Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Különböző költségű kölcsönök

2016.12.16. | Nádasi Tibor
Igen nagy a karácsonyi vásárlási kedv az idén, s a rekordköltést részben hitelből fedezzük. A hitelek költségeiben komoly különbségeket tapasztalhat, aki odafigyel erre.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mintegy 200 milliárd forint pluszbevételt hoz a kereskedőknek az év végi ünnepek előtt megugró forgalom, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint 90-95 milliárd forinttal költenek többet az emberek ételre, italra, 85-90 milliárddal többet pedig ajándékra, tartós fogyasztási cikkekre, az év utolsó havában öt-hat százalékkal növekedhet a kereslet, ez a tavaly decemberihez képest ötvenmilliárdos pluszköltést hozhat. A legnagyobb roham még hátravan, a karácsony előtti utolsó hétvégén, aranyvasárnapon várható. Ami a ma elérhető legolcsóbb és legdrágább karácsonyi fogyasztási hitelek költségeit illeti, a hitelpiaci szereplők termékei közt akár négy-tíz százalékpontnyi különbség is lehet az MNB Hitelválasztó alkalmazásának adatai szerint – hívta fel a figyelmet Binder István felügyeleti szóvivő.

Plafon alatt

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák THM-jének maximuma 39 százalékkal, a személyi kölcsönöké pedig 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. A pénzügyi intézmények akció nélkül is jóval a törvényi plafon alatti THM-mel kínálják kölcsöneiket, a hitelkártyánál ugyanakkor a mutató közelíti a maximumot. A kis összegű „karácsonyi” fogyasztási hitelek közül az áruhitelek átlagosan 19,89–25,06 százalék közötti teljeshiteldíj-mutatóval (THM) érhetők el a pénzügyi intézményeknél, attól függően, hogy melyik piaci szereplő ajánlatát választja a fogyasztó – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bárki számára ingyenesen elérhető hitel- és lízingválasztó alkalmazásának decemberi adataiból.

Mintegy négy-négy százalékpontnyi lehet a különbség a jelenlegi kínálatban elérhető legdrágább és legolcsóbb személyi kölcsönöknél (piaci szereplőtől függően átlagosan 15,73–19,65 százalékos THM), illetve hitelkártyák esetében a kamatmentes periódust követően (35,15–39,06 százalék). Ezekhez képest jóval nagyobb, 10 százalékpont feletti eltérés van a mai kínálatban szereplő legolcsóbb és legborsosabb árú folyószámlahitelek között (21,58–31,66 százalék). A megfelelő hiteltípus kiválasztásakor a fogyasztóknak ajánlatos előzetesen alaposan körülnézniük: az itthon ma elérhető legolcsóbb személyi kölcsön hiteldíja a fele lehet a legmagasabb THM-mel kínált folyószámlahitelének.

Ami olcsóbb, ami nem

Az MNB Hitelválasztó alkalmazás több száz hitelkonstrukció adatait tartalmazza. Ezek is megerősítik, hogy az érintett hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások az áruhiteleknél, a személyi kölcsönöknél és a folyószámlahiteleknél jellemzően jóval a jogszabály által megengedett THM-maximum alatt kínálják saját konstrukciójukat, míg a hitelkártyák annak közelében lévő hiteldíjakkal. A kínálati piacon az elmúlt egy évben jelentősen, mintegy 6 százalékponttal csökkent az áruhitelek átlagos hiteldíja, a személyi kölcsönök termékkínálata bő 1,3 százalékkal lett olcsóbb. A személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek ára ezzel szemben nem csökkent. A fogyasztók által ténylegesen megkötött személyi kölcsönszerződések THM-je enyhén, de folyamatosan csökkent, míg az áruhiteleké ingadozást mutatott.


Karácsonyi költés kölcsönből
Nagyon is csábító részletre vásárolni viszonylag nagy értékű ajándékot karácsonyra, hogy is ne érné meg a nagy öröm azt a havi...  tovább Tovább
Ismerkedj meg a hitellel, ha kell
Hitelt elvileg akkor érdemes felvenni, ha a befektetés úgy térül meg, hogy még a költségeket is fedezi. Gyakorlatilag bárki járhat úgy, hogy hirtelen pénzre lenne...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hitelkártya hitel költségekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kerezsiné Nagy  Erika - hiteltanácsadó
Kerezsiné Nagy Erika
hiteltanácsadó

Független tanácsadóként a hozzám fordulók érdekeit szem előtt tartva tudok segíteni egy hosszútávon pénztárcába vágó döntés meghozatalában.

Be kellene fáradni abba a pénzintézetbe, ahol felvették a hitelt. Jellemzően az előtörlesztéssel... TovábbTovább
2008 juliusban 1600000 ezer Ft svájci frank alapú kölcsönt vettem fel 10 éves lejáratra gépkocsi... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés