Szabadidő

Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)

Egész életemben azzal foglalkoztam, amit szeretek: virágokkal, és ezt az elhatározásomat sosem bántam meg. Nagyapám – aki szintén kertészmérnök volt – ajándékozott meg a növények szeretetével, még egészen kicsi koromban. A nyaraimat velük töltöttem Pápán, ami számomra az egész évnek értelmet adott. Ilyenkor voltam igazán én, ez volt az én világom! Reggelente korán keltünk – mondjuk ezt annyira nem szerettem –, gyors mosakodás és reggeli után már kint is voltunk az üvegházban. Máig előttem van nagyanyám jóságos mosolya, amivel „útnak indít” engem és a nagyapámat, pedig hát csak a kertbe mentünk.

Jóval később rájöttem, hogy amit csináltunk, az a ’learning by doing’ metódus volt. Ott lábatlankodtam a nagyapám körül, mesélt, kérdezgetett, közben metszette a virágokat. Én meg szívtam magamba mindent, mint a szivacs, és egyszer csak én is csinálhattam, amit ellestem. Egyszerűen csak rám ragadt. Imádtam a hűvös nyári reggeleket: csend volt – Pápa kertvárosa ma is nagyon nyugodt környék –, még nem száradt fel a pára, de már érezni lehetett a nap erejét. Nagyapán megpöckölte a kalapját és rám nézett: na Émi, ma sem fogunk fázni! – és nagyot nevetett. Főleg rózsái voltak – ami, nem is kérdés – a virágok királynője. A rózsáról mindenkinek a vörös rózsa ugrik be – a szerelem és a vágy örök szimbóluma –, de a rózsa 100-150 különféle fajának sok száz változatát tartják számon a rhodológusok, a rózsák szakértői. A rózsa és a rózsaszimbólum a középkorral, a reneszánsszal éppúgy összeforrott, mint az antikvitással vagy éppen az iszlámmal. Civilizációs élőlény.

Tudom, hogy mit akarnak kérdezni: na és a tövis? Na az nincsen, mert a rózsának nem tövise van, hanem tüskéje. A tövis fás kinövés, a tüske pedig a növényi szárak bőrszövetéből fejlődik ki, de a lényeg, hogy igen, a rózsa tüskével együtt nő. Ma már vannak olyan típusok, amelyeknek csak nagyon apró, szinte alig észrevehető tüskéi vannak, de szerintem a rózsa egyben egy szimbólum is. A szépség és a szerelem mögött gyakran ott van az elmúlás és a bánat is. Így kerek a világ. Nagyapám gyakran megszúrta magát a tüskékkel, pedig elég rutinos volt, de különösebben nem foglalkozott ezzel. Megtörölte a kezét, aztán mentünk tovább. Úgy fogta fel, hogy ez ezzel jár. A pék izzad, a kertésznek meg mindenféle apró sebek vannak a kezein.

Nekem viszont érzékeny a bőröm, ezt már kisgyerekkoromban megtanultam. Előfordult, hogy megszúrtam magam a rózsákkal, de a nagymamám gyorsan leragasztotta a szúrás helyét. Később, a Kertészeti Egyetemen, amikor gyakorlatra mentünk, mindig ott volt az elsősegély doboz, benne a jellegzetes piros karika, a Leukoplast tekercs. Valahogy megnyugtató volt. Olyan volt ez számomra, mint a vízparton a mentőmellényes srác: nekem biztosan nem fog kelleni, de sosem lehet tudni, és jó, ha kézzelfogható közelségben van a segítség. Az egyetemi évek után is egyértelmű volt, hogy a Leukoplastra máskor is szükségem lehet.

A rózsák nemesítése a hobbim és a munkám is egyben. A rózsák különös gondoskodást, odafigyelést és szakértelmet igényelnek. Májusban már a hajnali órákban kint vagyok a rózsáim között. A félig nyílt virágok leszedése a nemesítés egyik első és legfontosabb fázisa; de erre mindössze néhány órám van reggelente. Óhatatlan, hogy megszúrom magamat. Szándékosan fogalmazok így, hiszen a rózsa csak úgy ott van a maga pompájában, én megyek olyan közel hozzá, hogy találkozom a tüskével, ami arra szolgál, hogy a növény megvédje magát. De nincs baj: a patikusom tanácsára utána olvastam a sebtapaszok világának a Leukoplast weboldalán, és nem volt nehéz rájönnöm, hogy nekem a Leukoplast soft white sebtapasz az ideális kísérőm. Túlzás nélkül: mindig velem van. Épp úgy, mint a kedvenc kék metszőollóm.


A soft white sebtapasz egy légáteresztő kötszer kisebb sebekre, köztük a vágásokra és horzsolásokra is. Maximális kényelemre tervezték, puha és rugalmas, a testkontúrt követő megbízható tapadást biztosít, és könnyen eltávolítható. A sebpárna nagy nedvszívóképességgel rendelkezik és mégsem ragad bele a sebbe. Felrakom, és megyek tovább. Gyakorlatilag azonnal elfelejtem, hogy a bőrömön van. Olyan finom és hajlékony anyagból készül, hogy még akkor sem válik le a bőrömről magától, ha egy ujjhajlatba teszem. Ott van, vigyáz rám és kész. Este leveszem – fájdalommentesen lehet eltávolítani – és ha kell, felteszek egy másikat. Kis segítség ahhoz, hogy én élvezhessem a munkámat. Mondtam már, hogy szeretem az életemet?

A Leukoplast termékek gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát! A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Szabadidő 2023. MÁJUS A tökéletes kerti grillezés. Mi kell hozzá?
Megunhatatlan nyári program grillezni a szabadban. Pácolj ízletes húsokat, teríts meg a kertben, hívd meg a barátaidat és máris minden adott egy felejthetetlen élményhez.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu