Egészség

8 ok, ami tönkreteheti az éjszakádat
A frontok állandó változásának idején nem csoda, ha nyugtalanok az éjszakáid – és ez csak az egyik dolog, ami zavarhatja a pihenést.

A rossz alvás a modern kor egyik legnagyobb mumusa, nagyjából fej-fej mellett halad a stresszel. Az időjárás szeszélyein túl milyen okok rejtőzhetnek a nyugtalan éjszakák hátterében?

A „BIISS” hatalma

Ahogy az ember idősebb lesz, egyre hajlamosabbá válik, hogy beleessen abba a csapdába, amit a szakemberek újabban a BIISS (behaviorally induced insufficient sleep syndrome) elnevezéssel illetnek, ami nagyjából annyit tesz: „viselkedés által előidézett elégtelenalvás-szindróma”. Egyszerűbben: el akarod hitetni magaddal és a környezeteddel, hogy neked a kevés alvás is elég. Csak az a gond, hogy mindenkit becsaphatsz, kivéve a testedet, amely nagyon is jól tudja, mennyi pihenésre van szüksége: legalább 7 órára. Tehát ne játszd a hőst, inkább pihenj eleget, és légy fitt minden nap!

A hálószoba mint szentély

A kutatók szerint annak a helyiségnek, ahol alszol, a lehető legletisztultabbnak kell lennie. Ne legyenek az ágyad körül harsány színek, és a lehetőségekhez mérten próbálj rendet tartani, mert a nyugodt alvást nagyban elősegíti az utolsó kép, amit látsz, mielőtt becsukod a szemed. Az illatok is sokat segítenek: szerezz be levendulás párologtatót, csodákat művel. A televíziónak és az okostelefonnak nincs helye a hálószobában! Az alvás teljes sötétségben és hűvösben – tudományos vizsgálatok szerint 18 fokban – a legpihentetőbb.

A jóéjszakát-snack

Miután évekig azt lehetett hallani, hogy lefekvés előtt 2 órával már ne egyen az ember, fura lehet a következő tanács, de beválik: fogyassz valami könnyűt fél órával azelőtt, hogy ágyba bújnál! Persze ne az ebéded maradékát fald fel, inkább válassz egy kistányér müzlit vagy néhány falat gyümölcsöt. Az evés serkenti a szerotonintermelést az agyban, ami nyugodt és mély alvást garantál a számodra.

Az összevissza alvás veszélyei

Elszundikálsz a buszon? Délután, a tévé előtt is lebillen a fejed? Akkor ne csodálkozz, ha este nem tudsz elaludni, ugyanis a nap folyamán teljesen összezavartad az alvásközpontodat az egymásnak ellentmondó üzenetekkel. Ezek a tízperces szundik többet ártanak, mint használnak, mert ennyi idő alatt természetesen nem tudod kipihenni magad, a tested viszont felismeri az igényt, és ezután annál rosszabb újra pörgő üzemmódra váltani. Ne csald meg a hálószobád, várd ki az estét!

Az alvás-órarend

Fontos, hogy nagyjából minden nap ugyanannyit aludj. Igen, hétvégén is. A szervezetednek ugyanis van egy alvás-órarendje, amelyhez az energiafelhasználást és az alvás alatti feldolgozó folyamatokat igazítja, s ha ez felborul, a rendszer sérül. Ha hétvégén később szeretnél kelni, feküdj is valamivel később, és próbáld betartani a napi rutin alvásidőt.

A kincset érő reggeli

A reggeli a legfontosabb étkezés – ezerszer hallott aranyigazság, és valóban az. A reggelivel gyakorlatilag „átállítod” a belső órádat éjszakai üzemmódról nappalira, felkészíted a nap folyamán várható emésztési és egyéb folyamatokra, mindezt pedig jó esetben energia- és vitamindús ételekkel teszed, ami hosszan tartó élénkséget eredményez.

Azok a hormonok

A női lét egyik kevésbé kellemes oldala, hogy az ember hormonjai az életének minden területére hatással vannak. Ha még menstruálsz, akkor azért, ha már a változókorba léptél, akkor azért, a lényeg, hogy az éjszakai nyugodalmat is kellően meg tudják zavarni ezek a fránya hormonális folyamatok. Az ok mindkét esetben ugyanaz: a menstruáció idején felmelegedő test és a klimax hőhullámai egyaránt azt eredményezik, hogy a melegtől nem tudsz rendesen aludni, forgolódsz, ki-be takarózol, és alig várod, hogy reggel legyen. A jó hír azonban, hogy van megoldás: léteznek olyan nyugtató teák (növényi alapúak), amelyek segítenek a testhőmérséklet csökkentésében az éjszakai időszakra, így biztosítják számodra a nyugodt alvást, amely egy teljesebb és sikeresebb új nap záloga.

A „küzdelmi” pozíció

Ismered az érzést, amikor tudod, hogy keveset alhatsz, és épp ezért nem tudsz elaludni? Ilyenkor a tested úgynevezett „küzdelmi” pozícióban van, nagyjából ahhoz hasonlóan, mint amikor az állatok alvás közben is a ragadozókra figyelnek. Hogy mi a megoldás? Ezúttal is az agyad segíthet: próbálj a következő napból valami megnyugtató dologra gondolni, mondjuk a reggeli kávéd illatára vagy az ablakon beszűrődő reggeli napsugarakra – meglátod, már a gondolattól kevésbé leszel feszült.

szerző: Futaki Balázs
Szabadidő 2023. JANUÁR Laktató, ám diétás reggelik
Fenséges reggeliötletek a hétvégére, zsír- és cukorszegény kiadásban, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal.
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2020. NOVEMBER 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁJUS Kertben nő a szorongás ellenszere
A stressz, a szorongás ellen nem csak gyógyszerekkel lehet küzdeni. Következő tippjeink természetesek, olcsók és hatékonyak.
02
Egészség 2023. MÁJUS Újra Egészségváros
Richter Egészségváros júniusban újabb két helyszínen: Szegeden és Mátészalkán! (x)
03
Egészség 2023. MÁJUS Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben
Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.
Menu