Pénzügyek

Így számolj le a romboló önkritikával!
Bár időnként nem árt tükröt tartanunk magunk elé, a túlzásba vitt önostorozás komoly károkat okozhat mentális egészségünkben!

Mindannyiunkban rejlik egy bizonyos belső kritikus, amelynek hatására hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni elért eredményeinket, döntéseinket, miközben minden erőnkkel azon fáradozunk, hogy felnőjünk a fejünkben felépített tökéletes álomképhez. Ez a rosszindulatú belső hang előszeretettel hívja fel a figyelmünket esetleges hibáinkra, bizalmatlanná és iriggyé tehet bennünket, ráadásul negatív irányba befolyásolhatja viselkedésünket, magatartásunkat is. Egyesek tökéletes külsőre, mások tökéletes családra vágynak, és olyan is akad, aki a munkahelyi feladatai elvégzése közben esik a maximalizmus csapdájába. Az állandó önostorozás, az önmagunkról kialakított hamis kép boldogtalansághoz, kóros elégedetlenséghez és depresszióhoz vezethet. A gondolatoknak komoly erejük van, így hosszú távon fennáll az esélye, hogy valóban olyanná válunk, mint amilyennek a fejünkben látjuk magunkat.

Ha te is gyakran érzed úgy, hogy nem vagy elég jó valamihez, esetleg állandó kétségek kínoznak képességeidet illetően, ideje átformálnod a gondolkodásodat! Íme, néhány módszer, amely a segítségedre lehet!

Engedd meg magadnak, hogy hibázz!

Bár a maximalista a külvilágnak mosolygós arcát mutatja, legbelül csalódott, mert kimerült, és folyamatos önértékelési gondokkal küzd. Fontos, hogy emlékeztesd magadat arra, hogy senki sem tökéletes, időnként mindenki követ el hibát! Mindegy, hogy milyen tökéletesnek tűnik valakinek az élete a külvilág számára, a valóságban biztosan nem az. Amikor magadat kritizálod, gondolj azokra az emberekre, akiket minden gyengeségük, illetve tökéletlenségük ellenére is szeretsz és tisztelsz! Ugyanezzel a tisztelettel és szeretettel önmagadnak is tartozol!

Emlékeztesd magad az erősségeidre!

Amit sokszor mondogatsz magadnak, akár pozitív, akár negatív tartalmú, előbb-utóbb automatikus programmá válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az önmagadról alkotott képet pozitívvá formáld. Időnként nem árt emlékeztetned magad a sikereidre és eredményeidre! Nézegess régi fényképeket, fusd végig az önéletrajzodat, vagy írd össze azokat a pozitív tulajdonságokat, amelyek meglátásod szerint jellemeznek téged!

Önkritika helyett alkalmazz önkorrekciót!

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a folytonos önkritikával jobb eredményekre ösztönözhetik magukat, valójában azonban az önostorozás leggyakrabban gátol minket a fejlődésben, és visszatartó erővel hat ránk a mindennapok során. A legjobb, amit tehetsz, ha a bántó önostorozást motiváló önkorrekcióvá formálod, és ahelyett hogy a hibáidon rágódnál, teszel valamit a fejlődésedért! Gondold végig, melyik az a terület, amely fejlesztésre szorul, majd próbálj rá megoldást keresni, így amellett, hogy elterelheted a figyelmedet a negatív gondolatokról, a saját életedet is jobbá teheted!

Egy lépést hátra

Egy kudarc vagy tévedés után könnyű elindulni az önostorozás és az önsajnálat lejtőjén. Sose kövesd el az a hibát, hogy közvetlenül a kudarc után kezded el elemezni a tetteidet, inkább tégy egy lépést hátra, és hagyj magadnak időt a feldolgozásra! Menj el sétálni, tereld el a figyelmedet egy kis testmozgással, majd 24 óra múlva, tiszta fejjel értékeld át újra a helyzetet! Így tanulhatsz legjobban a múltbéli tévedéseidből.   

Kérd ki mások véleményét is!

Amikor önkritikus módba kerülünk, hajlamosak vagyunk befelé fordulni, és hiányosságainkon rágódni. A depresszió és a szorongás elkerülése érdekében ilyenkor érdemes egy olyan külső szemlélő véleményét is kikérni, aki közel áll hozzánk, és jól ismer minket. Az őszinte és konstruktív visszajelzés sokat segíthet abban, hogy reálisabb képet kapj önmagadról, és nőjön az önbizalmad!

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2024. SZEPTEMBER Tuti módszerek stressz ellen
Egy kicsit túlterhelted magad az utóbbi időben? Szeretnéd megtalálni vagy megtartani lelki egyensúlyod? Íme 6 egyszerű tipp, hogy megszabadulj a feszültségtől.
Egészség 2024. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
Pénzügyek 2024. FEBRUÁR Piszkálnak a munkahelyeden? Sosem jó, amit csinálsz?
Kibeszélnek a munkahelyeden? Megszégyenítnek? Valószínűleg a munkahelyi pszichoterror áldozata vagy.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu