Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A hétköznapi, rohanva bekapott hajnali falatok után a hétvége éppen attól lesz hétvége, hogy van idő egy lassú, szertartásosan elkészített, kiadós reggelizésre. Ezeknek a reggeliknek sem kell azonban súlyosnak, zsírosnak és egészségtelennek lenniük, éppen olyan kedves, pihentető szertartás kerekedhet egy tápláló, laktató, ámde egészséges reggeliből is.
A zab, a friss gyümölcs, a tejtermékek, zöldségek és a tojás mind-mind olyan alapanyagok, amelyekből nemcsak luxus szintű ízélményeket, de tökéletesen egészséges ételeket is faraghatsz.
Almás-fahéjas zabkása
Hozzávalók (1 személyre):
1 bögre zabpehely
1,5 bögre forró víz
kevés só
2 teáskanál méz
1 teáskanál fahéj
1 alma
néhány szem kékáfonya
Az almát reszeld le. A vizet forrald fel, majd sózd meg. Keverd bele a zabpelyhet, és éppen csak addig főzd, míg a vizet fel nem veszi, ez kb. 1-2 percet jelent. Ekkor keverd hozzá a reszelt almát, és főzd még fél percig. A végén keverd hozzá a mézet is. Almaszeletekkel, áfonyával tálald.
Zabkása-palacsinta
Hozzávalók (2 személyre):
1 bögre zabpehely
1 bögre tej
fél bögre kefir
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál méz
1 tojás
szerecsendió, fahéj
só
kevés margarin
A zabkását készítsd el ugyanúgy ,mint fent, azzal a különbséggel, hogy most víz helyett használj tejet. Keverd el a tojással, a fűszerekkel, a liszttel, a sütőporral. Egy serpenyőben hevíts kevéske margarint, és merőkanálnyi tésztákból süss palacsintákat. Tálald azonnal friss gyümölcsökkel, joghurttal.
Avokádós-Grapefruit saláta
Hozzávalók (2 személyre):
2 érett avokádó
1 nagy grapefruit
egy marék bébispenót
pár csepp olívaolaj
napraforgó mag
só, bors
Az avokádókat egy kanállal vájd ki a héjukból, majd szeleteld fel. A grapefruitot pucold meg, majd egy éles késsel szabadítsd meg a vékony hártyáitól, hogy csak a gyümölcshús maradjon. Helyezd tányérra az avokádószeletekkel, a spenótlevelekkel, majd csöpögtess rá olíva olajat, enyhén sózd, borsozd. A tetejére szórj pirított napraforgómagot. Díszítsd friss répaszeletekkel, esetleg gránátalmával, egy-egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy pirítóssal.
Spenótos tojáslepény
Hozzávalók (2 személyre):
4 tojás
fél kg friss spenótlevél
só, bors
diónyi margarin
reszelt sajt
A spenótleveleket mosd át többször, folyó víz alatt, majd szabadítsd meg a száraiktól. A tojást habard el a sóval. A spenótot nagy lángon, pár perc alatt párold meg úgy, hogy éppen összeessen, majd öblítsd le. Nyomkodd ki belőle a vizet, majd helyezd a serpenyőbe újra, és öntsd le a tojással. Próbáld meg egyben megsütni, és ha félig megszilárdult, fordítsd meg, és süsd meg a másik felét is. Félidőben szórd rá a reszelt sajtot. Tálald friss paradicsommal.