Egészség

6 meglepő érdekesség az agyról
Vajon min múlik az agyunk állapota, a jó memória vagy a fitt szellem? Az ismert tényezőkön túl van itt néhány meglepő érdekesség.

Agyunk működéséről közel sem tudunk mindent, ám van néhány tényező, amelyekről ma már kísérletekkel bizonyított, hogy fontosak a szellemi frissesség megőrzéséhez. Közülük a továbbiakban néhány kevésbé ismert tényt gyűjtöttünk össze.

Éltető víz

A szakemberek véleménye eltérő, hogy mennyi vízre van szüksége az emberi szervezetnek. Testsúlytól, hőmérséklettől, a tevékenység jellegétől függ a pontos szám, de egy egészséges felnőttnek a körülményektől függetlenül is minimum napi két liter folyadékra van szüksége. Most vizsgált szervünknek is nagyon fontos a víz, az agy vérellátása ugyanis csak úgy lehet megfelelő, ha a szervezet folyadéktartaléka elegendő. Ez a feltétele az idegsejtek akadálymentes kommunikációjának. Kutatások szerint az Alzheimer-kóros betegek 10 százaléka egyszerűen túl keveset iszik, és a folyadékhiány következtében az idegsejtek elhalnak.

Muzsika

Kutatások igazolják, hogy aki énekel vagy zenél, javítja agya teljesítményét. A zene ugyanis a jobb és a bal agyféltekét egyaránt aktiválja. A jobbot a melódia, a balt a ritmus befolyásolja. A hangszeres zene ezen túl is összetett agyi tevékenységet tesz szükségessé, hiszen a dallamon kívül a hangszer kezelése, az állandó visszacsatolások, korrekciók is munkát jelentenek az agynak. A közösségi zenélés, akárcsak a csapatsportok vagy a bármilyen társaságban végzett tevékenység, különösen hasznos a szellemi karbantartáshoz.

Természetes serkentő

Mint az emberi szervezet valamennyi szerve számára, így az agyunkra is nagy hatással van, amit eszünk, iszunk. Sőt vannak kifejezetten agyserkentő összetevők, melyekkel bizonyítottan javítható az agy teljesítménye. A ginkgo biloba nevű páfrányfélét évszázadok óta használják az érrendszer erősítésére, a vérkeringés javítására. Az agyra vonatkozó kedvező hatását elsősorban az adja, hogy értágító hatású, serkenti a szervezet vérkeringését – beleértve az agy vérellátását is. A ginkgo segítségével fejleszthető az emlékezőképesség, és enyhíthetők a korral járó enyhébb memóriazavarok is, de kísérletekkel igazolt a szellemi fáradtságot csökkentő hatása is.

Következő cikk

Antioxidáns és rágógumi

Régóta tudjuk, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek, mint például a fekete áfonya, az alma, a banán, a sötétzöld zöldségek, a fokhagyma és a répa mind segíthetnek abban, hogy az öregedő agyszerkezet ellenére frissen tartsuk a memóriánkat. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek könnyen kapcsolódnak a véráramban keringő, szabad gyököknek nevezett elektronokhoz, és semlegesítik őket. Aszabad gyökök az öregedés során elterjedhetnek a szervezetben, és roncsolhatják az agysejteket. Az azonban talán kevésbé közismert, hogy a rágógumi is kedvező hatással van az agyműködésre. Senki nem tudja igazán az okot, de a kutatások azt mutatják, hogy a rágógumi valóban fejleszti a memóriát. Egy 2002-ben, az Egyesült Királyságban végzett kísérlet során egyértelműen kiderült, hogy a memóriateszteken sokkal jobban teljesítettek azok a résztvevők, akik rágóztak, mint azok, akik nem.

A rossz emlékek szívósabbak

Ha belegondolsz, talán te is megerősítheted, hogy a megrázó élmények és a heves érzelmekhez köthető emlékek sokkal tovább maradnak meg agyunk hosszú távú emlékeket tároló részében, mint az átlagos, mindennapi dolgok. Sajnos valóban igaz, hogy a rossz dolgokra hajlamosak vagyunk részletesebben, tisztábban emlékezni, mint a jó élményekre. Agyunk ugyanis ilyenkor egy ősi túlélési ösztönnek engedelmeskedve minden részletet rögzít, hogy az emlékek a jövőben figyelmeztetésül szolgáljanak.

Aludni muszáj

Amikor éjjel lekapcsoljuk a lámpát, az agyunk nem kapcsol ki, hanem alvás közben is tovább dolgozik. Ilyenkor az agy újrajátssza a nap eseményeit, és a tanultakat elraktározza a hosszú távú memóriában. Az alváshiány következtében az új emlékek összekuszálódnak, vagy teljesen elvesznek, és képtelenség lesz később előhívni őket, ezért a memória szempontjából rendkívül nagy jelentősége van a pihentető éjszakai alvásnak. Hogy kinek mi a pihentető, az meglehetősen egyénre szabott, de a legnyugodtabb körülmények között is szükséges 7 óra alvás. Az éjfél előtt álomban töltött időszak különösen fontos: este tíztől reggel hatig biztosan pihentetőbb az alvás, mint ha az éjszaka közepén fekszel le, bármeddig húzod is a lóbőrt.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2022. AUGUSZTUS Fejfájás vagy migrén?
Fejfájása szinte mindenkinek volt már. Van, akinek visszatérő és nagyon erős. Mikor kell migrénre gyanakodnod? Honnan ismerheted fel?
Egészség 2022. JANUÁR 10 érdekesség az emberi testről
Benne élünk, mégis alig tudunk róla valamit. Az emberi test működése legtöbbünk számára rejtély.
Egészség 2021. MÁJUS Rejtélyek a testből
Sírunk, viszketünk, csuklunk. Csak néhány reakció, amelyről nem egészen tudjuk, miért is csináljuk.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. FEBRUÁR 4 fontos tipp, hogy megelőzd a hallásromlást
Amíg megvan, addig észre sem vesszük, mennyire fontos. Ilyen a hallásunk is. Mit kell tennünk, hogy megőrizzük?
02
Egészség 2024. FEBRUÁR 7 megdöbbentő adat az emberi testről
Tudtad, hogy reggel magasabb vagy, mint este? Vagy hogy a leheleted karakterét több ezer molekula határozza meg? Néhány adat következik az emberi test csodálatos világából.
03
Egészség 2024. FEBRUÁR Megdöbbentő! A fogmosás csökkenti a rákkockázatot
A fogmosás nemcsak meggátolja a fogszuvasodást, hanem a rák kockázatát is csökkentheti.
Menu