Egészség

Aranyat rejt a kaptár
Közismert, hogy a méz egészséges. Az azonban kevésbé köztudott, hogy minden, ami a kaptárban van, gyógyító erejű. Még a lakók is.

Minden, ami egy méhkaptárban van, egészséges. Talán furcsa kijelentés ez, hiszen mi lehet egy méhkaptárban? Méz? Hát persze, régóta ismerjük az egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Méhek? Így van, a méhcsípéssel reumatikus betegségeket lehet gyógyítani. És a felsorolás itt épphogy csak elkezdődik, hiszen a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a méhkenyér, a viasz, de még a kaptár levegője is gyógyító hatású. A méhekkel kapcsolatos gyógymódok összességének saját elnevezése is van, ez az apiterápia.

Az apiterápia

A méhek által készített, használt, elfogyasztott vagy éppen lakhelyül szolgáló anyagokból készített termékeket többféleképpen is felhasználják, bár ez a gyakorlat nem egy friss felfedezésből származik. Az apiterápia valójában egyidős az emberiséggel, de legalábbis az ókorig nyúló emlékeit ismerjük. Tudjuk például, hogy az ókori Egyiptomban terápiás eszközként „használták” a méhek fullánkját, a mumifikáláshoz alkalmazott balzsam pedig propoliszt is tartalmazott.

Mi az a propolisz?

Méhszuroknak is nevezik ezt a ragadós anyagot, amely nem más, mint a rügyek nedves váladéka, többek között aromasavakat, gyantát, illóolajokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Tudjuk róla, hogy begyűjtése a legidősebb méhek feladata, de amit érdemesebb megjegyezni erről az anyagról, az remek gyulladáscsökkentő, valamint baktérium- és gombaölő hatása. Kiváló fájdalomcsillapító (például szuvas fogra), de csökkenti például a sugárkezelés és kemoterápia utáni tüneteket is. A házi patika fontos kelléke lehet, ugyanakkor az allergiás, szívbetegségben, koszorúér-betegségben, vesebetegségben szenvedő beteg egyáltalán nem, vagy csak orvos felügyelete mellett ellenőrzött dózisban kaphatja!

Az elnevezés – apiterápia – egy magyar orvoshoz, dr. Beck Bodoghoz köthető, ő használta először, majd 1935-ben egy könyvet is kiadott az apiterápia alapjairól. Eleinte kizárólag a méhcsípéssel való gyógyításra használták a kifejezést, később aztán magába foglalt mindenféle kaptárterméket, illetve az ezeket felhasználó gyógymódokat.

Folyékony arany

A méz a megfázás egyik legismertebb gyógyszere, de erős baktériumölő hatása miatt már a megelőzésre is kiválóan alkalmas. Legtöbben teában használják, de talán még a rendszeres teázók közül is kevesen tudják, hogy a mézet érdemes már a kissé lehűlő italba tenni, így több hatóanyag marad benne.

Elterjedt tévhit, hogy a tiszta, folyékony mézek a jó minőségűek. A kristályossága valójában attól függ, hogy milyen növényből gyűjtötték a kis állatok; a repceméz például nagyon kristályos szerkezetű, és ugyanolyan egészséges, mint a nálunk legkedveltebb akácméz.

Az orvosok egybehangzó véleménye szerint az volna az ideális, ha cukor helyett kizárólag mézet használnánk. A mézből ugyanis a cukor több mint 80 százaléka hamar felszívódik, anélkül, hogy megterhelné a hasnyálmirigyet. Emellett rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, bizonyított rákmegelőző és immunerősítő hatása.

Mire jó a méz?

Akácméz: emésztési panaszok, erős köhögés ellen.
Hársméz: álmatlanság, hörghurut ellen, görcsoldó hatású.
Mantaméz: puffadás és epegörcs ellen, fájdalomcsillapító hatású, javítja az emésztést.
Gesztenyeméz: étvágytalanság, vérszegénység és fürdővízbe téve a nemi szervek gyulladása ellen.
Eukaliptuszméz: légúti panaszok ellen, féreghajtó hatású.
Fenyőméz: húgyúti gyulladások ellen, vízhajtó hatású.

Következő cikk

Gyógyító fájdalom

A gyógyszeriparban régóta használják a méhmérget, de annál is régebben alkalmazzák természetes formában, „állati injekcióként”. Természetesen fecskendővel is beadható a hisztamintartalmú anyag, bár Magyarországon nincs ilyen engedélyezett készítmény. Méhcsípéssel, kenőccsel és drazséval azonban nálunk is végeznek kezeléseket, elsősorban reumatikus betegségekre. A kezelést végző szakember csipesszel helyezi a bőrre az állatot, míg az ingerlés hatására a páciensbe szúr. Egyes kutatók szerint a méhcsípés jótékony hatása azzal is növelhető, ha a megfelelő akupunktúrás pontokon helyezzük el az állatokat, bár ezt az elméletet még nem sikerült meggyőzően igazolni.

A méhmérget nem csupán gyógyászati célokra használják, de sejtregeneráló hatása miatt a kozmetikumoknak is gyakori összetevője. A szakemberek – többek között a Magyar Apiterápiás Társaság szakértői – hangsúlyozzák: a méhcsípés otthoni alkalmazása kimondottan ellenjavallt, csak ellenőrzött módon, a rovar mérgére jelentkező allergia kizárásával alkalmazható ez az alternatív terápiás módszer.

Porban az igazság

A dolgozók (mármint a hatlábú fajtából) életük nagy részében virágport gyűjtenek, nem is sejtve, hogy szinte minden fontos ásványi anyag és számtalan fontos enzim rejlik ebben a táplálékban. Bár nekünk, emberek számára kiváló ellenszer a fáradékonyságra, prosztataproblémákra, bélpanaszokra és egyes bőrbetegségekre is, legtöbben inkább mint allergiát okozó átokra gondolnak rá.

Ám akármilyen furcsa, a virágporallergia ellenszere is a kaptárban keresendő – legalábbis egy újfajta terápiás módszer szerint. Németországban ugyanis kaptárlevegővel gyógyítják az allergiát, csöveken át juttatva a kis terápiás házakba a méhek életterének levegőjét. Az apiterápia tehát az allergiára is kínál megoldást, hangsúlyozva azonban, hogy az allergia megszűntetésére irányuló eljárást fokozatosan, egyre nagyobb adagokat alkalmazva kell folytatni, folyamatosan ellenőrizve a páciens szervezetének reakcióit.

Tudtad?

  1. A méhek nem csupán a „termékeik” egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt fontosak nekünk, embereknek. A városi legendárium szerint Einstein állította, hogy a méhek kipusztulása után csupán négy éve marad az emberiségnek. A növények beporzásának elmaradása nem csupán a növényi táplálékok kiiktatását vonja maga után, de a növényevők eltűnését követően az egész tápláléklánc felszámolásával jár.
  2. A méhek védelme a költségvetésben is szerepel, hiszen 2011-ben például 55 millió adóforintot költöttünk a méhek betegségeinek megelőzésére és gyógyítására.
  3. A méhpempő-terápia jó eséllyel segít azoknak a pároknak, akiknek többszöri próbálkozás ellenére sem született gyermekük, abban az esetben, ha a sikertelenség hátterében hormonális probléma áll.
  4. A népi gyógyászat szerint a méz erős nedvszívó képességű, így remekül alkalmazható gyermekek éjszakai ágybavizelése esetén. A hagyomány szerint, ha este egy kanál mézet adsz a gyereknek elalvás előtt, megúszod az éjszakai baleseteket.
szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2022. DECEMBER Szépségápolás olcsón és természetesen
Ha nincs időd kozmetikushoz, vagy garantáltan természetes megoldást keresel, otthon is készíthetsz hatékony bőr- és hajápoló pakolást.
Szabadidő 2022. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
02
Egészség 2023. NOVEMBER Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.
03
Egészség 2023. NOVEMBER 3 szezonális immunerősítő – receptekkel
Nem csupán nagykabáttal kell készülnöd a télre, a belső védelmi vonalat is ideje megerősítened.
Menu