Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A rossz lehelet nem csak "tulajdonosának", hanem a környezetnek is felettébb kínos, sőt, egy bizonyos szint után kifejezetten elviselhetetlen. Éppen ezért, fontos tudni, hogy milyen tényezők okozhatják! A rossz lehelet hátterében nemcsak a szájüreg baktériumai vagy fertőzési állhatnak, de egyéb betegségeket is jelezhet, például a gyomor- és a bélrendszer problémáit. Közvetve tehát a táplálkozási szokásaiddal is hatással lehetsz a kínos, kellemetlen szájszagra, illetve megelőzheted a kialakulását.
Egyfelől a könnyen emészthető ételekkel, másfelől a szájhigiéniát segítő hozzávalókkal segíthetsz a problémán. Gyomrod kímélése érdekében a koffein és a cukor elhagyása a legfontosabb, de jobb, ha kerülöd az erős fűszereket (bors, paprika), és gyakran rágcsálsz kemény zöldségeket. Receptjeink igyekeznek mindkét oldalról segíteni a rossz lehelet megelőzését.
Mártogatós zöldségekkel
Hozzávalók a krémhez:
20 dkg friss spenót
25 dkg ricotta
pici só
olívaolaj
Mártogatnivalók:
hasábokra vágott sárgarépa
csíkokra vágott uborka
megpucolt rebarbara szárak
pászkaszeletek
A megmosott és száraitól megfosztott spenótleveleket fonnyaszd meg egy kis olívaolajon, majd egy kis vízzel párold puhára. Nyomkodd ki belőle a levet, és aprítsd fel. Egy pici sóval és a ricottával keverd el jó alaposan, és tedd a hűtőbe. Tálaláskor szórj a tetejére néhány mentalevelet. Vendégeknek előételnek vagy délutáni egészséges nassnak is nagyon finom!
Joghurtos krumplifőzelék
Hozzávalók:
fél kg krumpli
2 dl joghurt
1 kiskanál liszt
babérlevél, só, ecet
A megpucolt krumplit vágd fel kis kockákra, majd tedd fel főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózd meg, és dobj mellé pár babérlevelet. Ha puha, a lisztet keverd csomómentesre a joghurtban, majd öntsd a krumplihoz. Hagyd egyet rottyanni, majd befejezésül locsolj hozzá egy kevés ecetet.
Zöldséges tésztaleves ázsiai módra
Hozzávalók:
20 dkg fafülgomba
3 sárgarépa
fél zeller
1 csokor újhagyma
20 dkg rizstészta
1 csirkemell
1 liter alaplé (erőleves)
2 evőkanál szójaszósz
Az alaplé egyik felében főzd puhára a csirkemellett. Amikor megpuhul, vágd csíkokra, vagy tépd szálakra a rostok mentén. Közben a zöldségeket vagdosd körülbelül egyforma méretűre, és főzd félpuhára az alaplé másik felében. Kóstolgasd, mert akkor jó, ha még roppanós! Ha majdnem jó, tedd bele a tésztát, és főzd a tasakon jelzett ideig a levessel együtt. Ha kész, ízesítsd utána némi szójaszósszal. A csirkecsíkokkal, és ízlés szerint friss korianderrel, mungóbab csírával tálald. Gazdag leves, akár könnyű ebédnek is megteszi.
Paradicsomos zöldbab – köretnek vagy könnyű vacsorának
Hozzávalók:
fél kg friss zöldbab
negyed kg paradicsom
bazsalikom, só, cukor
pici olívaolaj
A zöldbabot vágd fel 4 centis hasábokra, és főzd puhára enyhén sós vízben. Amíg fő, dobd össze a paradicsomszószt. A paradicsomokat forrázd le, és hámozd meg. Vágd őket apróra, és pár csepp olívaolajon főzd össze a bazsalikommal, egy kis sóval és cukorral. Ha kész, forgasd össze a megfőtt zöldbabbal.