Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Túl az árfolyamgáton

2017.04.17. | Nádasi Tibor
Idén, illetve legkésőbb jövőre jár le a kedvezménye azoknak a devizahiteleseknek, akik éltek az árfolyamgátnak elnevezett könnyítés lehetőségével.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az árfolyamgátba 2013-tól lehetett belépni, egészen addig, amíg 2015 elején a devizahiteleket forintosították. Az árfolyamgátasok döntő többsége már az időszak elején szerződést kötött, így ha nem szüntette meg már korábban, a szerződése a maximális hatvan hónap leteltével 2017 tavaszán, nyarán lejár.

Nem nehéz kitalálni, de egy minap elvégzett kutatásból is kiderül, hogy ez a helyzet kiket érint leginkább. Az EOS Csoport, Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja vizsgált meg összesen több mint 600 ezer, 2016-ban Magyarországon kezelt ügyet. A banki tartozások törlesztése tette ki darabszámban az összes törlesztés 60 százalékát. (Az összes befizetés 22 százaléka ment telekommunikációs tartozásokra, 18 százaléka közüzemi tartozásokra.) Összegeket vizsgálva szintén a banki tartozások törlesztése adta a befizetések legnagyobb hányadát, 70 százalékát (telekommunikáció: 16 százalék, közüzemi tartozás: 13 százalék). A legtöbb tartozást a korábbi évekhez hasonlóan a 40 és 59 éves korcsoport törlesztette 2016-ban, az ő befizetéseik adták a teljes összeg felét. A 60 évnél idősebbek fizették az összes törlesztés 27 százalékát.

De visszatérve az árfolyamgátasokhoz: mint emlékezetes, azok, akik éltek az árfolyamgát adta lehetőséggel, rögzített árfolyamon törleszthettek addig, amíg ki nem lépnek a szerződésből, de legfeljebb 60 hónapig. A svájci frank fix árfolyama 180 forint, az euróé 250 forint volt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt az állam és a pénzintézet állja, a még nem esedékes kötelezettségként úgynevezett gyűjtőszámlán nyilvántartott tőkerészt pedig a hiteladósnak kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint. 2015 februárjában azután a deviza és devizaalapú jelzáloghitel-szerződéseket forintosították. Azért, hogy az árfolyamgátas szerződések hitelterhei a forintosítás után se emelkedjenek, a forintosítás és elszámolás részleteit szabályozó törvény úgy rendelkezett, hogy a forintosítás utáni törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a forintosítás előtti utolsó hónap törlesztőrészlete.

Öt éve távoli jövőnek látszott, de most vagy rövidesen aktuálissá válik sokaknak a kérdés, hogy mi történik az árfolyamgát-szerződés megszűntével. A havi törlesztés mértékét az árfolyamgát lejártát követően az érintett pénzügyi intézmények a jogszabály alapján legföljebb 15 százalékkal növelhetik meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidőt meg is hosszabbíthatják, egészen az adós (illetve a legfiatalabb adóstársa) hetvenötödik életévének betöltéséig. Ez a határidő az erősebb, vagyis ha ebbe nem fér bele, akkor a kamatemelkedés mértéke átlépheti a 15 százaléknál meghúzott határt, de a helyzethez képest legkedvezőbb törlesztőrészletet kell megállapítani. A pénzintézetnek és az adósnak közös célja a tartozás mindkét fél által elfogadható rendezése, ezért érdemes együttműködésre törekedni.


Forintosítják az autóhiteleket is
Ha megállapodás szerint megszületik a vonatkozó törvény, akkor még idén megkapják az autóhitelesek a forintosításról szóló...  tovább Tovább
Devizahitelesek: mikor és mennyi?
A címbeli két kérdésre szeretnének mihamarabb pontos választ kapni mindazok, akik visszatérítésre számítanak, hogy megszabaduljanak devizahitelük nyomasztó...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

devizakölcsön hitel árfolyamgátCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kovács Ildikó - magánéleti coach
Kovács Ildikó
magánéleti coach

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben és változtatni szeretnél, akkor szükséged van valakire, aki segít ebben.

Kedves Erzsi! Problémájával nincs egyedül, ezt a blokkolt állapotot számos technikával fel le... TovábbTovább
Tisztelt Kovács Ildikó! Életvezetési problémám van, ebben szeretném a tanácsát kérni. Közel két... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés