Egészség

A leégés veszélyei
A túlzott napozás veszélyei közül legtöbben a bőrrákot ismerik. Pedig ennél jóval hosszabb a káros hatások listája.

Ma már mindenki tudja, hogy a déli órákban nem ajánlott napozni, és még a kevésbé forró időszakokban is számolni kell a napon töltött perceket. Ennek ellenére a leégés ma is meglehetősen gyakori jelenség.

A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közzé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák.

A bőr korai öregedése

A fokozott napfény-expozíció és a napozás vagy szolárium okozta ismétlődő leégések felgyorsítják a bőr öregedési folyamatait, ezáltal idősebbnek fogsz kinézni a korodnál. A napfényártalom eredményeként az alábbi elváltozások alakulhatnak ki.

  1. A kötőszövetek meggyengülnek, ez csökkenti a bőr erejét és rugalmasságát.
  2. Vékonyabb, áttetszőbb lesz a bőr.
  3. Mély ráncok alakulnak ki.
  4. Száraz, durva lesz a bőr.
  5. Finom piros vénatágulatok alakulnak ki az orcán, az orron és a fülön.
  6. Szeplők jelentkeznek, elsősorban az arc és a váll területén.
  7. Nagy barna foltok keletkeznek az arcon, a kézfejen, a mellkason és a háton (májfoltok).
  8. Fehér foltok alakulnak ki a lábszárakon és a karokon. 


Fertőzésveszély

A kiszakadt hólyagok gyakran elfertőződhetnek. Keresd fel orvosodat, ha a fertőzés tünetei alakulnak ki (fájdalom, pirosság, duzzadás)!

Nap okozta késői bőrártalom (Keratosis solaris)

A keratosis solaris lapos, hámló felszínű, érdes szélű folt a bőrön. Színe a fehértől a rózsaszínen át a barnás, sötétbarnásig terjedhet, elsősorban világos bőrszínű embereknél alakul ki az arcon, a fülön, az alkaron, a kézháton napfénykárosodás miatt. A keratosis solaris daganat előtti állapotnak minősül, ugyanis nagyon gyakran a későbbiekben bőrrákká alakul át.

Bőrrák

Az a napfényhatás, amely elég intenzív ahhoz, hogy napégést okozzon, károsíthatja a sejtek DNS-tartalmát. A bőrsejtek genetikai állományának károsodása időnként bőrrákhoz vezethet. A bőrrák elsősorban a leggyakrabban napfénynek kitett területeken, így például a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, a kezek és nőknél a lábon alakulhat ki.

Bizonyos típusú bőrrákok kicsik, és olyanok, mint egy seb, amely vérzik, majd var képződik rajta, amely begyógyul, majd újra vérezni kezd. A melanoma esetében egy már meglévő anyajegy megváltozik, vagy új, gyanús külsejű anyajegy alakulhat ki. A melanoma egy másik típusa a tartós napfény-expozíciónak kitett területen jelentkezhet sötét, lapos foltként, amely idővel még sötétebbé válik, megnő. Ezt lentigo malignának nevezik.

Feltétlenül keresd fel az orvosodat, ha új anyajegyet észlelsz, vagy bőrödön valamilyen zavaró változást tapasztalsz, például megváltozik az anyajegy felszíne, vagy olyan seb keletkezik, amelyik két héten belül nem gyógyul be!

Szemkárosodás

A nap megégetheti a szemet is. Az ultraibolya fény károsítja a retinát, a szemgolyó hátsó belső falán elhelyezkedő vékony látóideghártyát. Az égés károsíthatja a szemlencsét, a szem belsejében található átlátszó szerkezetet, amely alakját változtatva biztosítja a tárgyak éles képét. Ez katarakta (szürke hályog) kialakulásához vezethet!

Mikor fordulj orvoshoz?

Keresd fel a háziorvosod, ha a bőrpír nagy kiterjedésű, a test nagy részét beborítja és hólyagos, különösen, ha emellett magas láz, fájdalom, zavartság, hányás vagy hasmenéses rosszullét tűnetei is jelen vannak. Szintén javasolt szakemberhez fordulni, ha a bőrpír mellett fertőzés tüneteit észleled, vagyis fokozódik a fájdalom és a nyomásérzékenység, vagy duzzanat keletkezik, amelyből gennyes (sárga) folyadék fakad ki. Sürgős kezelésre van szüksége akkor, ha a hólyagból piros csík kúszik felfelé a karon vagy a lábon.

A napégés kezelése

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától meggyógyul, de bizonyos házi praktikák is jótékony hatásúak lehetnek. Hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények. Ha a házi praktikák segítségével nem sikerül a napégést helyrehozni és a tünetek több napon keresztül fennállnak, mindenképpen fordulj orvoshoz – javasolja a webbeteg.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Egészség 2022. JÚNIUS Június: a nagy lehetőségek hónapja
Júniusban turbófokozatra kapcsol a természet. Felsorolni is lehetetlen, mennyi friss gyümölcs- és zöldségféle kínálja a lehetőséget az egészségesebb táplálkozásra. Gondold újra a piaci bevásárlólistádat!
Egészség 2021. JÚLIUS A 4 leggyakoribb nyári fertőzés
Vidám fotók helyett kínzó tünetekkel térhetsz haza a nyaralásból, ha nem vigyázol.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu