Szépség

Meglepő, de létezik: a műköröm-allergia
A műköröm története az időszámítás előtti időkbe nyúlik vissza. Pedig viselése nem teljesen veszélytelen.

A körmök színezése – elsősorban növényi anyagokkal – már az ókorban is „divat” volt, nemcsak a társadalmi elithez tartozó nők körében, de a műköröm viselése is az időszámítás előtti időkbe nyúlik vissza. Egyiptomban a fáraók, isteni eredetük bizonyításaként, hosszú, aranyazott pótkörmöket viseltek, de a korabeli feljegyzések tanúbizonysága szerint már Kleopátra királynő is előszeretettel ékesítette az ujjait porcelánporhoz hasonló anyagból ragasztóanyaggal készült színes műkörmökkel.

Már a sok ezer év előtt élt indiai nők is színezték a körmüket, mégpedig egy rovar váladékával és hennával. Ez utóbbi növényi festőanyaggal végzett körömfestési mód ma is dívik nemcsak Indiában, hanem a közel-keleti és észak-afrikai országokban, valamint Törökországban is. Amerikában és Európában az iparosodás kezdetével terjedt el a köröm kozmetikázása, mégpedig olyan krémek, paszták alkalmazásával, amelyek a szarut fényessé, csillogóvá tették. 

A tartós, átlátszó, különböző színű körömlakkok „feltalálása” egy kémikus testvérpár, Charles és Joseph Revlon nevéhez fűződik. Az első műkörmök – a fogpótlások alapanyagaként használt – akril alapanyagból készültek. Előállítási technikájukat egy amerikai fogorvos fejlesztette ki, mégpedig azért, hogy körömrágó női pácienseit leszoktassa a – fogukat is rongáló – rossz szokásukról. Az akril alapanyagú műkörmök viselése egyre elterjedtebbé vált azon amerikai nők körében, akik a korabeli hollywoodi filmek sztárjai által diktált divatot követni akarták. 

A pótköröm-viselési divat a hetvenes évek elején elérte Európát is. Az öreg kontinensen azonban már egy új technológiai eljárásnak köszönhetően „megszülettek”, majd gyártásuk iparméretűvé válásával mindennapi kéz-szépségápolási termékké váltak az UV fényre kötő műköröm-alapanyagból (zseléből) készült, a saját körömre ragasztható, különféle formájú, színű műkörmök.

Időközben ezek szakszerű felhelyezése a nyolcvanas évek elejétől a kézkozmetikának, sőt a divatiparnak is önálló és speciális ágává lett. A műkörmök népszerűségében nem kis szerep jut az újabb és újabb körömépítési technikáknak, alapanyagok (pl. porcelán, géllakk stb.), minták megjelenésének, és annak is, hogy már házilagosan is felhelyezhetők is kaphatók a drogériákban.

Azok a tehetősebbek azonban, akik az igényesebb, vagyis a profi kéz- és körömápolást nélkülözhetetlennek tartják a jó megjelenésükhöz, legalább havonta, hathetente továbbra is profi manikűrösre bízzák a „felújítási” munkálatokat (a lekopott, töredező műkörmök eltávolítását, az újak felhelyezését, színezését, díszítését, formázását stb.).

Hagyjuk pihenni a körmeinket is!

Az állandóan műkörmöt viselők többsége azonban vagy nem tud róla, vagy nem számol azzal, hogy egészségkockázatokkal is szembe kell néznie. A folyamatosan, légmentesen lefedett szarulemez károsodhat, felpuhulhat, gombásodási, penészesedési folyamat indulhat be rajta, valamint a műköröm-alapanyagok (például a szaruréteg felhámjának, a körmöt körülölelő bőr eltávolítására szolgáló termékek, a csiszolások, reszelések nyomán elszabaduló porszerű anyagok) alkotóelemei pedig allergiát is kiválhatnak.

A műkörmöt kedvelők közül azokra leselkedik a legnagyobb veszély, akik a készen vásárolható, otthoni használatra kifejlesztett termékekkel maguk végzik el ezt a manikűrözési műveletet. Az allergiás tünetek megjelenése a legtöbb esetben a ragasztóanyag metil-metakrilát tartalmára vezethető vissza. Fontos azonban tudni, hogy az ettől mentes, hypoallergén anyagokkal dolgozó körömépítő szalonokban – elsősorban – a zselés változat építésekor is fennáll a túlvédekezés kialakulásnak kockázata.

Erre utaló tünetek lehetnek: az ujjvégeken vagy a körömágynál jelentkező égő érzés, bőrpír, bőrduzzanat. Az allergiás válaszreakció mindazon testtájakra, bőrfelületekre kiterjedhet (pl. bőrvörösödés, bőrduzzanat), amelyeket a pótkörmös a kezével gyakran megérint, vagyis ahol az allergén érintkezésbe lép a szervezettel. Ez a „kapu” lehet a nyak-, az arcbőr, sőt a szem is.

Igen súlyos esetekben a kezdetben helyi, kisebb tünetek gyorsan terjednek, az allergiás mechanizmus következtében az erek összehúzódhatnak, ami a keringés leállását is okozhatja az ujjakban, és ez akár az „elhalt” ujj műtéti eltávolítását is szükségessé teheti.
Az allergológusok mindezen lehetséges veszélyek ismeretében arra figyelmeztetik a pótkörömfüggőket, hogy – amennyiben szokatlan, zavaró tünetre figyelnek fel – vegyék komolyan, és mielőbb forduljanak szakorvoshoz.

Tudtad?

  1. A műköröm-allergia kialakulásért legtöbbször a nem jó minőségű alapanyagok, nem megfelelően alkalmazott készítmények okolhatók, ám a profi termékek, szakképezett műkörömépítők által használtak sem jelentenek feltétlenül védelmet ellene.
  2. A túlérzékenység bármikor, bárkinél jelentkezhet, ezért a hirtelen fellépő, vagy bántó bőrtünetekkel orvoshoz kell fordulni.
  3. Az allergológiai vizsgálatra tanácsos elvinni a használt termék dobozát, amelyen az összetevők listája is megtalálható.
  4. Amennyiben profi szakember „kezelése” után lép fel zavaró tünet, akkor a műkörmöstől kell megkérdezni, milyen anyagokat használt a körömépítés során.
  5. Fontos, hogy a problémát kiváltó anyago(ka)t mielőbb eltávolítsa a szakember, vagy a tanácsai segítségével a „pótköröm” viselője a lehető legrövidebb időn belül megszabaduljon tőlük.
szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2023. MÁRCIUS A bőr három ismeretlen ellensége
Nemcsak a dohányzás és a napfény árt a bőrnek, hanem a krémek is tartalmazhatnak károsító anyagokat.
Szépség 2022. JÚNIUS Hány pohár vizet ittál már?
A legjobb bőrfiatalító módszer a megfelelő folyadékpótlás. Elmagyarázzuk, miért esküsznek sokan a víz éltető és szépítő erejére.
Szépség 2022. MÁRCIUS Miért hullik a férfiak haja?
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás nagyon gyakori, öt férfi közül körülbelül négynél jelentkezik.
éppen olvassák
01
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
02
Szépség 2024. FEBRUÁR Lépj be az illatok birodalmába!
Ha kell, frissítenek, ha kell, megnyugtatnak. Az illatok számos mindennapos problémára nyújtanak megoldást.
03
Szépség 2024. FEBRUÁR Így ápold a cipőidet, hogy sokáig szépek maradjanak!
A most következő jól bevált trükkök segítségével cipőid úgy fognak kinézni, mintha aznap vetted volna őket!
Menu