Szabadidő

A csillagok rejtelmei
Akár hiszünk benne, akár nem, a csillagjóslás évezredek óta lázban tartja az emberiséget.

Az asztrológia görög szó, amely csillagismeretet jelent, de ma már csak a csillagfejtés értelmében használjuk. A régi görögök az asztrológia  szóval írták le a csillagászat tudományát is. A két tevékenység, a csillagok vizsgálata és az emberekre gyakorolt hatásuk megfigyelése nem különült el. Még a 17. századi híres csillagász, Kepler is készített Rudolf császár számára horoszkópokat. Ezen akkor senki sem lepődött meg, sőt a kor előkelőségei keresték Kepler kegyeit, hogy valamit megtudjanak jövőjükről.

Kepler nem utasította el őket, hiszen ez volt legfőbb jövedelemforrása. A 18. századig szinte minden neves csillagász foglalkozott asztrológiával, és egyikük sem kételkedett ezen működésük hitelességében.

Az önállóság kihívása

A 19. század materialista gondolkodása hozta meg a kétségeket: ekkor bélyegezték a csillagfejtést légből kapott babonának. A csillagászat önálló tudománnyá vált, művelői nemhogy nem készítenek horoszkópokat, de többnyire áltudománynak minősítik az asztrológiát. Az asztrológusok külön „kaszttá” váltak, az egyre szélesedő ezotéria egyik ágává.

Indiában más szelek fújnak

Az ősi indiai asztrológiának azonban születtek új kutatói, támogatói. Ők más oldalról közelítik meg azokat a nézeteket, amelyeket mi itt, Európában egyszerűen ezotériának hívunk. Az asztrológia modern kori hívei a horoszkópkészítést az egész indiai kultúra részének tekintik, annak minden ágában elmélyedve hosszú évek tanulása után kezdenek horoszkópot készíteni.

Ám épp ők hívják fel a mai emberek figyelmét arra is, hogy míg a horoszkóp csodálatosan találó lehet, ha emberek belső tulajdonságait akarjuk leírni, épp akkorát tévedhet, ha a jövőbe akarunk látni. Főleg akkor nem kaphatunk megbízható információt, ha egészen egyszerű kérdésekre keressük a választ. Például: megnyerem a főnyereményt? Az igazi szakértő mindig csak adottságokat, lehetőségeket vizsgál. Az események bekövetkezéséhez szükséges számtalan egyéb tényező nem olvasható ki az egyéni horoszkópból.

Kétségek között

Az asztrológiának rengeteg bírálója akad. A tudományos közösség azt hozza fel ellene, hogy elmélete nem elég megalapozott, illetve nincs egy pontosan leírt „verzió”. Hiszen egyesek szerint a születési időpont releváns, míg mások a fogantatás időpontját teszik meg a jóslás alapjának. A fizikusok is kritikával illetik az asztrológiát, hiszen az elfogadott fizikai ismereteink szerint a Nap és a Hold kivételével a bolygók és a csillagok nincsenek jelentős hatással az emberre.

Az asztrológia ezenkívül azt sem veszi figyelembe, hogy az emberek életére a legnagyobb hatást a genetikus örökség és a szociális hatás gyakorolja. Ezek olyan erős hatások, hogy bizonyos nézetek szerint az asztrológiának muszáj lenne figyelembe vennie őket. További probléma, hogy az asztrológiáról ritkán készülnek hivatalos igazolások, például elenyésző azon statisztikák száma, amelyek azt bizonyítják, hogy az asztrológusok valóban előjelezték az eseményeket.

Természetesen mindenkinek szíve-joga, hogy eldöntse, mit és hogyan hisz el az asztrológiából, néhány kellemes percet mindenképpen szerezhetünk magunknak horoszkópunk tanulmányozásával.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2024. FEBRUÁR 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
Pénzügyek 2022. MÁRCIUS Hihetetlen: az arany a csillagokból származik
Mindig is titokzatosság lengte körül, hogyan keletkezett az arany a világegyetem kialakulása során, és most megvan a válasz!
Szabadidő 2021. MÁJUS Az életre szóló barátság titkai
Manapság nehéz jó barátokat találni, és még nehezebb őket megtartani. A tartós kapcsolatok ugyanis nem kevés áldozatot és energiabefektetést igényelnek.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu