Egészség

Testünk fantasztikus trükkje: a tüsszentés
Elsöprő erejű tisztító reflex, vicces élettani folyamat. A tüsszentés számos érdekességgel szolgál.

A nátha első tünete a torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat. A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti a szervezetet.

Elsöprő erejű tisztulás

A tüsszentést az orrnyálkahártya irritációja okozza, amelyet többek közt annak virális fertőzése is okozhat. Az orrnyálkahártya gyulladásakor az érzéksejtek aktivációja egy reflexmechanizmust indít el.

A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket pedig behunyjuk. A lágyszájpad zár, ezt pedig elsöprő erejű, akár 120-190 km/h-s sebességet is elérő tüsszentés követi. Ez az összetett folyamat mindössze 2-3 másodperc alatt megy végbe, mégis több ezer kórokozóktól hemzsegő apró nyákcsepptől szabadítja meg a légutakat.

Érdekes tények a tüsszentésről

Tudtad? Egy érdekes rendellenesség minden negyedik embert érint a világon: a tüsszögési reflex. Az érintettek erős fénybe vagy a napba nézve többször egymás után tüsszentenek. A fényre vagy napra tüsszentés, a photic sneezing eredete az ún. háromosztatú ideg rendellenes működése. Ez a „betegség” nem tévesztendő össze azzal a módszerrel, miszerint a készülő tüsszentést elősegítjük a napba nézéssel.

Tudtad? Számos kultúrában tulajdonítottak különleges, jövőt előre jelző jelentőséget ennek az élettani folyamatnak. Az ókori egyiptomiak a tüsszentés hangjából következtettek a közeljövő eseményeire, a mexikóiak szerint az egy tüsszentés szomorúságot, a kettő örömöt, a három érdekes híreket, a négy szerelmi légyottot, az öt és a hat anyagi gyarapodást, a hét pedig súlyos titok lelepleződését jelenti. Nálunk is ismert babona, hogy ha egy mondatra rátüsszent valaki, azt igaznak minősíthetjük.

Tudtad? A világ leghosszabb ideig tartó tüsszentőrohamát Donna Griffith állította fel. Az angliai Worcestershire-ben élő hölgy 978 napon át tüsszögött.

Tudtad? Egy egyszerű módszerrel megelőzhetjük a tüsszentést: ujjunkat a felső ajkunk és az orrunk között a középvonalban húzódó kicsiny árok területére nyomjuk, így állíthatjuk meg a feltörő légáramlatot.

Tudtad? Elterjedt tévhit, hogy a tüsszentés pillanatában – ha rövid időre is, de – megáll a szívünk. Amikor a mellkasunk a tüsszentésre felkészül, az erek összehúzódnak ugyan egy kicsit, és ennek hatására a szívünk ritmusa is megváltozhat, de semmi esetre sem áll meg. Hasonlóan téves elképzelés, hogy ha nem csuknánk be tüsszentés közben, a szemünk kiugrana a helyéről. Nyilvánvalóan nem így történne, bár a szemgolyó alatti erekben valóban megnő a nyomás a tüsszentés első fázisában. Ugyanakkor nem is lehet nyitott szemmel tüsszenteni. A szem becsukása olyan reflex, amit nem tudunk megváltoztatni.

A védekezés kellemetlenné válik

Bár a tüsszentés önmagában védekező mechanizmus, náthával párosulva igen kellemetlen és a mindennapokat megkeserítő tünetté válhat. Egy 2013-as globális felmérés szerint az emberek 67 százalékának (Magyarországon 57 százalék) életét nehezíti meg a tüsszögés. Világszerte a köhögés és az orrfolyás után ez a harmadik leggyakoribb náthaszimptóma, amelyet az emberek észlelnek. A végeláthatatlan tüsszögésnek elejét vehetjük, ha orrnyálkahártyánkat tisztán és nedvesen tartjuk. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő módszert és megfelelő ideig használjunk, két hétnél tovább pedig ne alkalmazzunk orrnyálkahártya lohasztó orrsprayt.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2024. FEBRUÁR 7 megdöbbentő adat az emberi testről
Tudtad, hogy reggel magasabb vagy, mint este? Vagy hogy a leheleted karakterét több ezer molekula határozza meg? Néhány adat következik az emberi test csodálatos világából.
Szabadidő 2022. NOVEMBER Az ember legokosabb barátja
A "legokosabb állat" megtisztelő címre a főemlősök mellett a delfinek és a kutyák a legesélyesebbek. Az ember legjobb barátjának több ezer éves behozhatatlan előnye van.
Szabadidő 2022. OKTÓBER Szív- és testmelengető őszi levesek
Sárga, zöld, mélybarna őszi színek és markáns ízek: ezek az évszak legfinomabb, legegyszerűbb krémlevesei.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁRCIUS A legjobb memóriajavító ételek - receptekkel
Tudtad, hogy vannak ételek, amelyek serkentik az agyműködést? Bemutatunk párat, sőt, recepteket is ajánlunk!
02
Egészség 2024. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
03
Egészség 2024. MÁRCIUS Tízezernél is több szavazó döntött a közönségdíjról
Taroltak a fiatalok a Richter Anna Díj díjátadó gáláján: mind a hat győztes projekt a fiatalokat célozza meg. (x)
Menu