Egészség

A testedben van, és éjszaka dolgozik
Az éjjel képződő melatonin nemcsak az alvást segíti, de több krónikus betegséggel szemben is óvja szervezetedet. Előzd meg a hiányát!

Szervezeted kiegyensúlyozott működéséhez hozzátartozik az igazodás a napszakokhoz. Nem véletlen, hogy az elalvást is segítő hormon a sötétség óráiban termelődik. Korábban a kutatók úgy gondolták, csak a zavartalan pihenésben játszik fontos szerepet, azonban az újabb vizsgálatok kiderítették, hogy az anyagcsere-folyamatokat is szabályozza, hozzájárul a megfelelő agyműködéshez, és az idősebb korban fellépő betegségek kockázatát is csökkenti. Érdemes megfigyelned, nincs-e olyan tüneted, amely a hiányát igazolná.

Út az éjszakában

Agyunk fenyőtobozra hasonlító kis szerve, a tobozmirigy termeli az alvás és ébrenlét egyensúlyáért felelős melatonint, mely testünk csaknem minden szövetéhez eljut. Az érzékelő sejtek, a receptorok a melatoninképződés csúcsidejében üzenetet küldenek a szervezetnek, hogy eljött a pihenés ideje. Amint a nap felkel, a fény hatására a hormon kiválasztása mérséklődik, és megkezdődik az ébredés.

A melatonin szükségesnél alacsonyabb mennyisége számtalan problémát okozhat. Ezeknél a jeleknél gyanakodj a hiányára:

  1. elalvási nehézség
  2. krónikus álmatlanság
  3. szédülés
  4. levertség, depresszió
  5. menstruációs zavarok
  6. szorongás, idegrendszeri problémák
  7. szívritmuszavarok
  8. hiányos ellenálló képesség

A szerteágazó tünetek bizonyítják, hogy a hormon az egész szervezet működését befolyásolja. Csökkent mennyiségét főként a helytelen életvitel váltja ki, de orvosi vizsgálattal is érdemes utánajárni, nem áll-e szervi tünet a háttérben. A melatonin túltermelődése ritkább jelenség, a tobozmirigy megbetegedése okozhatja. Ilyenkor a megszokottnál alacsonyabb pulzusszámot és vérnyomást tapasztalsz, megnő a téli depresszió esélye. Hosszabb távon a pajzsmirigy működése is csökken, és a női hormonok képződésében zavar keletkezik.

Hormonkulcs a gyógyulás zárjában

Minden betegség több tényező egybeesésének eredménye, azonban a legismertebb okok keresése mellett fontos, hogy új, eddig nem ismert rizikófaktorokat is figyelembe vegyünk. A krónikus betegségekkel kapcsolatos kutatások a melatonin egyre sokoldalúbb szerepére derítettek fényt.

A főként idősebb korban gyakori demencia, Alzheimer-kór és egyéb agyi működészavarok mellett megfigyelhető a melatonin alacsony szintje. Érdekes összefüggés, hogy a hormontermelés az életkor előrehaladtával csökken, és éppen ilyenkor emelkedik az agy elváltozásainak kockázata. Két fehérjefajtának, az amyloid béta proteinnek és a tau proteinnek elváltozásai figyelhetők meg az Alzheimer-kór kialakulásában, a melatonin épp ezeknek a fehérjéknek a számát csökkenti.

A daganatos megbetegedések közül főként az emlő- és prosztatarák érzékeny a melatoninszint csökkenésére. A jelenség oka, hogy a melatonin hatást gyakorol a férfi és női nemi hormonok szabályozására. Amint az egyensúly felborul, megnő a rákos elváltozások veszélye. Egy kutatás kimutatta, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nőknél hatvan százalékkal gyakoribb az emlődaganat, hiszen a természetestől eltérő ritmusban éri őket a fény és a sötétség.

A hormonális hatások további vizsgálatokra adtak okot. Igazolták, hogy a kettes típusú cukorbetegség esélye közel kétszeresére növekszik a melatonin alacsony szintje esetén. A csontritkulás és a vérnyomásproblémák szintén kapcsolatba hozhatók ezzel. Talán nem gondolnád, de az ideális testsúly kialakulásában is szerepet kap a hormon, mivel azokat a típusú sejteket támogatja, amelyek a zsírégetésért felelősek.

Állítsd helyre a belső órát!

A természetes melatonintermelést néhány egyszerűen követhető módszerrel helyes irányba terelheted. Legfontosabb lépés, hogy életviteled igazodjon a napszakok változásaihoz. A számítógép, a televízió fénye megzavarja a hormontermelést, ha teheted, kapcsold ki legalább másfél órával lefekvés előtt. Ha esti, éjszakai munkát végzel, csak olyan erősségű világítást használj, ami éppen szükséges. Kerüld az éles fényt, előnyös a sárga, narancssárga izzó.

Reggel, amint teheted, menj szabad levegőre, vagy legalább nyitott ablaknál tölts néhány percet. Ezzel lassítod a melatoninkiválasztást, és így szervezeted megtartja a ciklikusságot.
A nap második felében fogyassz triptofántartalmú táplálékokat, mivel ez a fehérje szerepet játszik a melatonintermelésben. Válassz zabpelyhet, barna rizst, teljes őrlésű kenyeret, mandulát, banánt, burgonyát. Köztes étkezésként a só és olaj nélkül készült pattogatott kukorica kedvező hatású. Reggel gyors energiát biztosító ételekből válogass, főként nyers gyümölcsből és zöldségből. A hőkezeletlen fogások segítik a szerotoninképződést, ráhangolnak az ébrenlét fázisára. Időzóna-eltolódással járó utazás esetén, váltott műszakos munkánál esténként melatonin táplálékkiegészítőt is használhatsz. Segíti az elalvást, kisebb eséllyel ébredsz fel az éjszaka közepén.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2021. JÚLIUS 8 ok, ami tönkreteheti az éjszakádat
A frontok állandó változásának idején nem csoda, ha nyugtalanok az éjszakáid – és ez csak az egyik dolog, ami zavarhatja a pihenést.
Szabadidő 2020. DECEMBER 5 tipp a meghitt, meleg otthonért télre
Beköszöntött az igazi tél! Ötleteink segítségével még hangulatosabbá varázsolhatod otthonodat.
Egészség 2020. OKTÓBER Közveszélyes alvajárók?
Évszázadok óta tartják magukat az alvajárókról szóló vicces és rémisztő történetek. Hogy valójában milyen jelenségről van szó, még azok sem tudják mindig, akik közvetlenül érintettek.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu