Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Túl az árfolyamgáton

2017.04.17. | Nádasi Tibor
Idén, illetve legkésőbb jövőre jár le a kedvezménye azoknak a devizahiteleseknek, akik éltek az árfolyamgátnak elnevezett könnyítés lehetőségével.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az árfolyamgátba 2013-tól lehetett belépni, egészen addig, amíg 2015 elején a devizahiteleket forintosították. Az árfolyamgátasok döntő többsége már az időszak elején szerződést kötött, így ha nem szüntette meg már korábban, a szerződése a maximális hatvan hónap leteltével 2017 tavaszán, nyarán lejár.

Nem nehéz kitalálni, de egy minap elvégzett kutatásból is kiderül, hogy ez a helyzet kiket érint leginkább. Az EOS Csoport, Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja vizsgált meg összesen több mint 600 ezer, 2016-ban Magyarországon kezelt ügyet. A banki tartozások törlesztése tette ki darabszámban az összes törlesztés 60 százalékát. (Az összes befizetés 22 százaléka ment telekommunikációs tartozásokra, 18 százaléka közüzemi tartozásokra.) Összegeket vizsgálva szintén a banki tartozások törlesztése adta a befizetések legnagyobb hányadát, 70 százalékát (telekommunikáció: 16 százalék, közüzemi tartozás: 13 százalék). A legtöbb tartozást a korábbi évekhez hasonlóan a 40 és 59 éves korcsoport törlesztette 2016-ban, az ő befizetéseik adták a teljes összeg felét. A 60 évnél idősebbek fizették az összes törlesztés 27 százalékát.

De visszatérve az árfolyamgátasokhoz: mint emlékezetes, azok, akik éltek az árfolyamgát adta lehetőséggel, rögzített árfolyamon törleszthettek addig, amíg ki nem lépnek a szerződésből, de legfeljebb 60 hónapig. A svájci frank fix árfolyama 180 forint, az euróé 250 forint volt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt az állam és a pénzintézet állja, a még nem esedékes kötelezettségként úgynevezett gyűjtőszámlán nyilvántartott tőkerészt pedig a hiteladósnak kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint. 2015 februárjában azután a deviza és devizaalapú jelzáloghitel-szerződéseket forintosították. Azért, hogy az árfolyamgátas szerződések hitelterhei a forintosítás után se emelkedjenek, a forintosítás és elszámolás részleteit szabályozó törvény úgy rendelkezett, hogy a forintosítás utáni törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a forintosítás előtti utolsó hónap törlesztőrészlete.

Öt éve távoli jövőnek látszott, de most vagy rövidesen aktuálissá válik sokaknak a kérdés, hogy mi történik az árfolyamgát-szerződés megszűntével. A havi törlesztés mértékét az árfolyamgát lejártát követően az érintett pénzügyi intézmények a jogszabály alapján legföljebb 15 százalékkal növelhetik meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidőt meg is hosszabbíthatják, egészen az adós (illetve a legfiatalabb adóstársa) hetvenötödik életévének betöltéséig. Ez a határidő az erősebb, vagyis ha ebbe nem fér bele, akkor a kamatemelkedés mértéke átlépheti a 15 százaléknál meghúzott határt, de a helyzethez képest legkedvezőbb törlesztőrészletet kell megállapítani. A pénzintézetnek és az adósnak közös célja a tartozás mindkét fél által elfogadható rendezése, ezért érdemes együttműködésre törekedni.


Forintosítják az autóhiteleket is
Ha megállapodás szerint megszületik a vonatkozó törvény, akkor még idén megkapják az autóhitelesek a forintosításról szóló...  tovább Tovább
Devizahitelesek: mikor és mennyi?
A címbeli két kérdésre szeretnének mihamarabb pontos választ kapni mindazok, akik visszatérítésre számítanak, hogy megszabaduljanak devizahitelük nyomasztó...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hitel árfolyamgát devizakölcsönCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés