Egészség

Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.

Míg a pollenallergiások a tavaszi-nyári szezonban elsősorban a házon kívül kerülnek veszélybe, addig a téli időszakban a lakás számít a legfőbb veszélyforrásnak. Télen sokkal több időt töltünk a négy fal között, a beltéri allergének – poratka, állatszőr, füst, takarítószerek, gázok – kerülnek helyzetbe.

Azoknak, akik a tapasztalataik szerint ezt az időszakot szenvedik meg jobban, különösen figyelniük kell arra, hogy ne csak a lakást takarítsák jóval körültekintőbben, de még a karácsonyi dekorációt is por és penészmentesen tartsák. Egyes szakértők szerint a penész jóval több gondot okoz, mint a pollenek, mivel bárhol felütheti a fejét, nincs szüksége másra, mint némi nedvességre és egy kevés oxigénre.

Penészveszély!

A műanyag festékkel, burkolóanyagokkal, speciális hő- és hangszigetelésekkel sok felületet zársz el attól, hogy „páragazdálkodó” maradjon, így otthonodat kiteszed a penészgombák megjelenésének, majd elszaporodásának. A hálószobádban a penészgombák megtelepedhetnek az ágymatracon, az ágyneműn is. Ennek elkerülése érdekében a hálószobát nappal is fel kell fűtened (legalább) +16ºC-ra, az ágyneműt pedig gyakran kell szellőztetned (még télen is).

A lakásod különböző helyiségeiben keletkező páratartalom „összeadódik” a nap folyamán. Zuhanyozáskor közel másfél liternyi nedvesség kerül a légtérbe, alváskor, éjszakánként átlagban fél liter párát bocsátasz ki (légzéssel és bőrlégzéssel), de például a szobanövények öntözővizéből is pára kerül a szoba levegőjébe. A vízforralással, főzéssel, ruhaszárítással, gőzöléses vasalással ugyancsak több liternyi nedvesség szabadul el, amitől csak a lakás napi többszöri, gyors átszellőztetésével szabadulhatsz meg. A penészgombák már azokon a felületeken is elszaporodhatnak, ahol a páratartalom legalább 3 napig 70 százalék felett van.

A szekrényeket, szekrénysorokat, könyvespolcokat, ágyakat soha ne told rá szorosan a falakra, így biztosítod a bútorok mögötti légáramlást, elkerülheted a fal penészesedését.

Tanácsok a téli allergia ellen

A beltéri allergének távol tartásához elég csupán néhány tanácsot megfogadni – ezeket pontokba szedve gyűjtöttük össze:

  1. Zuhanyzáskor és főzéskor kapcsold be az elszívót és a levegőztetőket, mert ezzel is csökkentheted a párát és a kellemetlen szagokat!
  2. Használj vízszűrős porszívót a szőnyegtisztításhoz, ez ugyanis eltávolítja a poratkákat és az állati allergéneket.
  3. A házi kedvencekkel való érintkezés után moss kezet!
  4. Kerüld az arcod érintését, hogy csökkentsd a vírusfertőzés kialakulásának esélyét!
  5. Ágyneműd és pizsamád mosd magas hőfokon, ez ugyanis elpusztítja a poratkákat!
  6. Hálószobádból távolítsd el a szőnyegeket, falikárpitokat és növényeket, valamint kisállatot se engedj be. Lehetőség szerint használj antiallergén párnát és matracot!
  7. Ha karácsonykor élő fenyőfát állítasz, mielőtt beviszed a lakásba, mindenképp fújd le a leveleit vízzel. A karácsonyi dekorációkat portalanítsd!
  8. A lakásban szellőztető rendszerét sose kapcsold ki, és lehetőség szerint válassz allergénszűrős változatot!
  9. Szükség esetln használj párologtatót, vagy párátlanítót, hogy a beltéri páratartalmat mindig 30 és 40 százalék között tudd tartani!
  10. Vizsgáld át lakást, és ha valahol penészt észlelsz, minél előbb tüntesd el!
szerző: Futaki Balázs
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
Egészség 2023. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Egészség 2022. ÁPRILIS Mosóporallergia? Létezik!
A mosószerekhez adagolt összetevők naponta érintkeznek a bőrfelülettel, ami az arra érzékenyeknél bőrtüneteket okozhat.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. FEBRUÁR 4 fontos tipp, hogy megelőzd a hallásromlást
Amíg megvan, addig észre sem vesszük, mennyire fontos. Ilyen a hallásunk is. Mit kell tennünk, hogy megőrizzük?
02
Egészség 2024. FEBRUÁR 7 megdöbbentő adat az emberi testről
Tudtad, hogy reggel magasabb vagy, mint este? Vagy hogy a leheleted karakterét több ezer molekula határozza meg? Néhány adat következik az emberi test csodálatos világából.
03
Egészség 2024. FEBRUÁR Megdöbbentő! A fogmosás csökkenti a rákkockázatot
A fogmosás nemcsak meggátolja a fogszuvasodást, hanem a rák kockázatát is csökkentheti.
Menu