Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Dimenzióváltás felügyelet alatt

2016.11.18. | Nádasi Tibor
Mi a helyzet akkor, ha egyszer csak bevonják a biztosító engedélyét, ahová évek, netán évtizedek óta fizeted a nyugdíjkiegészítő biztosításod díját?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Konkrétan erről szól ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közzétett H-JÉ-II-60/2016. számú határozata. A biztosító ügyfelei tájékoztatására honlapján azt közli, hogy az MNB a fenntarthatatlan üzleti modellből következő, nem orvosolt tőkeproblémák miatt vonta vissza a tevékenységi engedélyt. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az MNB, amely előzőleg vizsgálatot folytatott a biztosítóegyesületnél, és felügyeleti biztost is kirendelt hozzá, pénzügyi terv elkészítésére kötelezte a Dimenzió egyesületet. A benyújtott pénzügyi tervet értékelve azonban az MNB megállapította, hogy annak alapján az egyesület sem a minimális tőkeszükségletét nem tudja teljesíteni a jogalkotó által kitűzött év végi időpontra, sem a hosszú távú biztonságos működését nem tudja fenntartani.

Biztos?

Mint ebből is kiderül, nem villámcsapásszerűn történt, ami történt, illetve nem is eszik olyan forrón a kását. Az MNB még májusban felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez az ott tapasztalt „tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt”. A portfolio.hu korábbi értesülése szerint a döntés fő oka az volt, hogy a szervezet már hosszú évek óta küszködik húzótermékével, amelyben teljes ügyfélvagyonának körülbelül 90 százalékát tartja, 53 milliárdos állományából 46-47 milliárd forintot. A biztosító tájékoztatása szerint az említett termék az 1993 óta terjesztett halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás, amely a nettó hozam 100 százalékának kiígérése mellett még négyszázalékos garantált hozamot (technikai kamatot) is vállalt. Ez a jelenlegi hozamkörnyezetben irreális, hosszú távon szavatolótőke-hiányt (ez „a biztosító pénze”), gazdálkodási veszteséget eredményezett, ezt a biztosító nem tudta más termékeiből származó bevételeiből fedezni, sem a 2010 óta fokozatosan növekvő gazdálkodási veszteségeit pótolni.

A jegybank azért lépett még idejekorán, mert bár adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok rendelkezésre álltak, az eszközfedezettség is megfelelő volt, de a vizsgálat ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel. A mostani határozat a napi gyakorlatban annyit jelent, hogy a Dimenzió új biztosítási szerződést nem köthet, a jelenlegieket sem hosszabbíthatja meg. Ugyanakkor a biztosítottak pénze megvan, az intézkedésre azért került sor, mert a biztosító saját tőkéje nem elegendő a működésre. A biztosítottak megtakarításai azonban a megszokott módon kamatoznak tovább, az életbiztosítási szerződéshez kötődő adókedvezményük változatlan, a biztosítási díjat fizetniük kell, a volt biztosítóegyesület pedig köteles nyújtani a biztosítási szolgáltatást.

Átadás alatt

Az engedély-visszavonással egyidejűleg az MNB az ügyfelek érdekeinek védelmében kezdeményezte a Dimenzió egyesület állományának átruházását másik piaci szereplő, más biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár számára. Ennek lebonyolítása és elbírálása a biztosítási törvény szerint maximum 120 nap alatt történhet meg; a jegybank felügyeleti biztost bízott meg a feladattal. A Dimenzió egyesület ügyfeleinek ezzel jelenleg nincs teendőjük, folyamatosan kapnak tájékoztatást, és a folyamat lezárulta után 30 napon belül az átvevő biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár is értesítést küld majd nekik a továbbiakról, nyilván saját elképzeléseiről is. Az ügyfelek mindazonáltal egyénileg az állományátruházás időszakában is átléphetnek egy önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy vissza is vásárolhatják életbiztosítási szerződésüket.


A nyugdíj-előtakarékossági számláról...
Vannak egyszeri bevételeid? Szoktál prémiumot, bónuszt kapni? A nyugdíj-előtakarékossági számlát, azaz a nyeszt neked találták ki!  tovább Tovább
Öngondoskodás: öregek, fiatalok
Többféle életutat lehet bejárni a pályakezdéstől a nyugdíjaskorig, egy friss kutatás szerint a mai fiatal generációk tudatosabban és szabadabban készülnek erre,...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyugdíjpénztár egyesület biztosítóCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál András - jogász
Dr. Pál András
jogász

Ha információra van szükséged a cégjoggal, az internetes és szerzői joggal kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal!

Tisztelt Kérdező! A kommentnek nincs semmilyen valóságtartalma vagy jogi alapja. Egyszerű han... TovábbTovább
Tisztelt Dr. Pál András úr! A http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?TopicID=487 #754247 György... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés