, hogy megmutatja, mi éltet minket. Van időnk, még ha úgy érezzük is, hogy abban a korban vagyunk, amikor minden nap számít. Inkább alaposan gondoljuk át, mit szeretnénk, mint hogy fejest ugorjunk az ismeretlenbe.
 
3. Valóban más pályára vágyunk?
 
Biztosnak kell lennünk abban, hogy valóban új útra szeretnénk lépni. Vajon miért jutott eszünkbe változtatni: úgy érezzük, hogy rossz helyen vagyunk a munkahelyünkön? Ez esetben beszéljünk főnökünkkel – a jó főnök emiatt biztosan nem rúg ki, és a megítélésünkön sem rontunk. Vajon milyen lehetőségek vannak még vállalaton belül, ahol más oldalunkat mutathatjuk meg? Ha jó a főnök, ismeri erősségeinket, szenvedéllyel végzett feladatainkat, és tanácsot tud adni arra nézvést, hol vehetik még hasznunkat.
 
4. Mik az erősségeink?
 
Ha már úgy döntöttünk, hogy pályát váltunk, tanácsos olyan karriert választani, amely megfelel képességeinknek, tehetségünknek, tapasztalatainknak, személyiségünknek. Ez segít, hogy munkánk elégedettséggel töltsön el, és kellő idő múlva sikerélmények érjenek. Nemcsak olyan dolgokra kell gondolni, amelyek eddigi munkánkban segítettek, hanem mindarra, amit szakmai és magánéletünkben egyaránt fontosnak érzünk magunkkal kapcsolatban, és biztosan építhetünk rá.

•    Miben vagyunk a legjobbak?
•    Milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk?
•    Milyen munkafolyamatot élveztünk a legjobban?
•    Milyen viszonyban van ez az új pályával, amit tervezünk?
 
A listára írjunk fel mindent, ami csak eszünkbe juthat: hobbikat, érdeklődési köröket, olyanokat is, amelyek a szemünkben furcsának, meglepőnek tűnnek. Sosem tudhatjuk, milyen területen találjuk meg a számításunkat. Ne szerénykedjünk magunk előtt, de legyünk realisták.
 
5. Mire van szükségünk?
 
A vágyak mellett azt is végig kell gondolni, hogy mi az, amire szükségünk van. Melyek azok a tényezők, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül pályaváltáskor? Például szeretnénk olyan munkát, amely mellett megoldható, hogy öreg szüleinket rendszeresen meglátogathassuk. Esetleg olyan időbeosztást szeretnénk, ami lehetővé teszi, hogy segítsünk gyerekeinknek, vigyázhatunk az unokákra. Vagy a munkával töltött évek után szeretnénk, ha a munkát úszással kezdhetnénk, és egyáltalán: több időt fordíthatnánk magunkra is. A másik szempont, hogy mi az, amiről mindig is úgy gondoltuk, szükséges az örömteli munkához: kreativitás, közösségi jelenlét, jótékonyság, utazás, idegen nyelvek használata?

Ha elég elszántak és lelkesek vagyunk, biztosan megtaláljuk azt az utat, amely egyesíti vágyainkat, lehetőségeinket és szükségleteinket.

Akik megcsinálták: Bátor Újrakezdők

A közhiedelemmel ellentétben a sikernek semmi köze a korhoz. Az Ötvenentúl.hu Bátor Újrakezdők kezdeményezése azokra az ötven év feletti aktív személyiségekre kívánja ráirányítani a figyelmet, akik változtattak addigi megszokott életükön, vagy értek el kiemelkedő eredményt. Köztünk élő példaképek, akik hiteles megtestesítői annak, hogy az élet teljes, tartalmas és értéket teremtő lehet ötven fölött is.

Te is lehetsz példakép, ha: 1.) pozitív személyiséged, eltökéltséged révén figyelemre méltó eredményt értél el ötven éves korod fölött! 2.) eredeti gondolkodásod, kreativitásod, elkötelezettséged és motivációd ötven fölött is aktívan őrzöd! 3.) ötven fölött valami új dologba kezdtél, mertél valami szokatlant vagy akár merészet lépni és hoztál pozitív változást az életedbe!

Bátor újrakezdő vagy? Jelentkezz e-mailben részletes bemutatkozásoddal (word, pdf) elküldésével, fotókkal, valamint a történetedet alátámasztó egyéb dokumentumokkal, internetes hivatkozásokkal. batorujrakezdok@otvenentul.hu

Jelentkezz és legyél példakép, akik hiteles megtestesítője annak, hogy az élet teljes, tartalmas és értéket teremtő lehet ötven fölött is. Jelentkezési határidő: 2024. június 30.

szerző: Ötvenentúl.hu
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Bátor Újrakezdők 2022. SZEPTEMBER 10 hiba, amit az újrakezdők elkövethetnek
Az újrakezdés sohasem könnyű. Íme néhány buktató, amit mindenképp kerülj el!
Bátor Újrakezdők 2022. JÚNIUS Világhíres újrakezdők
A siker sohasem jön könnyen. Még a legnagyobbaknak is meg kellett érte küzdeniük. Ők azok, akik egy-egy bukás után sem adták fel és újrakezdték. Világhíres újrakezdők. Ismerd meg őket!
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
02
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
Menu