Szabadidő

7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.

Kleopátra

Egyiptom királynője még csak tizennyolc éves volt, amikor apja, XII. Ptolemaiosz halála után trónra lépett. A gyönyörű uralkodónő az akkori szokásoknak megfelelően összeházasodott tizenöt éves testvéröccsével, de már uralkodásuk elején tudtára adta, hogy nem akar osztozni a hatalmon. Kleopátra felkelést próbált szítani, hogy teljhatalmat szerezhessen. Terve azonban kudarcba fulladt, és száműzetésbe kényszerült. Távollétében testvére belekeveredett a római polgárháborúba, és szövetséget szeretett volna kötni Julius Caesarral, akinek azonban egészen más tervei voltak: el akarta foglalni Egyiptomot. Kleopátra elérkezettnek látta az időt a cselekvésre.

Perzsaszőnyegbe csavartatta magát, úgy vitték szolgái Caesar elé. A császárt annyira elbűvölte Kleopátra szépsége, hogy támogatója lett, és visszaültette a trónra. A harmincéves korkülönbség ellenére szeretők lettek, kapcsolatukból egy fiúgyermek született. Kleopátra igazi szerelme azonban Marcus Antonius volt, akivel egyiptomi szertartás szerint kötöttek házasságot. Antonius és Kleopátra halála szinte pontos mása a veronai szerelmesekének. Antonius öngyilkosságot követett el, amikor tévesen tudtára adták szerelme halálhírét. Néhány nappal később a királyok királynője is végzett magával, egy áspiskígyó marta halálra.

Boleyn Anna

Boleyn Anna VIII. Henrik első feleségének, Aragóniai Katalinnak az udvarhölgye volt. A király először Anna testvérét, Máriát szemelte ki magának, aki hosszú ideig a szeretője volt. Elterjedt pletyka volt akkoriban, hogy Mária gyermekei Henriktől születtek. Anna végül 1525-ben adta be a derekát, és a király szeretője lett. Henrik elüldözte az udvarból első feleségét, és titokban házasságot kötött Annával, holott az egyház még nem szentesítette válását első feleségétől. Hivatalos esküvőjük volt az első lépés az anglikán egyházszakadáshoz vezető úton.

Házasságukból született I. Erzsébet az angol történelem egyik legnagyobb uralkodója. Anna és Henrik viharos házassága csak rövid ideig tartott. Fiúgyermekük halva, nyitott gerinccel, valamint túlzottan nagynak vélt fejjel született, ezért Henrik felségárulás és házasságtörés vádjával bíróság elé állíttatta Annát. Halálos ítéletét 1536-ban, a londoni Towerban hajtották végre.

Stuart Mária, a skótok királynője

Stuart Mária nem a szerelemnek, hanem a hatalmi harcoknak esett áldozatul. A hívő katolikus Mária V. Jakab skót király halála után, csecsemőként került a trónra. Skócia franciabarát politikája miatt a francia király, II. Henrik udvarába került, és ott nevelkedett, majd tizenhat éves korában feleségül ment II. Ferenc francia trónörököshöz. Férje azonban másfél évvel trónra lépése után meghalt, ezért Máriának vissza kellett térnie Skóciába.
Hazájában békétlenség fogadta, katolikus vallása miatt állandó céltáblája volt a protestáns nemes uraknak, akik összeesküvésre készültek Mária ellen.

A gondokat csak tetézte, hogy Mária feleségül ment Stuart Henrikhez, aki társuralkodó szeretett volna lenni, ezért megölette a királynő titkárát. A királynő hívei ezután Henrikkel végeztek. Mária nem vonta felelősségre a bűnösöket, és ez népe szemében bizonyította bűnrészességét. Felkelés tört ki, Mária a lázadók kezére jutott, akik kényszerítették, hogy mondjon le a trónról. A királynő unokatestvérétől, az angliai I. Erzsébettől kért segítséget, de Erzsébet nemhogy nem segített, de érdekei miatt a vidéki Fotheringay-kastélyban őriztette a királynőt majdnem két évtizedig. Mária igyekezett kiszabadulni a fogságból, sőt részt vett különféle udvari összeesküvésekben. Egyik titkos levele, melyben Erzsébet meggyilkolásáról írt, az angol uralkodónő kezére jutott. Elítélték, és fogsága színhelyén, háromszáz meghívott vendég előtt vették fejét.

Báthory Erzsébet

Alakját már életében titkok övezték, rémtetteiről legendák keringtek. Erzsébet állítólag, hogy megőrizze fiatalságát, több száz fiatal szüzet mészároltatott le, majd kicsorgatott vérükben fürdött. A vádak kapóra jöttek a Habsburg-udvarnak, mert már régóta fájt a foguk a Báthory-vagyonra. A koncepciós perben nem született ugyan ítélet, de Erzsébet beleőrült az ellene felhozott vádakba: ötvennégy éves korában halt meg elborult elmével.

Erzsébet magyar királyné

Sisi és Ferenc József házassága a mai napig közérdeklődés tárgya. Ferenc Józsefnek eredetileg Ilona hercegnőt, Sisi nővérét szánták, de ő Sisit jegyezte el. Erzsébetnek az esküvő után rengeteget kellett tanulnia az udvari etikettről, neveltetésének hiányosságai miatt számtalan konfliktussal kellett szembenéznie. Anyósa, Zsófia sem könnyítette meg a dolgát, első gyermeke születése után azonnal kezébe vette a kislány gondozását, akit a palota egy másik szárnyában helyezett el, és megtiltotta, hogy Sisi magára maradjon a babával. Sisit egyszerűen túl fiatalnak tartották a gyermekneveléshez.

Az udvarban elfoglalt helyzetén már kisfia, Rudolf koronaherceg megszületése sem változtatott. Anyósa intrikái és férje eltérő életfelfogása miatt a királyi pár boldogsága nem tartott sokáig. Erzsébet királyné hátralévő életében szinte végig a magánytól szenvedett.
1898 szeptemberében a Genfi-tónál kirándult, amikor egy olasz anarchista, Luigi Lucheni leszúrta. Az inkognitóban utazó királyné még felszállt a rá várakozó hajóra, de miután a hajó kifutott, rosszul lett. Életét nem tudták megmenteni.

Grace Kelly

Az Oscar-díjas amerikai színésznő 1956 áprilisában házasodott össze a monacói III. Rainier herceggel. Katolikus neveltetése ideálissá tette a hercegnéi címre. Esküvőjük volt az első, melyet Amerikában és Európában is közvetített a televízió. Grace huszonhat évig élt a herceg oldalán, akiért még színészi karrierjéről is lemondott. Tragikus kimenetelű autóbaleset vetett véget mesébe illő életének Monacóban.

Diana

A szívek koronázatlan királynőjének tragédiáját mindenki ismeri. Károly herceggel kötött tragikus házassága és válása a nyilvánosság előtt zajlott. Amikor végre rátalált az igaz szerelem, akkor ragadta el a halál. Szerelmének apja, Mohamed al Fayed a mai napig kitart elképzelése mellett, hogy fia és Diana politikai összeesküvés áldozata lett, de erre nincs bizonyíték.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2022. MÁRCIUS Halálos divattrendek a múltból
A szépségért meg kell szenvedni. A történelem bebizonyította sokan még az életüket is kockára tennék a „nemes célért”!
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Légy turista itthon! Ötödik rész: csodatemplom Veleméren
Ott a legjobb a kikapcsolódás, ahol a természet és a kultúra tökéletes egységben található, ott tud a lélek leginkább töltekezni: ilyen a veleméri Szentháromság-templom.
Egészség 2020. MÁRCIUS Inspiráló történetek, bátor női példaképek
Egy veleszületett hallássérült, egy mellrákból gyógyult és egy kerekesszékes maratonfutó nő – mi a közös bennük? Mindhárman életük egy nagyon nehéz szakaszán vannak túl. Mélyen voltak, de hittek magukban és az újrakezdésben. Főnix-madárként újjászülettek. (x)
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu