Pénzügyek

6 jel, hogy krónikus maximalizmustól szenvedsz!
A közösségi média a tökéletesség hamis látszatát akarja eladni természetesnek. Pedig a maximalizmusnak súlyos ára van!

Ahelyett, hogy elfogadnánk önmagunkat, folyamatosan a tökéletesség megfoghatatlan érzését kergetjük – ez napjainkban gyakori jelenség. Ám még ha sikerül is elérnünk azt a bizonyos ideális állapotot, amelyben minden a helyén van, az is csak átmeneti lehet, hiszen minden nappal többre vágyunk. Bár a maximalista a külvilágnak mosolygós arcát mutatja, legbelül csalódott, mert kimerült, és folyamatos önértékelési gondokkal küzd. A most következő, krónikus maximalizmusra utaló jelekre érdemes odafigyelned, mert mentális és fizikai egészségedet egyaránt komolyan veszélyeztethetik!

Semmi sem elég jó

A maximalizmus egyik legjellegzetesebb tünete, hogy soha semmi sem tűnik elég jónak. Ha dolgozol, akkor végül addig variálod a dolgokat, amíg tökéletesnek nem érzed a végeredményt, még akkor is, ha ezzel megkockáztatod, hogy kifutsz a határidőből. A gondolat, hogy valamit úgy adj ki a kezedből, hogy egyetlen apróbb részlet is hibádzik, mély szorongással tölt el. A perfekcionisták általában jóval többet dolgoznak, mint kollégáik, mert képtelenek elengedni a projektet addig, amíg mindent rendben nem találnak. A psychologytoday.com szerint a depressziónak, a szorongásnak, valamint a munkamániának köszönhetően mindez egy idő után negatív hatással van nem csupán munka-, de személyes kapcsolataikra is.

Szeretsz másokat kritizálni

A kritikus magatartás gyakori védekező mechanizmusnak számít. Ilyenkor tulajdonképpen elítéljük másokban azt, amit saját magunkban sem tudunk elfogadni. Ez a perfekcionistákra hatványozottan igaz. Pedig azzal, hogy elnézőbbek vagyunk másokkal szemben, saját magunkkal is jót teszünk. Ilyenkor ugyanis lejjebb adunk elvárásainkból, így felszabadulhatunk a nyomás alól.

Rengeteg édességet és gyors ételt fogyasztasz

Bármennyire szeretnénk is tökéletesek lenni, még a legelszántabb perfekcionista sem képes arra, hogy az élete minden területét ellenőrzés alatt tartsa. A Journal of Personality and Social Psychology egyik tanulmánya arról számolt be, hogy maximalizmusnak általában egészségünk látja kárát. A perfekcionisták gyakran szenvednek falási rohamoktól, édességgel, valamint különböző egészségtelen nassolnivalókkal próbálják kompenzálni a rájuk nehezedő stresszt. Ettől azonban csupán átmenetileg érzik jobban magukat. A falási rohamok rombolóan hatnak egészségünkre, ezért ilyen esetekben érdemes professzionális segítséget kérni.

Mindent magadra veszel

Mivel a perfekcionisták a kudarcokat különösen nehezen élik meg, nem meglepő, hogy kritikát is rosszul viselik, kevéssé rugalmasak, mindent személyes támadásnak vesznek. Ahelyett, hogy tanulnának a hibákból, és kihívásként élnék meg, egyre inkább magukba süppednek. A kritikára bizonyítékként tekintenek, mely igazolja legmélyebb félelmeiket, miszerint „még mindig nem elég jók”.

Az apróságokon is kiakadsz

Mindegy, hogy csupán a sütemény odaégetéséről, vagy néhány percnyi késésről van szó, a maximalisták megszállottan rettegnek minden apró hibától, így gyakorta szenvednek egzisztenciális válságtól, dührohamoktól. Amikor az ember teljes figyelmével a hibákra koncentrál, és legfőbb vágya, hogy elkerülje őket, akkor még a legkisebb „szabálysértés” is hatalmas személyes kudarcnak tűnhet. Mindez az alacsony önbecsülésből ered, mely hosszú távon depresszióhoz és visszahúzódáshoz vezethet.

Gyakran vagy beteg

Az angliai York St. John Egyetem kutatása szerint a maximalisták állandó stressz alatt álnak, mert úgy érzik, képtelenek megfelelni a magukkal szemben támasztott elvárásoknak. A stressz köztudottan romboló hatással van a szervezetre, olyan problémákért tehető felelőssé, mint a szívbetegség, a túlsúly, a cukorbetegség vagy a rák. Ha úgy érzed, eluralkodott rajtad a tökéletesség iránti vágy, valamint a szorongás, érdemes kipróbálnod az olyan nyugtató hatású szabadidős tevékenységeket, mint a meditáció, illetve a jóga, vagy felkereshetsz egy szakembert is, aki segít leküzdeni a kényszeres gondolatokat.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2024. SZEPTEMBER Tuti módszerek stressz ellen
Egy kicsit túlterhelted magad az utóbbi időben? Szeretnéd megtalálni vagy megtartani lelki egyensúlyod? Íme 6 egyszerű tipp, hogy megszabadulj a feszültségtől.
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Tények és tévhitek a hazugságról
Bár a testbeszéd sokat elárul, ha csupán ez alapján próbáljuk megítélni, hogy a másik hazudik-e, csalódni fogunk!
Egészség 2021. MÁJUS Így lesz úrrá rajtad a pánik
A mitológia szerint a kecskelábú Pán isten azzal szórakozott, hogy az erdőben sétálókat sípjával ijesztgette. Innen kapta nevét a pánik.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Az internetböjt 5 előnye
Sokan a munkahelyen és otthon is napjuk nagy részét a monitor előtt töltik. Alkalomadtán érdemes hosszabb időre is elhagyni a világhálót.
02
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Formabontó és ikonikus
Új korszakot nyit a Richter napokban átadott központi irodaháza a világ ötven országában működő, immáron globális magyar gyógyszercég életében.
03
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
Menu