Egészség

Elképesztő, min múlik a férfiasság
A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája. Ha ez valamiért kisiklik, az a párkapcsolat felbomlásával járhat.

Szinte minden férfi, élete valamely szakaszában szembetalálja magát azzal a – többnyire átmeneti – problémával, hogy feltámadt ugyan benne és partnerében a nemi vágy, ám az aktust valamilyen okból képtelen „kivitelezni”. Az igazi gond azonban akkor adódik, ha a kudarc gyakorivá vagy állandóvá válik. Mivel a férfiak még egymás közt is ritkán beszélnek erről, csak becsülni lehet azok számát, akik ilyen típusú gondokkal küszködnek.

A potenciazavart a közbeszéd gyakran keveri össze a gátolt férfiorgazmussal, a magömlési zavarokkal (gátolt vagy elégtelen ejakulációval). Míg a merevedési zavar maga az erekció hiánya, aminek számos oka lehet, addig a magömlési problémák mögött elsősorban pszichés tényezők (pl. kapcsolati stressz, a szeretkezés körülményei, az orgazmus feletti kontroll hiánya) állnak.

A merevedési zavarok lehetnek teljesek (ezt hívja a köznyelv impotenciának), de alkalmiak, sőt olyanok is, amikor a hímvessző „tettre késznek” mutatkozik ugyan, ám ez nagyon rövid ideig tart. A merevedés zavarait az urológusok és a férfigyógyászok (andrológusok) elsődleges, illetve másodlagos típusba sorolják. Az elsődleges zavarok mögött ritkábban szervi okok (ilyen lehet a hormonháztartás egyensúlyának felborulása), legtöbbször azonban súlyos lelki zavarok (pl. mély depresszió, szorongás a szexuális aktustól) húzódnak meg.

A kudarc figyelmeztető jel is lehet

A másodlagos merevedési zavarokat (amelyek lehetnek részlegesek és teljesek) kiválthatják olyan, többnyire krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, a szív-, a cukor- vagy pajzsmirigybetegség, illetve egyes autoimmun-betegségek (ilyen a sclerozis multiplex) is, de előidézheti az alkoholizmus, a drogfüggőség, sőt egyes vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok, hangulatstabilizáló gyógyszerek csakúgy, mint a prosztata eltávolítása, gáttájéki műtét is.

Azt, hogy az erekciós zavart vagy az impotenciát mi idézi elő, alapos belgyógyászati, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, andrológiai vizsgálatokkal lehet csak eldönteni. A kivizsgálásnak része a laborvizsgálat is, melynek során vércukor-terheléses tesztre és bizonyos hormonszintértékek ellenőrzésére is sor kerül.

Ha a merevedési zavar mögött szervi betegség húzódik meg, az alapbetegség kezelése, gyógyítása is eredményre vezethet. A potenciazavar, az esetek jó részében, a pénisz vérellátását és vérraktározását serkentő gyógyszerekkel orvosolható.

Amikor a szexuális teljesítőképesség zavara mögött az elvégzett szakorvosi vizsgálatok nem találnak szervi elváltozást, alapbetegséget, vagyis szinte biztos, hogy a probléma pszichés eredetű – azaz stressz vagy valamilyen lelki tényező (szorongás, hangulatzavar, veszteségélmény) okozza –, előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia mellett a szakemberek javasolják a szexuálterápiát is (vagyis a partnert is bevonják a pszichiátriai kezelésbe).

Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség?

A szakemberek tapasztalta az, hogy a potenciazavarok hátterében – főleg az aktív korú, 40–50 év közötti férfiaknál – igen gyakran ez utóbbi okok (közülük is leggyakrabban az agyonstresszelt életvitel) állnak. A potenciazavarokban érintettek számát, korösszetételét nem könnyű feltárni, mivel a hálószobatitkait az ilyen típusú gondokkal küszködők többsége igyekszik magának megtartani, vagyis félreértelmezett szeméremérzetből, vagy önérzete, maradék önbizalma védelmében általában nem fordul orvoshoz.

A kutatás során megkérdezett és a válaszadásra hajlandó férfiaknak több mint egyharmada arról számolt be, hogy addigi élete során szembesült már ilyen típusú zavarral. Míg a középkorúaknál, azaz a 36–45 éveseknél az átmeneti potenciazavar előfordulásának aránya majd egyharmadukat, addig 46–55 éveseknek több mint felét, a hatvanas éveikben járóknak pedig kétharmadát érinti. A hatvan év felettieknél a kisebbséghez tartoznak azok, akiknek nincsenek problémáik férfiúi cselekvőképességükkel.

A merevedési zavarok, a korai magömlés, az impotencia orvoslásával foglalkozó szakorvosok szerint a merevedési és potenciazavarokat semmilyen életkorban nem volna szabad félvállról vagy beletörődéssel tudomásul venni.

Mint mondják, azoknak, akik életük folyamán nem „csak” egy-egy alkalommal találják magukat szembe az ilyen típusú intim problémával, (ál)szemérmüket levetkőzve urológushoz, andrológushoz kellene fordulniuk. A hazaihoz hasonló nemzetközi felmérésekből, kutatásokból ugyanis az is kiderült, hogy azok, akik tartósan küszködtek szexuális teljesítményzavarokkal, és végre rászánták magukat arra, hogy orvosi segítséget kérjenek, a megfelelő gyógyszerek/módszerek alkalmazásának köszönhetően újra „működőképesek” lettek, így visszanyerték önbecsülésüket is.

Jó, ha tudod!

  1. Az erekciós problémák a szívbetegségben szenvedő férfiaknál előre jelezhetik a szívrohamot, a stroke-ot és a szívelégtelenséget, legalábbis egy német tanulmány szerint, amely az Amerikai Kardiológusok Szövetségének Circulation című folyóiratában jelent meg.
  2. Az ún. sikeres, karrierorientált nőknek kevesebb idejük jut a magánéletre, kevéssé figyelnek partnerükre, gyakran fáradtak, feszültek, sokszor hárítják el partnerük közeledését. Ez a magatartás gyakran frusztrálja a férfiakat, vagyis az elfoglalt, beérkezett nők partnerei gyakrabban küszködnek merevedési problémákkal.
  3. A stressz, az agyonhajszolt életvitel, a depresszió tönkreteszi a nemiség teljes biokémiáját, így hátrányosan befolyásolja – többek között – a férfihormonok (tesztoszteron) termelődését is, ami ugyancsak közrejátszik a merevedési zavarok kialakulásában.
szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2023. MÁRCIUS Szerelmi vágykeltő a paradicsomból
Az érzéki illatú, édenkerti fűszer, a vanília erotikussá varázsolja a parfümöket és varázslatos erőt kölcsönöz a kozmetikumoknak.
Szépség 2022. MÁRCIUS Miért hullik a férfiak haja?
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás nagyon gyakori, öt férfi közül körülbelül négynél jelentkezik.
Egészség 2022. FEBRUÁR 5 hihetetlen tévhit a férfiasságról
Az idők során sok olyan hiedelem terjedt el a férfiassággal kapcsolatban, amely manapság már alig vagy egyáltalán nem állja meg a helyét. Most megtudhatod, melyek ezek!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu