Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. March 28. Tuesday, Gedeon, Johanna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Dimenzióváltás felügyelet alatt

2016.11.18. | Nádasi Tibor
Mi a helyzet akkor, ha egyszer csak bevonják a biztosító engedélyét, ahová évek, netán évtizedek óta fizeted a nyugdíjkiegészítő biztosításod díját?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Konkrétan erről szól ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közzétett H-JÉ-II-60/2016. számú határozata. A biztosító ügyfelei tájékoztatására honlapján azt közli, hogy az MNB a fenntarthatatlan üzleti modellből következő, nem orvosolt tőkeproblémák miatt vonta vissza a tevékenységi engedélyt. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az MNB, amely előzőleg vizsgálatot folytatott a biztosítóegyesületnél, és felügyeleti biztost is kirendelt hozzá, pénzügyi terv elkészítésére kötelezte a Dimenzió egyesületet. A benyújtott pénzügyi tervet értékelve azonban az MNB megállapította, hogy annak alapján az egyesület sem a minimális tőkeszükségletét nem tudja teljesíteni a jogalkotó által kitűzött év végi időpontra, sem a hosszú távú biztonságos működését nem tudja fenntartani.

Biztos?

Mint ebből is kiderül, nem villámcsapásszerűn történt, ami történt, illetve nem is eszik olyan forrón a kását. Az MNB még májusban felügyeleti biztost rendelt ki a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesülethez az ott tapasztalt „tőkeproblémák, informatikai, illetve az eszközök nyilvántartására vonatkozó hiányosságok miatt”. A portfolio.hu korábbi értesülése szerint a döntés fő oka az volt, hogy a szervezet már hosszú évek óta küszködik húzótermékével, amelyben teljes ügyfélvagyonának körülbelül 90 százalékát tartja, 53 milliárdos állományából 46-47 milliárd forintot. A biztosító tájékoztatása szerint az említett termék az 1993 óta terjesztett halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás, amely a nettó hozam 100 százalékának kiígérése mellett még négyszázalékos garantált hozamot (technikai kamatot) is vállalt. Ez a jelenlegi hozamkörnyezetben irreális, hosszú távon szavatolótőke-hiányt (ez „a biztosító pénze”), gazdálkodási veszteséget eredményezett, ezt a biztosító nem tudta más termékeiből származó bevételeiből fedezni, sem a 2010 óta fokozatosan növekvő gazdálkodási veszteségeit pótolni.

A jegybank azért lépett még idejekorán, mert bár adatai szerint a Dimenzió egyesületnél az ügyfél-megtakarítások fedezetéül szolgáló biztosítástechnikai tartalékok rendelkezésre álltak, az eszközfedezettség is megfelelő volt, de a vizsgálat ezt veszélyeztető, negatív folyamatot tárt fel. A mostani határozat a napi gyakorlatban annyit jelent, hogy a Dimenzió új biztosítási szerződést nem köthet, a jelenlegieket sem hosszabbíthatja meg. Ugyanakkor a biztosítottak pénze megvan, az intézkedésre azért került sor, mert a biztosító saját tőkéje nem elegendő a működésre. A biztosítottak megtakarításai azonban a megszokott módon kamatoznak tovább, az életbiztosítási szerződéshez kötődő adókedvezményük változatlan, a biztosítási díjat fizetniük kell, a volt biztosítóegyesület pedig köteles nyújtani a biztosítási szolgáltatást.

Átadás alatt

Az engedély-visszavonással egyidejűleg az MNB az ügyfelek érdekeinek védelmében kezdeményezte a Dimenzió egyesület állományának átruházását másik piaci szereplő, más biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár számára. Ennek lebonyolítása és elbírálása a biztosítási törvény szerint maximum 120 nap alatt történhet meg; a jegybank felügyeleti biztost bízott meg a feladattal. A Dimenzió egyesület ügyfeleinek ezzel jelenleg nincs teendőjük, folyamatosan kapnak tájékoztatást, és a folyamat lezárulta után 30 napon belül az átvevő biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár is értesítést küld majd nekik a továbbiakról, nyilván saját elképzeléseiről is. Az ügyfelek mindazonáltal egyénileg az állományátruházás időszakában is átléphetnek egy önkéntes nyugdíjpénztárba, vagy vissza is vásárolhatják életbiztosítási szerződésüket.


A nyugdíj-előtakarékossági számláról...
Vannak egyszeri bevételeid? Szoktál prémiumot, bónuszt kapni? A nyugdíj-előtakarékossági számlát, azaz a nyeszt neked találták ki!  tovább Tovább
Öngondoskodás: öregek, fiatalok
Többféle életutat lehet bejárni a pályakezdéstől a nyugdíjaskorig, egy friss kutatás szerint a mai fiatal generációk tudatosabban és szabadabban készülnek erre,...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

egyesület biztosító nyugdíjpénztárCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner
Szoboszlai Krisztina
vezetési tanácsadó, tréner

Azok számára, akik vezetőként kevésbé hatékonyak a marketing, a kommunikáció és HR területén, testre szabott megoldásokat találok.

Tisztelt Tóth Jánosné! Sajnos az ötven év felettiek csoportja egyike azon csoportoknak, akik ... TovábbTovább
Tisztelt Krisztina! 54 éves leszek ebben az évben 3éve munkanélküli középfokú könyvelői végzetts... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés