Egészség

A nagy só-dilemma: sózd, vagy ne sózd az ételt?
Már jó ideje dúl és manapság újra fellángolt a só körüli vita. Ki mivel érvel?

Már mintegy 60 évvel ezelőtt egyes élettani tudományokkal foglalkozó kutatók hangot adtak annak a véleményüknek (amelyet elsősorban állatkísérletekkel támasztottak alá), hogy a konyhasófogyasztás ártalmas az egészségre. Természetesen nem kellett sokat várni azokra a kutatási eredményekre sem, melyek éppen a sózás mellett állnak ki. Lássuk, ki mit mond?

Ne sózz!

Néhány évtizeddel ezelőtt gyarapodni kezdett azon tudósok száma, akik egyenesen a tiltott élelmiszerek közé sorolták a konyhasót. A tartósított, félkész és kész ételek elterjedésével egyenes arányban (amely élelmiszeripari termékeket valóban nagyrészt sóval tartósítanak) egyre jobban felerősödött a sófogyasztást ellenzők hangja. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ételeink ízesítésére, tartósítására használt só (nátrium-klorid) a civilizált körülmények élők „gyilkosa”: tartósított, félkész ételeinkkel és a napi sófogyasztással annyi sót viszünk be a szervezetünkbe, hogy képtelen a feldolgozásával megbirkózni.

E teória képviselői egyenesen arra biztatták a jóléti társadalmak lakóit, hogy egészségük megóvása érdekében iktassák ki étkezésükből a sót, hiszen a sókristályok károsítják az ereket (így hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához), lerakódnak az ízületekben (így reumatikus és mozgásszervi betegségeket idéznek elő), visszatartják/lekötik a szervezetben a vizet (ezzel elősegítik például az ödémásodást, a narancsbőr kialakulását), „beleavatkoznak” a sejtek működésébe (ezáltal hajlamosítanak a daganatos megbetegedésekre), megterhelik a méregtelenítő szerveinket (felelőssé tehetők többek közt a vesekő-, vesehormon-képződésért).

A konyhasó radikális elvonására, csökkentésére vonatkozó ajánlások olyannyira népszerűvé váltak mind az orvosok, mind a laikusok körében, hogy a különféle betegségek – elsősorban a magas vérnyomás, vese- és epebetegségek – gyógyításában, a gyógyszeres kezelés mellett manapság is igen fontos szerep jut a sómentes táplálkozásnak.

Sózz!

Aztán persze mint minden állításnak, a sózás ártalmaival kapcsolatosnak is megszületett a tudományos cáfolata. A sópártiak szerint a só ugyanolyan fontos az élet fenntartásához, mint a víz. Ám ez a bölcsesség önmagában még kevés lenne a só rehabilitálásához… A legmeggyőzőbb érveket amerikai és finn tudósok gyűjtötték össze és állították hadrendbe.

Kutatásaik annak kiderítésére irányultak, hogy miként hat a sófogyasztás, illetve a só elvonása a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. A meglehetősen széles körben végzett (az USA-ban például 90 ezer, 30 évesnél idősebb embert érintő) vizsgálatok sora azt bizonyította: nem a só fogyasztása, hanem éppen minimálisra csökkentése, illetve elhagyása jár egészségügyi kockázatokkal. Annál a vizsgálatban részt vevő személynél, akinek nem volt magas vérnyomása, keringési, cukor- vagy vesebetegsége, aki nem volt dohányos/alkoholista, önmagában a sóbevitel nem hogy ártalmas lett volna, hanem kifejezetten egészségvédő hatásúnak bizonyult.

A mértékletes sófogyasztás mellett érvelők azt is cáfolják, hogy a magas vérnyomás kialakulásában meghatározó szerepe lenne a konyhasó fogyasztásának. Szerintük ez a betegség egy sor tényező – zsírdús táplálkozás, elhízás, kevés mozgás, stresszes életvitel – együttesének következménye. Német orvosok azt is kiderítették, hogy a népesség háromötödénél a vérnyomás nem ugrik ki a sós étel fogyasztása után. Egyötödnél az emelt sófogyasztás ellenére csökkent a vérnyomás, a maradék egyötödnél emelkedett. Ezek az adatok arra utalnak, hogy egyeseknél (a kutatásban részt vevők egyötödénél) valóban szóba jöhet a sóérzékenység, míg mások (további egyötöd) az úgynevezett sórezisztensek közé tartoznak – az ő szervezetük/vérnyomások működésére nincs hatással az, hogy mennyi konyhasót fogyasztanak.

További érdekességként a kutatások során az is kiderült, hogy az egészséges kísérleti személyek között a sót nem, vagy csak nagyon kis mértékben fogyasztóknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki egészségi problémák, mint azoknál, akik étrendje sót tartalmaz.

Ennek magyarázata: bizonyos mennyiségű nátrium (és kálium) hozzájárul a szervezet folyadékháztartási egyensúlyának fenntartásához (felnőttkorban a szervezet körülbelül 60 százaléka víz). A konyhasót alkotó nátrium és klór fontos vegyületek, amelyeket az emberi szervezet nem képes önmaga pótolni. Márpedig a konyhasóban található nátriumklorid nélkülözhetetlen a szövetek sejtjeinek egészséges működéséhez (például a nátriumnak szerepe van a csontépítésben és a csontállomány megőrzésében), biztosítja a testfolyadékok meghatározott nyomását, de feladata, hogy a tápanyagok eljussanak a sejtekbe, és tevékenyen részt vesz az izmok és idegek érzékelő és reagáló készségnek fenntartásában is.

Az emberi szervezetnek nélkülözhetetlen a só. A sómentes táplálkozás – illetve a napi 3 grammnál kevesebb só fogyasztása – azzal a veszéllyel járhat, hogy a szervezet egyensúlya felborul (a sóhiány tünete lehet a gyakori vizelés, illetve a kiszáradás).
Amikor például izzadsz, hasmenésed van, nemcsak vizet, hanem sót is veszítesz, ezért a folyadék pótlása mellett szükség lehet az elveszített sómennyiség pótlására is. Nem véletlen, hogy ha nagy mennyiségben veszítsz valamilyen testfolyadékot (vérzel, hánysz), a sóveszteséget intravénás infúzióval kell pótolni, mégpedig fiziológiás konyhasó adagolásával.

Miért nyalja az „öreg” kecske?

Egyébként a sóelvonás – főleg időskorban – akár életveszélyes is lehet.
Súlyos sóhiány mellett memóriazavar, eszméletvesztés is felléphet. (Ezért a javasolt napi sófogyasztás, az 5-8 gramm alá csak orvosi javallatra és orvosi kontroll mellett ajánlatos lemenni.) Még alapos kutatások nem, csak megfigyelések utalnak arra, hogy az évek múlásával nő a nátriumhiányos emberek száma. A só és a víz hiányának súlyos tünetei lehetnek. (Kánikulában, illetve vízhajtószerek szedésekor a szervezet több liter folyadékot is veszíthet, és minden kiürült literrel 1-2 gramm sót is elveszít.)

A só- és vízhiány a krónikus fáradtságérzettől a koncentrációs és memóriazavarokon át a hányingerig, a fejfájástól az izomgörcsökön át a járási és egyensúlyzavarokig sokféleképpen jelezhet. Ezek a panaszok – elsősorban nyáron, amikor izzadással próbál a szervezet védekezni a túlhevülés ellen – akár életveszélyessé is válhatnak. Összeomolhat a vérkeringés, agyvérzés, bénulás következhet be.

A nátriumhiány és az időskori szellemi hanyatlás/leépülés közötti összefüggésre világított rá egy – külföldi – kórházi adatokon alapuló vizsgálódás. Ez azt igazolta, hogy az elsősorban demenciára utaló panaszokkal beszállított idős páciensek csaknem harmadának vérében túl kevés volt a nátrium. A vizsgált betegek közül sokan egészségügyi okokból, orvosi javaslatra csökkentették nátriumbevitelüket. Amint a sóbevitelt növelték, tüneteik is fokozatosan enyhültek.

Te melyik csoportba tartozol?

Az embereket attól függően, hogy miként változik a vérnyomásuk a kisebb sóbevitel nyomán, sóérzékenynek vagy sórezisztensnek lehet tekinteni. A sóérzékenyek szervezete (ide tartozik a népesség egyötöde) a sómegvonásra vérnyomáscsökkenéssel válaszol. Ezzel szemben az emberek háromötödénél, a sórezisztenseknél a sóbevitel és a sóelvonás hatására sem következik be vérnyomásváltozás. Ugyancsak a népesség egyötödénél a csökkentett sóbevitel idézi elő a vérnyomás emelkedését.

Tudtad?

  1. A szakorvosok szerint elsősorban a krónikus betegeknek (vérnyomásproblémákkal küszködőknek, szív-, máj- vagy vesebetegeknek) kell fokozottan ügyelniük a napi sófogyasztásukra (orvosi, dietetikusi felügyelet mellett).
  2. A gyomorfekélyt – amely Magyarországon elsősorban a szegények és rossz higiénés körülmények között élők körében gyakori, és egy Helicobacter pylori nevű baktérium okozza (és „előszobája” lehet a gyomorráknak is) – a gasztroenterológusok összefüggésbe hozták a túlzott sófogyasztással, ezért esetükben a sóbevitel korlátozása indokolt, és része a terápiának. 

Sódiétázók figyelmébe!

  1. Akkor sem kell lemondanod az ízek élvezetéről, ha sómentes táplálkozásra ítél az orvos.
  2. Só helyett használj fűszereket: bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, oregánót, cayenne borsot vagy csemegepaprikát, citromlevet, alma- és borecetet. Csökkentheted a bevitt só mennyiségét azzal is, ha a konzervek helyett friss vagy mélyhűtött terméket vásárolsz.
  3. Ne használj készen kapható ételízesítőket, porból készült leveseket, konzerveket, mert ezek mindegyike tartalmaz nátrium-kloridot.
szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
Egészség 2022. JÚLIUS 4 étel, amely halált okozhat
A természet nagy méregkeverő, nem mindig szabad bedőlni egy-egy gusztusosnak tűnő fogásának.
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. NOVEMBER Háziorvosok, milliós díjazással
A Richter Érdemérem Díj célja, hogy méltó módon jutalmazza a hazai egészségügyi ellátórendszerben dolgozók eredményeit. (x)
02
Egészség 2024. NOVEMBER Melyik szerved nélkül élhetsz?
Testünk egyes szervei létfontosságúak, míg mások hiánya kevésbé veszélyes. Az eltávolítás után is lehet teljes értékű az élet.
03
Egészség 2024. NOVEMBER Rettegett betegség, ami évente ezrek életét követeli
Ha mindenki komolyan venné az ajánlott egészségügyi szűréseket – amelyek az állami egészségügy keretei között is elérhetőek – a vastagbélrákban elhunytak számát éves szinten akár nullára is csökkenthetnénk.
Menu