Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 23. Sunday, Lenke   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Még húsz nyugodt év?

2016.11.14. | Nádasi Tibor
Aki még csak ötven körül jár, vagy fiatalabb, annak mindenképpen érdemes már most különös törődéssel készülnie nyugdíjaskorára, mert izgalmas években éri el a korhatárt.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ki állíthatja persze, hogy biztosan tudja, milyen lesz a magyarországi nyugdíjrendszer évtizedek múlva, hiszen az utóbbi huszonöt évben is mennyi változtatásnak voltunk tanúi és alanyai! A legkülönfélébb változtatások többségének ugyanaz volt a célja: elérni a rendszer közép- és hosszabb távú fenntarthatóságát.

Egy idén megjelent MNB-tanulmány a közelmúlt legfontosabb intézkedéseinek a nyugdíjrendszer jövőbeli egyenlegére gyakorolt hatását vizsgálta. A szerzők, Berki Tamás, Palotai Dániel és Reiff Ádám, a Magyar Nemzeti Bank munkatársai, arra az eredményre jutottak, hogy ezek az intézkedések javították nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, a 2030-as évek közepéig a jelenlegi szabályok és járulékszint mellett a rendszer bevételei fedezik a kiadásokat, tehát a nyugdíjkiadások finanszírozása addig a nyugdíjrendszeren belülről megoldható. Később azonban a nyugdíjrendszer egyenlege növekvő hiányt mutat.

Változások

A változások hatásait a tanulmány több szempontból is vizsgálja: a nyugdíjba vonulók szempontjából, a nyugdíjrendszer jövőbeli éves egyenlegének a szempontjából, valamint az ezekből az éves egyenlegekből számított fenntarthatósági mutatók alapján. Mint minden, a jövőre irányuló kutatás esetében, itt sem szabad figyelmen kívül hagyni persze, hogy a számítások részben feltételezéseken alapulnak, amelyek jelen esetben főleg a demográfia alakulására és a gazdaság későbbi teljesítményére vonatkoznak.

A tanulmány a következő intézkedések nyugdíjrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta:

  • Korhatáremelés. 2022-re a nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedik a korábbi 62-ről 65 évre mindkét nem esetében.
  • A magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása. 2011-ben a korábbi magánnyugdíj-pénztári tagok 97 százaléka (2,9 millió) került vissza felhalmozott nyugdíj-megtakarításaival együtt az állami nyugdíjrendszerbe, újra 100 százalékos állami nyugdíjjogosultságot szerezve ezzel.
  • A korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek szigorodása. 2013-tól teljesen megszűnt a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőség, jelentősen szigorodtak a rokkantnyugdíjazási feltételek.
  • A nők-40 szabály 2013 után a korhatár előtti nyugdíjba vonulás egyedüli módja: 2012-től a legalább 40 szolgálati évet összegyűjtő nők nyugdíjba mehetnek a korhatár elérése előtt.

Eredmények

A jövőbeli becsült nyugdíjdeficiteket a legnagyobb mértékben, GDP-arányosan 1,3 százalékponttal a korhatáremelés csökkenti. E csökkenést fele-fele arányban magyarázzák a hosszabb munkában töltött idő miatt megnövekedő járulékbevételek és a kevesebb nyugdíjban töltött idő miatt csökkenő nyugdíjkiadások. A magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása körülbelül 2045-ig tovább csökkenti az éves deficiteket, azt követően növeli. A korai nyugdíjazási lehetőségek megszüntetése GDP-arányosan 0,3-0,4 százalékponttal csökkenti a becsült deficitet. A nők-40 program miatt viszont 0,5 százalékponttal romlik az egyenleg.

Összességében elmondható, hogy a felsorolt intézkedések az átlagos kezdőnyugdíjak nettó átlagbérhez viszonyított szintjét nem befolyásolták jelentősen: ez a mutató a reformok előtt és után is körülbelül 65 százalék volt. A reformok után becsült GDP-arányos hiányok alapján az intézkedések összességében csökkentették a nyugdíjrendszer hiányát: a nyugdíjegyenleg körülbelül 2035-ig nem mutat deficitet. Az után viszont, részben demográfiai okok miatt, fokozatosan a reformok előtt becsült értékekhez hasonló, GDP-arányosan 4-4,5 százalékos szintre emelkedik.


Nyugdíj: rendezett visszavonulás
Az állami nyugdíj csak kevesebb lesz, a jövő nyugdíjasainak aktív korukban maguknak kell félretenniük öreg napjaikra, ha meg akarják őrizni megszokott életszínvonalukat.  tovább Tovább
Felkészülni, és nyugdíj!
Öt év óta minden esztendőben tizenöt ország lakosságának nyugdíjfelkészültségét vizsgálja az Aegon nemzetközi kutatása. A...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nyugdíjas nyugdíj nyugdíjreformCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Pál Tibor - ügyvéd
Dr. Pál Tibor
ügyvéd

Ha gondjaid támadtak a társasági és az ingatlan jogot érintő témákkal kapcsolatban, várom jelentkezésed!

Kedves Kérdező! Ha az autóban a motorcseréhez vezető hiba már a vásárláskor is megvolt, úgy e... TovábbTovább
Tisztelt ügyvéd úr! Fiam kb.három hete vásárolt Rákoskeresztúron egy használt gépkocsit/hatszáz ... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés