Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 21. Monday, Hajna, Sámuel   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Lakás a jegyekben, kilátással

2016.08.05. | Nádasi Tibor
Az ingatlanbefektetés az utóbbi két év egyik legnépszerűbb befektetési formája, a lakáspiac tartós felpezsdülése nemcsak a lakások valóságos piacán mutatkozik meg.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint idén minden rekordot felülmúltak az ingatlanalapok értékesítési számai. Holott lakás alig van ezeknek az ingatlanbefektetési alapoknak a portfóliójában, többségük csak igen visszafogottan foglalkozik ingatlanfejlesztéssel, fő tevékenységük a bérbeadás. Befektetési célpontjaik jellemzően kereskedelmi ingatlanok: több nemzetközi áruházlánc előbb eladta üzleteit egy ingatlanalapnak, s azóta visszabérli, de általános ugyanez a gyakorlat bankoknál, irodaházaknál is.

Tévedésben voltak tehát azok, akik ingatlanalapok befektetési jegyeit megvásárolva reméltek részesülni a lakáspiaci felfutásból, ha például konkrét lakásvásárlást éppen nem tudtak megengedni maguknak, mert megtakarításaik egy lakás megvásárlására sem voltak elegendők, vagy visszarettentette őket a karbantartással, bérbeadással járó sok vesződség és bizonytalanság. Számításuk azonban végül is bevált, mert a lakáspiaci szárnyalás a kereskedelmi ingatlanok piacára is pozitív hatással van, az iroda, raktár és ipari ingatlanoknál is jelentős fejlesztésekről és beruházásokról hallani.

Az első lakásalap

Augusztus első hetében piacra lépett Magyarország első és jelenleg egyetlen lakásalapja, három napig volt jegyezhető az Impact Lakóingatlan Befektetési Alap nyílt végű „A” sorozatú befektetési jegye a Concorde Értékpapír Zrt. forgalmazásában. Az Alap minimális induló saját tőkéjét legalább 20 000 darab, egyenként 50 000 forint névértékű, azaz legalább egymilliárd forint össznévértékű befektetési jegy lejegyzésében határozta meg a Duna House cégcsoporthoz tartozó kibocsátó Impact Asset Management Alapkezelő Zrt.

Az Alap célja olyan, túlnyomórészt lakóingatlanokat tartalmazó ingatlanportfolió létrehozása, amellyel a befektetőknek lehetőségük van a hazai lakóingatlan-piac hozamaiból való részesedésre – írta hirdetményében az alapkezelő, amely szándéka szerint az alapba kerülő ingatlanok kiválasztásakor a hozamtermelő és értéknövelő potenciállal rendelkező, elsősorban lakóingatlanokat részesíti előnyben. Ingatlanbefektetéseit elsősorban Budapesten, másodsorban hazai nagyvárosokban, településeken kívánja megvalósítani. Ingatlaneszközeit tőkenövekedés, jövedelemszerzés (bérbeadás) céljából vásárolja meg. Az Alap elsősorban lakóingatlan-portfolió kialakításával és annak kezelésével kívánja biztosítani befektetőinek a lehető legmagasabb megtérülést.

Idő és kockázat

Az ingatlannak mint befektetésnek közismert hátránya, hogy kevéssé likvid, vagyis ha úgy hozza a szükség, nem lehet egy ingatlant egyik napról a másikra pénzzé tenni veszteség nélkül. Az alapkezelők normál esetben képesek ezt kezelni, de lehetnek olyan nehéz helyzetek is, mint amilyen elé 2008 ősze állította őket, amikor egyszerre sokan akarták befektetési jegyüket pénzre váltani. Az ingatlanbefektetési jegy közepes kockázatú, hosszabb távú befektetésre alkalmas értékpapír. Az Impact Alapkezelő is olyan, hosszú távon gondolkodó befektetők figyelmébe ajánlja magát, akik a befektetési jegyek értékét java részben képviselő lakóingatlanok potenciális értéknövekedését és a hasznosítással termelt bérleti díjhozamokat rugalmas befektetési formában szeretnék elérni, és hajlandók vállalni az ingatlanbefektetésekben rejlő kockázatokat.


Befektetés: szilárd alapok
Amikor ilyen kiábrándítóan alacsonyak a banki kamatok, a kisbefektetők magasabb hozamot ígérő, de kockázat szempontjából biztonságos lehetőségeket keresnek.  tovább Tovább
A befektetés alapjai
Úgy áll a helyzet, hogy a bankbetétek kamata magasabb ugyan az inflációnál, de nem annyira magas, hogy ne lenne érdemes olyan befektetést keresni, ami többel kecsegtet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

befektetés lakás befektetési alapCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
 Kovács Ildikó - magánéleti coach
Kovács Ildikó
magánéleti coach

Ha valamivel nem vagy elégedett az életedben és változtatni szeretnél, akkor szükséged van valakire, aki segít ebben.

Kedves Erzsi! Problémájával nincs egyedül, ezt a blokkolt állapotot számos technikával fel le... TovábbTovább
Tisztelt Kovács Ildikó! Életvezetési problémám van, ebben szeretném a tanácsát kérni. Közel két... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés