Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. April 27. Thursday, Mariann, Zita   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ki van a vonal másik végén?

2016.12.02. | Nádasi Tibor
A nagy ajándékvásárlás idején, amikor talán óvatlanabbak is az emberek, rendre azok is megjelennek, akik az internet mögé elrejtőzve igyekeznek elhalászni más pénzét.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank nevét azért mégiscsak biztosítéknak gondolja a többség, és komolyan venné, ha onnan kapna levelet, ez magyarázza, hogy miért próbálják megtévesztésre használni. Ügyfélbejelentések alapján az MNB jónak látta közleményben figyelmeztetni a közönséget arra, hogy ismeretlen személyek az intézmény nevével visszaélve angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelzetekkel ellátott levelet küldtek ki elektronikus posta útján magánszemélyekhez.

A levelek tartalmukat tekintve az úgynevezett „419-es vagy nyugat-afrikai csalás” kategóriájába tartoznak – így a közlemény. „Ezek közös jellemzője, hogy feladók nagy összegű pénz – ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert, s a címzettet illető jelentős nyeremény – rövidesen várható érkezéséről értesítik a címzetteket. Az átutalás feltételeként azonban személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken (a mostani esetben például afrikai kormányzati és bankadó) felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik, pénzük kicsalása révén károsítják meg.”

Az MNB nyomatékosan hangsúlyozza, hogy soha, semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket, az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akiknek egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása, így próbálnak pénzt, illetve személyes adatokat kicsalni. Ezért arra inti azokat, akik ilyen üzenetet kaptak, hogy semmiképp ne válaszoljanak rá.

Az adat pénz

Talán az sem véletlen, hogy ilyenkor, ünnep és a nagy ajándékvásárlások közeledtén, amikor jobban forog a pénz, támad kedvük egyeseknek, hogy megpróbálják mások pénzét jogtalanul megszerezni maguknak, kihasználva az internetet és az emberek hiszékenységét, óvatlanságát. A bankkártyák, bankszámlák sincsenek tőlük biztonságban, igyekeznek azokat megcsapolni, az adathalászatnak nevezett módszereket alkalmazva, persze ugyancsak az ügyfeleket próbálva lépre csalni, hiszen ez több sikerrel kecsegtet, mint ha a banki biztonsági rendszerek feltörésére tennének kísérletet.

Az adathalászok is a bizalmat használják ki, visszaélve például egy bank nevével. A többség hajlamos ugyanis megfeledkezni arról, hogy sosem tudni biztosan, ki van a vonal másik végén, amikor rákattint egy internetoldalra vezető linkre, vagy amikor felhív egy ismeretlen telefonszámot. Az egyik módszer szerint a csalók egy hivatalos banki levélnek látszó e-mailt küldenek az ügyfeleknek, amely egy hivatkozást (hyperlink) tartalmaz. Erre rákattintva az ügyfelek egy internetes oldalra jutnak, amelynek ismertetőjegyei megtévesztően emlékeztetnek a bank eredeti honlapjára, majd ott elkérik jelszavukat és egyéb személyes adataikat. Egy másik módszer: e-mail vagy telefonhívás érkezik a bank nevében, melyben arról tájékoztatják a gyanútlan banki ügyfelet, hogy a szolgáltatáshoz használt adatait illetéktelenek megszerezték, ezért arra kérik, hogy vegye fel a kapcsolatot a bank ügyfélszolgálatával a megadott telefonszámon, ahol aztán bediktáltatják vele az adatokat azonosítóstul, jelszavastul, PIN-kódostul… Ezek is a közelmúltban megtörtént esetek.

Nem kérdezik

Minden pénzintézet mindig, egybehangzóan elismétli: soha semmiféle jelszót, hozzáféréshez szükséges azonosítót nem szabad megadni interneten, csakis akkor, amikor te magad használod. Sem ezeket, sem más bizalmas adatokat soha, semelyik bank nem kér e-mailben, sem telefonon. Ha tehát ilyen e-mailt kapsz, az minden bizonnyal csalás, akármennyire valóságosnak látszik is. Ilyen e-mailekre ne válaszolj, viszont jól teszed, ha a valódi e-mail-címen, illetve a valódi telefonszámon kapcsolatba lépsz a valódi ügyfélszolgálattal, és értesíted a történtekről.


Bankolni otthonról
Interneten is biztonságos, különben aligha használhatná nyugodtan másfélmillió ember Magyarországon az e-banki szolgáltatásokat.  tovább Tovább
Így lopják le a pénzed a...
Budapesten több bankautomatánál szerezték meg bűnözők a felhasználó kártyaadatait. Előzd meg a bajt!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

csalás pénzügyek adatokCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd

Ha gondjaid támadtak a társasági és az ingatlan jogot érintő témákkal kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés