Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. January 19. Thursday, Márió, Sára   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Különböző költségű kölcsönök

2016.12.16. | Nádasi Tibor
Igen nagy a karácsonyi vásárlási kedv az idén, s a rekordköltést részben hitelből fedezzük. A hitelek költségeiben komoly különbségeket tapasztalhat, aki odafigyel erre.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mintegy 200 milliárd forint pluszbevételt hoz a kereskedőknek az év végi ünnepek előtt megugró forgalom, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint 90-95 milliárd forinttal költenek többet az emberek ételre, italra, 85-90 milliárddal többet pedig ajándékra, tartós fogyasztási cikkekre, az év utolsó havában öt-hat százalékkal növekedhet a kereslet, ez a tavaly decemberihez képest ötvenmilliárdos pluszköltést hozhat. A legnagyobb roham még hátravan, a karácsony előtti utolsó hétvégén, aranyvasárnapon várható. Ami a ma elérhető legolcsóbb és legdrágább karácsonyi fogyasztási hitelek költségeit illeti, a hitelpiaci szereplők termékei közt akár négy-tíz százalékpontnyi különbség is lehet az MNB Hitelválasztó alkalmazásának adatai szerint – hívta fel a figyelmet Binder István felügyeleti szóvivő.

Plafon alatt

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák THM-jének maximuma 39 százalékkal, a személyi kölcsönöké pedig 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. A pénzügyi intézmények akció nélkül is jóval a törvényi plafon alatti THM-mel kínálják kölcsöneiket, a hitelkártyánál ugyanakkor a mutató közelíti a maximumot. A kis összegű „karácsonyi” fogyasztási hitelek közül az áruhitelek átlagosan 19,89–25,06 százalék közötti teljeshiteldíj-mutatóval (THM) érhetők el a pénzügyi intézményeknél, attól függően, hogy melyik piaci szereplő ajánlatát választja a fogyasztó – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bárki számára ingyenesen elérhető hitel- és lízingválasztó alkalmazásának decemberi adataiból.

Mintegy négy-négy százalékpontnyi lehet a különbség a jelenlegi kínálatban elérhető legdrágább és legolcsóbb személyi kölcsönöknél (piaci szereplőtől függően átlagosan 15,73–19,65 százalékos THM), illetve hitelkártyák esetében a kamatmentes periódust követően (35,15–39,06 százalék). Ezekhez képest jóval nagyobb, 10 százalékpont feletti eltérés van a mai kínálatban szereplő legolcsóbb és legborsosabb árú folyószámlahitelek között (21,58–31,66 százalék). A megfelelő hiteltípus kiválasztásakor a fogyasztóknak ajánlatos előzetesen alaposan körülnézniük: az itthon ma elérhető legolcsóbb személyi kölcsön hiteldíja a fele lehet a legmagasabb THM-mel kínált folyószámlahitelének.

Ami olcsóbb, ami nem

Az MNB Hitelválasztó alkalmazás több száz hitelkonstrukció adatait tartalmazza. Ezek is megerősítik, hogy az érintett hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások az áruhiteleknél, a személyi kölcsönöknél és a folyószámlahiteleknél jellemzően jóval a jogszabály által megengedett THM-maximum alatt kínálják saját konstrukciójukat, míg a hitelkártyák annak közelében lévő hiteldíjakkal. A kínálati piacon az elmúlt egy évben jelentősen, mintegy 6 százalékponttal csökkent az áruhitelek átlagos hiteldíja, a személyi kölcsönök termékkínálata bő 1,3 százalékkal lett olcsóbb. A személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek ára ezzel szemben nem csökkent. A fogyasztók által ténylegesen megkötött személyi kölcsönszerződések THM-je enyhén, de folyamatosan csökkent, míg az áruhiteleké ingadozást mutatott.


Karácsonyi költés kölcsönből
Nagyon is csábító részletre vásárolni viszonylag nagy értékű ajándékot karácsonyra, hogy is ne érné meg a nagy öröm azt a havi...  tovább Tovább
Ismerkedj meg a hitellel, ha kell
Hitelt elvileg akkor érdemes felvenni, ha a befektetés úgy térül meg, hogy még a költségeket is fedezi. Gyakorlatilag bárki járhat úgy, hogy hirtelen pénzre lenne...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hitel költségek hitelkártyaCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés